Jacky, een Mechelse herder, is inmiddels 3 jaar. Met Ineke als baas heeft ze al vele avonturen beleefd: ze doen samen onder andere aan speuren, kanoën en canicrossen, en Jacky assisteert in de gehandicaptenzorg, waar Ineke werkt. In dit blog lees je wat Ineke en Jacky samen ondernemen, met extra aandacht voor hoe ze de training en voorbereiding aanpakken.

“We hebben Jacky als pup gekregen (oké, gekocht) als opvolger van onze vorige herder Layka. Mijn man had altijd een betere klik met Layka dan ik, daarom hoopte ik met onze nieuwe ‘aanwinst’ Jacky op een leuke samenwerking. Wat die samenwerking dan in moest houden, had ik nog geen idee van.

Inmiddels zijn we een gewaagd duo dat allerlei activiteiten doet, bedenkt en uitprobeert. Onder andere zijn we druk met speuren (zoeken van mensen in het bos), kanoën, canicrossen en ik zet in Jacky soms in op mijn werk in de gehandicaptenzorg. In haar ‘vrije tijd’ is Jacky een boerderijhond, heerlijk rollend in het gras.”


In de serie ‘Avonturiers aan het woord‘ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren en beginnende avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!


Jacky is officieel ‘hulpmiddel’ op mijn werk

Jacky helpt mij in de gehandicaptenzorg. Ik heb haar bijvoorbeeld ingezet in coronatijd, toen iedereen afstand moest houden en sommige mensen zich daar erg slecht door voelden. Jack kon met hen knuffelen en zo konden ze weer even warmte voelen (en ja, ik maakte de hond natuurlijk schoon tussendoor 🙂 ).

Er was ook een keer ruzie geweest met cliënten onderling, vlak voor de avondmaaltijd. Jacky wist de sfeer te redden: tijdens het avondeten mocht Jacky op een stoel aan tafel, met een eigen etensbak en water op tafel. Dat werd natuurlijk een hilarische bedoening. Iedereen was de onenigheid snel vergeten.

Ineke en Jacky zijn een team AAI

Voordat ik Jacky ging inzetten in de zorg, wilde ik eerst goed weten hoe ik dit moest aanpakken. Dit heb ik gedaan door middel van een opleiding bij Pets4care. Nu zijn we team AAI (Animal Assistent Intervention). Jacky is geen hulphond, maar ik mag haar inzetten als ‘hulpmiddel’.

Tijdens de opleiding heb ik vooral leren kijken naar wat Jacky leuk vindt, daadwerkelijk kan en hoe zij aangeeft waar zij spanning van krijgt. Jacky en ik begrijpen elkaar beter in signalen en communicatie en dat neem ik mee in alle andere avonturen! 

Met frikadellen de kano in

Kanoën was een van de eerste activiteiten die Jacky en ik ondernamen. Het vergde wel wat tijd om hier een succes van te maken. In eerste instantie zag je Jacky denken: wat heeft ze nú weer bedacht.. We hebben een eigen stukje aan de Heiligerbergerbeek om aan/af te meren, dus de omgeving was bekend. Daarmee merkte ik dat Jacky minder afgeleid was.

De kano heb ik eerst op het land gehouden. Jacky er een paar keer ingestuurd met stukjes frikadel (daar doet ze alles voor) terwijl ik de kano vasthield. De bodem is rond, dus dat wiebelt. Enthousiast als zij is, denderde ze er zo in – totdat de kano ging wiebelen. Rustig aan dus. Dit heb ik een aantal dagen achter elkaar geprobeerd en opgebouwd door bijvoorbeeld te zitten in de kano op het land. Jacky de frikadellenkoningin bleef gemotiveerd door haar favoriete snack.

Tijd om de kano te water te laten. Met een kano gevuld met frikadel, stevig vasthoudend om wiebelen te voorkomen, nodigde ik Jacky uit om in te stappen. Zo snel als ze er in sprong, ging ze er ook weer uit. Maar hé, frikadellen – terug de kano in! Ook dit een aantal dagen herhaald. Uiteindelijk stapte ik zelf ook in de kano, een aantal meter van de kant af en terug. Daarna een klein stukje varen en zo hebben we het langzaam uitgebreid.

Mechelse herder Jacky in de kano

(Ont)spanning op het water

Ik woon in een prachtgebied. Vanuit ons huis kun je een route van 16 kilometer kanoën richting Woudenberg, maar dat hebben we nog niet helemaal gevaren. Een aantal lage bruggetjes waar we onderdoor moeten waren spannend. Niet alleen voor Jacky, maar ook voor mij, met al die spinnen onder de brug! Beiden lagen we plat in de boot (commando af). Maar zoals op de foto, Jacky doet lekker stoer en kijkt om zich heen.

Wanneer we wat langer varen, doe ik haar ruffweartuig om. Mocht ze te water gaan, dan kan ik haar zo nodig uit het water tillen. Soms maken we een tussenstop. Waar ze heerlijk bij gaat liggen, smachtend naar het klokhuis van mijn appel.

Hindernissen

In augustus heb ik een proefles gedaan om een obstaclerun te doen, in combinatie met Jacky. Met Jacky aan het canicrosstuig legde ik een parcours af met de meest gekke uitdagingen. Sommige onderdelen vond Jacky geen probleem, zoals het samen zwemmen of over tractorbanden heen springen. Maar al snel werd duidelijk dat ik Jacky geen plezier deed met door tunnels kruipen of onder hekken doorgaan. Steeds kroop ze boven op mij en konden we samen geen kant meer op. Respect voor alle honden en bazen die ik zo rond zag zoeven door het parcours!

Tijd voor iets nieuws

Inmiddels hebben we ik een bushcrafthangmat gekocht. De bedoeling is dat ik in het bos ga slapen, na bijvoorbeeld een kanotocht of een trail in het bos. Het lijkt mij geweldig om naar bijvoorbeeld de Biesbos te gaan. Spannend, dit gaat nog wat oefening kosten. Ik ben aan het onderzoeken hoe ik dit het beste aanpak, onder andere met het Handboek Backpacken met je hond.  Zo hoop ik de slaapplek en de pauzes goed in te delen voor Jacky.

Uitrusten_Mechelse herder

Voorheen heb ik nooit kunnen bedenken dat wij zo veel zouden ondernemen en beleven. Er gaat een wereld voor ons open, er is zo veel leuks te beleven! Ik zou zeggen: laat je inspireren door andere hondengekkies en durf te onderzoeken wat bij je past! Kijk daarin goed naar je hond wat bij haar past en wat je samen leuk vindt. Gegarandeerd succes en je hebt er een megamaatje bij! Onbetaalbaar. 


Benieuwd naar wat Ineke en Jacky verder nog gaan beleven? Ze zijn te volgen op Instagram.

Lees ook de andere verhalen uit de serie ‘Avonturiers aan het woord‘.


1 reactie

Jacqueline · 9 oktober 2021 op 20:57

Wat een geweldig duo, ik vind Mechelaars hele leuke honden en wie weet, in de toekomst!
Ik ga je volgen op Instagram als je dat goed vind!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *