Zie jij het meteen als je hond anders loopt dan normaal? Als hij een beetje mank loopt bijvoorbeeld, of zijn poten anders neerzet? Om dit te kunnen zien moet je eerst weten hoe je hond normaal gesproken loopt, als hij fit en gezond is. Daarom is het belangrijk (en leuk!) om je hond goed te observeren tijdens de verschillende gangen die hij gebruikt.

In dit blog vertel ik welke gangen je hond kan gebruiken, en ik geef je een handige tip om de bewegingen van jouw hond vast te leggen.

Drie basisgangen, en nog wat varianten

Er zijn drie basisgangen die je waarschijnlijk wel kent: stap, draf en galop. Daarnaast zijn er nog tussenvormen en variaties: de amble, de telgang, en twee galop-varianten. Ik bespreek ze hier allemaal, zodat je aan de slag kunt met het observeren van jouw hond.

Stap

Dit is de langzaamste gang van een hond. Je hond gebruikt deze gang voor korte stukjes, als hij moe is, of als hij aan de lijn loopt en jouw tempo aanhoudt. Je hond verplaatst eerst zijn linkerachterpoot, dan linksvoor, daarna rechtsachter en rechtsvoor.

Powerwalk

Als je hond in stap een gewicht trekt, als hij bijvoorbeeld jou voorttrekt aan de lijn, dan gaan zijn bewegingen er anders uitzien. Hij maakt kleinere stappen en zijn kop hangt laag. Dit noemen we de powerwalk. Probeer je voor te stellen hoe jij je beweegt als je een iets zwaars trekt met je middel, als je bijvoorbeeld een karretje door het zand trekt. Dan neem je kleinere stappen, en zal je hele lichaam iets naar voren hellen. Zo ziet het er bij je hond ook uit.

Amble

Dit is een vorm van stap, waarbij je hond beide linkerpoten naar voren beweegt, en daarna beide rechterpoten. De poten komen nét niet tegelijk op de grond.

Telgang

Je kunt dit zien als amble, maar dan wat sneller, richting draf. Het grote verschil met amble is dat in telgang beide poten aan een kant precies tegelijk op de grond komen. Je hond beweegt zijn gewicht dus heen-en-weer, van links naar rechts.

Niet alle honden gebruiken de telgang. Over het algemeen zullen honden met een korte rug en/of lange poten sneller voor de telgang kiezen, omdat deze honden in draf snel met hun achterpoot hun voorpoot aantikken. Bij de telgang is minder verticale beweging, waardoor ook honden met overgewicht, een slechte spierconditie en pups sneller voor deze gang zullen kiezen. De telgang is niet goed of fout. Je moet alleen even opletten als je hond normaal gesproken nooit in telgang loopt, en daar ineens wel voor kiest. Dan heeft hij misschien last van een blessure.

Draf

In draf beweegt je hond zijn poten kruiselings tegelijk naar voren. Dus linksvoor en rechtsachter, en daarna rechtsvoor en linksachter. Dit is een hele voordelige gang voor honden, en de meeste honden gebruiken bij voorkeur deze gang om relatief snel van A naar B te gaan. Ze zijn mooi in evenwicht en de belasting wordt gelijkmatig verdeeld over hun poten.

Duurgalop (canter)

Dit is een a-symmetrische gang. De poten komen als het ware in een rondje neer op de grond: je hond zet zijn rechterachterpoot neer, daarna linksachter, zet weer af met linksachter, zet zijn linkervoorpoot neer, daarna zijn rechtvoorpoot, en dan begint het ‘rondje’ weer opnieuw. Je hond rent in duurgalop waarschijnlijk wat langzamer dan in draf. Het is een galopvorm die honden lang kunnen volhouden.

Rengalop

In deze gang kan je hond zijn hoogste snelheden bereiken. Per hond verschilt dit natuurlijk, maar snelle honden zoals een greyhound of podenco kunnen in deze gang snelheden tot zo’n 50-60 kilometer per uur halen. Je herkent deze gang aan de achterpoten die ver naar voren worden ‘gegooid’ en pas landen als de voorpoten alweer van de grond zijn.

Een filmpje voor de duidelijkheid

Het is soms moeilijk voor je te zien hoe alle verschillende gangen er uitzien. In onderstaand filmpje zie je alle gangen achter elkaar. Je kunt de afspeelsnelheid van het filmpje verlagen naar 25%, waardoor je nog beter de bewegingen van de poten ziet.

Jouw hond in slow-motion

Het kost tijd om de verschillende gangen goed te herkennen bij je hond. Meestal gaan de bewegingen veel te snel. Daarom zijn slow-motion filmpjes heel handig. Op bijna elke smartphone zit tegenwoordig de mogelijkheid om dit soort filmpjes te maken.

Film je hond eens tijdens een wandeling, en bekijk dan thuis rustig hoe het er uitziet. Zo leer je hoe de bewegingen van je hond er normaal gesproken uitzien, en ben je dus meteen gealarmeerd als hij afwijkend loopt. Dit is heel handig als je outdooractiviteiten onderneemt met je hond: je merkt (aankomende) blessures veel sneller op, en kunt je plannen op tijd aanpassen.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *