We verblijven deze week met drie honden in een vakantiehuis in Frankrijk. Het huis staat op een perceel van ongeveer 9.000 m2, dat volledig omheind is met een hek van 2 meter hoog. Een waar paradijs voor honden! Ze kunnen eindeloos door de tuin rennen, beestjes zoeken, kuilen graven en in het water plonzen. En dat zouden ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat non-stop doen, als we dat toelieten. We bouwen echter verplichte rustmomenten in, zodat ze kunnen bijslapen. Waarom we dat doen, en hoe je zelf vermoeidheid kunt herkennen bij je hond, lees je in dit blog.
Vermoeidheid voorkomen is jouw taak als baas
Honden blijven actief, zolang de omgeving daartoe uitnodigt. Ze gaan niet snel uit zichzelf liggen slapen als de omgeving nog heel prikkelend en leuk is. Veel mensen denken dat hun hond zelf goed kan aanvoelen en aangeven wanneer hij moe is, maar lang niet alle honden doen dat. Veel honden blijven doorrennen, doorspelen en doorgraven, ook als ze eigenlijk al (over)vermoeid zijn. Het is dus je taak als baas om vermoeidheid bij je hond te herkennen en om je hond genoeg rustmomenten te geven.
Waarom is het erg als je hond moe is?
Honden die (over)vermoeid zijn functioneren niet meer optimaal. Ze kunnen alle informatie om zich heen niet meer goed verwerken, hebben minder focus en worden motorisch ook onhandiger, wat het risico op een misstap of een valpartij verhoogt. Ook heeft vermoeidheid invloed op het afweersysteem van een hond, bij chronische vermoeidheid wordt een hond sneller ziek.
Denk aan hoe je jezelf voelt als je heel moe bent, je bent dan waarschijnlijk ook prikkelbaarder dan normaal, kunt je niet goed focussen en voelt je snel zwak en ziekjes. Dat geldt ook voor honden. Het verschil is dat jij kunt besluiten om je terug te trekken en op bed te gaan liggen. Een hond kan zo’n besluit niet nemen, en zal steeds weer in de omgeving worden getrokken (en dus verder spelen, rennen etc).
Wij hebben het deze week gemerkt bij onze honden. Vooral de eerste dag waren ze zo door het dolle heen dat ze nauwelijks de rust hadden om te eten. Ze jutten elkaar ook steeds op. We zijn daarom aan het einde van de middag een paar uur binnen gaan zitten, zodat de honden konden slapen. Dat voelt natuurlijk tegenstrijdig, want het liefst laat je je hond de hele dag van zo’n grote tuin genieten, maar genoeg rust is voor de honden echt noodzakelijk.

Hoe herken je (over)vermoeidheid bij je hond?
Vermoeidheid bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door te lang actief zijn, te intensief bewegen, te veel prikkels of te weinig slaap. In het algemeen kun je letten op de volgende signalen:
- je hond heeft z’n tong vaker of langer dan normaal uit z’n bek hangen
- hij hijgt en voelt warm aan
- je ziet wallen onder z’n ogen
- zijn ogen zijn rood
- zijn kop ziet er gespannen uit
- je hond is (veel) drukker of juist trager dan normaal
- hij luistert minder goed en reageert trager dan normaal
- hij is prikkelbaar, wat zich uit in bijvoorbeeld uitvallen naar honden, veel blaffen of afzonderen
- je hond heeft minder controle over zijn bewegingen, zijn coördinatie neemt af
Genoeg rust is heel belangrijk
Tijdens de avonturen van Reizen met je hond besteed ik ook veel aandacht aan vermoeidheidssignalen, omdat we een groot deel van de dag actief doorbrengen. Het is belangrijk dat je hond genoeg tijd krijgt om ‘bij te tanken’.
Is jouw hond weleens oververmoeid geweest? Hoe kwam dat, en welk gedrag vertoont je hond dan?