Je hond is geschikt voor een backpacktocht: woehoe! Je kunt gaan beginnen met voorbereiden, niks staat een mooi avontuur meer in de weg.
Of toch wel?
Ben jij zélf eigenlijk wel geschikt om te backpacken met je hond?
→ Weet je nog niet of je hond geschikt is om met je mee te gaan op een backpacktocht? Lees dan het blog van vorige week en beoordeel het zelf.
Ik kan wandelen, dus dan ben ik wel geschikt, toch?
Kunnen wandelen is wel een basisvereiste. Een zware backpack kunnen tillen ook. Maar dan ben je er nog niet. Je wandelt namelijk niet alleen: je hond wandelt mee. En dat betekent dat dingen misschien niet gaan zoals je had gepland. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is dus belangrijk dat je de juiste mentale houding hebt en dat je over bepaalde praktische kennis en vaardigheden beschikt.
Zoals?
Misschien is het ineens veel warmer dan voorspeld. De zon schijnt ’s morgens al fel, en eigenlijk had je een etappe over een heideveld op de planning staan. Zelf zie je het wel zitten: petje op, zonnebril en extra water, jij houdt het wel vol tot het lunchbankje in de schaduw. Maar voor je hond is dat misschien niet de meest verstandige keuze. Op zo’n moment moet je je plannen dus omgooien. Een andere etappe lopen, ’s avonds na zonsondergang pas starten, of een dagje helemaal niet lopen. Je moet dus flexibel zijn.
En wat als ik een slaapplek heb geboekt voor die avond?
Tja, misschien haal je die plek nog als je je etappe ’s avonds loopt. Zo niet, dan zit er niks anders op dan de boeking annuleren en een andere slaapplek zoeken voor die avond.
Je zet het welzijn van je hond niet op het spel voor een geboekte kampeerplek, toch? Als je wilt backpacken met je hond moet je soms besluiten nemen die het beste zijn voor je hond, en niet voor jezelf. En dat betekent dat je met teleurstellingen moet kunnen omgaan.
Een voorbeeld:
Toen Tinus in zijn lies was gebeten vorig jaar, en een paar weken moest herstellen, hebben we een hele backpacktocht moeten annuleren. Dat was wel even slikken, maar we wilden niet zonder Tinus op pad. Uiteindelijk hebben we een paar weken later alsnog een tocht gemaakt, maar wel korter dan gepland.
En wat als ik hierdoor niet op tijd op mijn bestemming ben?
Welke bestemming? Met een hond kun je het beste niet teveel plannen. Natuurlijk heb je wel een globale planning, maar als het moet kun je daar makkelijk van afwijken. Je hebt geen haast.
Wat je ook niet hebt, ideaal gezien, is de behoefte om na het wandelen nog de drukte op te zoeken. Een kampvuur met menselijk gezelschap kan heel aantrekkelijk zijn na een lange wandeldag, maar niet alle honden zitten daar op te wachten. Die hebben die tijd hard nodig om prikkels te verwerken. Als je hond het gewend is, dan kan hij alvast in je tentje gaan liggen terwijl jij nog even kletst met je kampeervrienden. Maar zo niet, dan is de rust van je hond belangrijker dan jouw gezellige avond, en ga je fijn samen met je hond bij jullie tentje ontspannen.
Ok, dit kan ik allemaal. Wat kan er verder nog gebeuren?
Nou, misschien blijkt je hond de backpacktocht helemaal niet zo leuk te vinden. Of is hij na 3 dagen helemaal gesloopt door alle prikkels. En dat terwijl jij de hele wereld hebt verteld dat je ging backpacken met je hond en er speciaal een Instagramprofiel voor hebt aangemaakt.
Tja.
Omwille van je hond breek je de tocht dan toch af. Dan maar wat minder avontuurlijke foto’s. En dan maar geen vinkje voor het uitlopen van het Pieterpad. Je moet niet prestatiegericht zijn als je gaat backpacken met je hond.
Toen we twee jaar geleden de Pyreneeën doorreden met onze camper, kwamen we in Andorra terecht. We besloten de GRP Andorra te lopen: een pittige rondwandeling van 7 dagen dwars door de bergen. Het was een schitterende tocht, maar door het hoogteverschil, de lange afstanden en alle wildedierensporen was Tinus na 3 dagen he-le-maal gesloopt. En om eerlijk te zijn: wij ook. Toen het ook nog eens begon te hozen was het besluit snel gemaakt: terug naar de camper. Gelukkig mocht Tinus van een lieve buschauffeur mee in de bus en zo zijn we weer naar het beginpunt gereisd. We hebben dan misschien niet de hele ronde door Andorra volbracht, maar we hebben wel een fantastische tijd gehad en hebben Tinus, en onszelf, gezond en blij gehouden.
En hoe zit het met die praktische vaardigheden?

wankel hekje te klimmen
met hond en backpack.
Die zijn belangrijk als je wat uitdagendere tochten gaat lopen. Als je bijvoorbeeld rotswanden kunt gaan tegenkomen, of rivieren, of dichte hekken, dan is het handig als je je hond kunt tillen. Met een klein hondje zal dat wel lukken, maar vanaf middelmaat wordt het zwaarder. En vergeet niet dat je een zware backpack op je rug hebt. Balans houden met een hond in je armen en een backpack op je rug, terwijl je een hekje over klimt: dat is nog best lastig.
Als je gebieden intrekt die ver van de bewoonde wereld liggen, dan is het noodzakelijk dat je iets weet van honden-EHBO. Als er dan wat gebeurt met je wandelmaatje, dan kun je hem zo goed mogelijk helpen. Het is handig als je een bloeding kunt stelpen en een verband kunt aanleggen. En het is een veilig gevoel als je genoeg van hartslag en lichaamstemperatuur weet om in te schatten hoe je hond eraan toe is. Mocht je hond iets overkomen waardoor hij niet meer goed kan lopen, dan komt de vaardigheid hierboven weer van pas: je moet je hond dan misschien naar de bewoonde wereld dragen.
En welke kennis is nodig?
Voor het welzijn van je hond is het belangrijk dat je basiskennis hebt over honden in het algemeen, en meer specifiek over jouw eigen hond. Kun je aan je hond zien hoe hij zich voelt? Is hij ontspannen, waakzaam, moe? Kan hij nog even doorlopen of is hij zo vermoeid dat hij moet rusten? Heeft hij het misschien te warm? Of juist te koud? Heeft hij honger? Al die signalen moet je kunnen herkennen om je hond een fijne ervaring te geven. Binnenkort schrijf ik een blog over alarmerende signalen, dus houd de website in de gaten als je nog niet precies weet wat ik hier bedoel.
Dit klinkt allemaal wel ingewikkeld..
Wil je gewoon genieten van een leuke backpacktocht zonder je druk te hoeven maken om al deze dingen? Dan is een mini-avontuur of een backpackweekend iets voor jou! Je hoeft alleen maar te wandelen en te genieten, de rest regel ik.
Dit blog is onderdeel van een serie van 5 blogs over de basis van backpacken met je hond:
- Deel 1: Is jouw hond geschikt om mee te gaan op een backpacktocht?
- Deel 2: Ben jij geschikt om te backpacken met je hond?
- Deel 3: Hoe plan je een leuke backpacktocht met je hond?
- Deel 4: Wat neem je mee op een backpacktocht met je hond?
- Deel 5: Hoe train je met je hond voor een backpacktocht?
Wil je al deze informatie in één document ontvangen? Download dan het e-book De basis van backpacken met je hond.
0 reacties