Natuurlijk hoop je dat er niks vervelends gebeurt tijdens jullie backpacktocht. Dat alles volgens plan verloopt, en dat je hond en jij na een fijn wandel- en kampeeravontuur blij en gezond weer naar huis gaan. Gelukkig is dat ook vaak hoe het gaat. 

Maar het kan ook anders lopen. Misschien ziet je hond het prikkeldraad te laat, stapt hij in een stuk glas, of komt hij verkeerd neer na een sprong over een boomstam. Dan is het wel fijn als je goed voorbereid bent, en eerste hulp kunt verlenen. Een van de dingen die daarom niet mag ontbreken in je backpack is een EHBO-kit voor je hond. In dit blog lees je wat er in mijn EHBO-kit zit tijdens mijn tochten, zodat ik honden kan helpen als hen onderweg iets overkomt.

EHBO-kit voor honden
Mijn EHBO-kit voor honden

Een pincet

Pincet_Reizen met je hond

Hiermee kun je bijvoorbeeld doorns of stukjes glas uit voetkussentjes verwijderen.

Een tekentang

Tekentang_Reizen met je hond

Ik krijg echt de kriebels van teken. Ze zijn zo klein en snel, en volgezogen vind ik ze de smerigste beestjes op aarde. Tinus is beschermd tegen teken, maar die bescherming is nooit 100%. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen als ze te lang vastzitten in de huid, het is dus belangrijk om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Daarom heb ik altijd een tekentang bij me en doe ik onderweg dagelijks een tekencheck.

Betadinezalf

Betadine_Reizen met je hond

Hiermee kun je wonden ontsmetten. Zalf werkt bij honden beter dan de vloeibare variant.

Steriel gaas

Verband_Reizen met je hond

Voor als je een wondje hebt schoongemaakt en het steriel wilt afdekken.

Petflex

Petflex_Reizen met je hond

Dit is een rekbaar verband, waarmee je een wond kunt afdekken of bijvoorbeeld gaas op z’n plek kunt houden. Je kunt het gebruiken bij schaaf- en snijwonden. Het plakt niet en zakt niet af.

Een thermometer

Thermometer_Reizen met je hond

Een thermometer is handig als je vermoedt dat je hond koorts heeft, of oververhit dreigt te raken. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden celsius. Boven de 39 graden kan er sprake zijn van koorts. Boven de 41,5 graden is er sprake van hyperthermie. Dit wil je te allen tijde voorkomen. Als je hier pas achter komt met een thermometer, dan ben je eigenlijk al te laat.

Een isolatiedeken

Isolatiedeken_Reizen met je hond

Als je hond onderkoeld of oververhit dreigt te raken, dan kun je hem met behulp van een isolatiedeken laten opwarmen of juist afkoelen. Als je de deken met de zilveren kant naar buiten legt koelt je hond af, en met de gouden kant naar buiten houdt hij warmte vast. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden: koud-goud-out. Heeft je hond het koud, dan de gouden kant ‘out’ (aan de buitenkant). De zilveren kant ‘weerkaatst’ de lichaamswarmte van je hond, en houdt de warmte dus zo onder de isolatiedeken.

Ontsmettingsmiddel

Alcohol_Reizen met je hond

Handig om onderweg instrumenten mee te ontsmetten, zoals een pincet en een thermometer.

Een snuitje

Snuitje_Reizen met je hond

Sommige honden vinden het heel vervelend als er iemand aan hun lijf zit, zeker als het pijn doet, en hebben de neiging om van zich af te bijten. Een snuitje is dan erg handig, zodat je veilig de wond kunt behandelen.

Booties of sokken

Sokjes_Reizen met je hond

Bij open wondjes aan de poten is het een goed idee om een beschermende bootie of sok aan te trekken. Hierdoor komt er minder vuil in de wond.

De EHBO-basis

Deze spullen wegen bij elkaar ongeveer 400 gram, exclusief het tasje. Ik raad je aan om een EHBO-kit te maken met minimaal deze items, en die kit altijd mee te nemen als je gaat backpacken met je hond. Wil je meer weten over EHBO voor honden, en wil je ook bij ernstigere ongevallen je hond goed kunnen helpen? Dan kun je een cursus EHBO voor honden volgen. Net als met EHBO voor mensen is het fijn om te weten wat je moet doen als je in een noodsituatie terecht komt.

In mijn e-book, (het ‘grote’ e-book, niet het kleine e-book over de basis van backpacken met je hond) komt een heel hoofdstuk over EHBO en veiligheid onderweg. Daarin behandel ik niet alleen wat je mee moet nemen, maar ook wat je moet doen in noodsituaties.

EHBO tijdens de tochten van Reizen met je hond

Als je meegaat met een door mij georganiseerde backpacktocht, dan hoef je geen EHBO-kit mee te nemen. Ik neem dan namelijk een uitgebreide kit mee, voor zowel mensen als honden. Dat scheelt weer gewicht in jullie backpacks.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *