Als je gaat sporten met je hond, of andere activiteiten onderneemt waarbij jullie allebei inspanning leveren, dan wil je comfortabel zittende kleding. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond. Een tuigje is meestal een goede optie, maar er zijn veel verschillende modellen op de markt en ze zijn lang niet allemaal goed. Ik raad altijd een Y-tuigje aan. In dit blog leg ik uit wat een Y-tuig is, en waarom zo’n Y-tuig fijn is voor je hond.

Heb je een hond die absoluut niet met een tuigje wil lopen? Gebruik dan gewoon een halsband. Zorg er dan wel
voor dat je hond niet trekt, want dat is erg slecht voor zijn nek.

Wat is een Y-tuig?

Een Y-tuig heeft bij de borst van je hond een Y-vorm. De band komt langs beide kanten van zijn nek en gaat tussen de voorpoten van je hond door. Hier zie je twee voorbeelden van Y-tuigjes:

Waarom raad ik een Y-tuigje aan voor je hond?

Met een goed zittend Y-tuigje in de juiste maat heeft je hond volledige bewegingsvrijheid. Hij kan zijn schouders onbelemmerd naar voren en naar achteren bewegen.

Naast Y-tuigjes bestaan ook tuigjes waarbij er een horizontale band over de borst van de hond gaat. Hier zie je een voorbeeld van zo’n tuigje:

Julius K9_horizontale borstband

Een tuigje met een horizontale borstband belemmert de schouderbewegingen van je hond, waardoor hij niet vrij kan bewegen. Dit kan blessures veroorzaken, omdat je hond zijn gang aanpast aan zijn tuigje. Vergelijk het met wandelen in een te strakke rok of jurk (en voor de mannen: bewegen in een te strak colbertje). Om deze reden zijn ze eigenlijk voor geen enkele activiteit geschikt en ik zou ze zelfs niet gebruiken voor een simpel uitlaatrondje.

Hier zie je duidelijk hoe het tuigje met de horizontale band de bewegingen van je hond belemmert:

Welk Y-tuigje is voor jouw hond het beste?

Er zijn veel verschillende Y-tuigjes op de markt. Welke het beste is voor jouw hond hangt helemaal af van de lichaamsbouw van je hond en van de activiteiten die jullie samen ondernemen. Lees hier meer over de verschillende soorten Y-tuigjes.


Droom je van een meerdaagse wandeltocht met je hond? Bestel het Handboek Backpacken met je hond.

Wil je liever leren canicrossen? Binnenkort start de online cursus ‘Canicross voor beginners’. Zet jezelf alvast op de wachtlijst!

Categorieën: Alle blogsMateriaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *