Je staat ’s ochtends op voor een heerlijke dag wandelen, maar dan blijkt het te regenen. En het waait ook nog eens best hard. Je checkt de weersvoorspelling en ontdekt dat het eigenlijk de hele dag ‘slecht weer’ blijft. Wat doe je dan?
Waarom schrijf ik ‘slecht weer’ hier tussen aanhalingstekens? Omdat het heel erg afhangt van de situatie en van je eigen perceptie wat slecht weer is. Vijftien graden en wind vind je in de zomer misschien slecht weer, maar in de winter noem je zo’n dag ‘mild’. Voor dit artikel beschouw ik de combinatie van veel regen, harde wind en weinig zon even als slecht weer. Daar heb ik het hier dus over.
Wil je hond niet?
Blijft jouw hond liever thuis op de bank als het stormt? Kruipt hij treurig onder een boom als jullie per ongeluk in een regenbui belanden? Is hij gevoelig voor kou? Houd daar dan rekening mee. Blijf thuis, plan een rustdag op de camping of trek er een dag met de auto op uit. Afhankelijk van wat er tot je mogelijkheden behoort.
Maakt het je hond allemaal niet uit en is hij ook midden in een storm een blij ei? Dat is fijn, want dan mag jij ook de regen in 🙂
Hoe je het leuk houdt
Om backpacken met slecht weer leuk te houden voor jezelf en voor je hond, moet je rekening houden met een aantal zaken. Ik geef je hieronder wat praktische tips.
#1 Draag goede regenkleding

Er is een gezegde (Zweeds of Noors, dat is niet helemaal duidelijk) dat zegt “There is no such thing as bad weather, only bad clothing”. Daar zit zeker wat in. Op een dag met veel regen en wind is het belangrijk dat je regen- en winddichte kleding aantrekt. Niets vervelenders dan natte sokken of een doorweekte broek. Zodra je stilstaat begin je flink af te koelen en natte kleding kan gaan schuren. Zorg dat je een goede buitenlaag aantrekt, zodat je daaronder warm en droog blijft. Bedek je hoofd met een capuchon.
Ook je hond krijgt het sneller koud als hij nat is. Houd daar rekening mee. Sommige honden vinden het fijn om een regenjas te dragen, waardoor hun rug droog blijft. Stop altijd een handdoek op een goed bereikbare plek in je rugzak, zodat je je hond snel kunt afdrogen tijdens een pauze of aan het einde van de dag.
#2 Neem een extra handdoek mee
Je kunt tegenwoordig overal (goedkope) lichtgewicht microvezel handdoekjes kopen. Neem daar 1 of zelfs 2 extra van mee. Voor het gewicht hoef je het niet te laten en het is heel fijn als je een extra doekje bij je hebt voor je gezicht, voor je hond of om natte spullen mee af te drogen.
#3 Neem (extra) droge kleding mee
Als je na een dag wandelen in de regen op je overnachtingsplek aankomt is het belangrijk dat je warm blijft. Als je niet de luxe hebt van een douche of een binnenruimte, zet dan snel je tent op en ga erin zitten. Of span een tarp als overkapping, als je met een groepje bent en sociaal wilt doen. Trek zo snel mogelijk droge, warme kleren aan. Als je natte kleding aanhoudt koel je snel af. Verwacht je veel slecht weer tijdens je backpacktocht? Neem dan wat extra kledingsetjes mee.
#4 Pas je route aan
Kijk of de route die je gepland had ook te doen is met slecht weer. Het is fijner om met veel regen en wind tussen bomen te lopen dan op een heideveld of het strand. Bospaden die veranderd zijn in modderstromen kun je ook beter vermijden. Pas je route zo nodig (en indien mogelijk) aan. Misschien haal je daardoor je doel voor de dag niet, of mis je een mooi uitzicht, maar je zorgt er wel voor dat je aan het eind van de dag niet helemaal moe en chagrijnig bent.
#5 Ga flexibel om met je planning
Had je bedacht om om 9 uur te vertrekken, 2 uur te wandelen en dan te stoppen bij dat ene leuke picknickbankje? Misschien moet je dat plan even omgooien. Neemt de regen vanaf 10 uur af? Blijf dan lekker een uurtje langer in je tent liggen. Is het juist in de ochtend nog relatief droog? Vertrek dan extra vroeg en neem een lekkere lange pauze (onder een afdak) zodra het buiten hard begint te regenen.
#6 Plan je pauzes goed
Als er voor de hele dag regen en wind wordt voorspeld, dan zijn pauzes in de buitenlucht niet leuk. Maak dus waar mogelijk gebruik van overdekte plekjes om te rusten, of misschien kom je wel een restaurantje tegen onderweg. Gun jezelf een beetje comfort 🙂

Zorg er wel voor dat je etappes niet te lang worden. Wandelen in regen en wind is vermoeiender dan wandelen in mooi weer, onderschat dat niet. Als er nergens een goede plek is om te rusten, kijk dan of je zelf een droge plek kunt maken door je tarp te spannen als afdak.
Kan dat ook niet, dan zit er niks anders op dan even te gaan zitten in de regen. Probeer een enigszins beschutte plek te vinden, onder bomen bijvoorbeeld. Zorg dat je hond onder een bankje of achter je rugzak kan schuilen en houd in de gaten dat hij het niet koud krijgt. Houd zo’n rustmoment wel kort en vertrek weer voordat je teveel afgekoeld bent.
#7 Neem een thermosfles mee
Omdat je tijdens zo’n slecht-weer-dag misschien geen uitgebreide pauzes gaat houden, is het lekker als je meteen een kop thee hebt zodra je stopt om te pauzeren, en niet hoeft te wachten tot je water kookt. Dit kan net die moraalboost zijn die je even nodig had. Natuurlijk zal het niet altijd mogelijk zijn om een thermosfles met heet water mee te nemen, maar als het kan, dan zorgt dat net voor dat beetje comfort dat je goed kunt gebruiken onderweg.
#8 Gebruik waterdichte hoezen/zakjes
Om te zorgen dat je kaart na 5 minuten kaartlezen niet verlept is en je mobiel ook aan het einde van de dag nog werkt, is het handig om hier waterdichte hoesjes voor mee te nemen. Een eenvoudig hersluitbaar plastic zakje voldoet ook (wat mij betreft een onmisbaar item in je rugzak). Een kaart kun je eventueel ook van tevoren lamineren.
Weet je niet zeker of je rugzak waterdicht is? Doe er dan een regenhoes omheen. Voor de zekerheid kun je spullen die echt droog moeten blijven, zoals je kleding en electronica, in aparte waterdichte zakken verpakken.
#9 Houd het weer in de gaten
Dit klinkt misschien logisch, maar wat ik bedoel is dat je gedurende de dag blijft kijken naar het weer. Komt er een hele donkere wolk aan? Loop dan richting beschutting, of breek je pauze af. Zie je juist wat blauwe lucht? Dan kun je misschien nog even doorlopen voordat je gaat pauzeren. Als het weer heel wisselvallig is of moeilijk te ‘lezen’, bekijk dan regelmatig een weerapp op je telefoon. Zo weet je wat je kunt verwachten de komende uren en kun je je planning daarop aanpassen.
Tot slot
Is backpacken met slecht weer erg? Niet per sé! Het kan een heerlijk gevoel zijn om een dag een beetje af te zien en daarna lekker warm bij een kampvuur te zitten, of thuis op de bank. Ook is het vaak veel rustiger in natuurgebieden op ‘slechte’ dagen, zodat je het gevoel kunt hebben dat je de hele omgeving voor jezelf hebt.

Daarnaast zijn er ook nog eens bijzondere natuurverschijnselen die je alleen kunt zien als het flink regent, zoals ‘boomschuim‘.
En met donkere luchten en plassen op de grond kun je schitterende foto’s maken. En als je al je regenkleding aan hebt kun je ongestoord door plassen stampen, het maakt nu toch niet meer uit, je bent toch al vies en nat!
Eigenlijk zijn er zoveel voordelen..waarom zou je met backpacken wachten op een zonnige windstille dag?!
0 reacties