Eindelijk: daar is de camping. Nog 500 meter. Over tien minuten kun je die backpack van je rug gooien, je schoenen uitdoen en je tentje opzetten. En dan: eten. Je wist niet dat je zo’n zin kon hebben in gevriesdroogde pasta met kaassaus.

Honger? Dat geldt ook voor je hond

Kilometers lopen, nieuwe sporen volgen, onbekende soortgenoten: je hond verbruikt bakken met energie tijdens een trektocht. Geef hem dus lekker eten, en vooral: genoeg.

Maar hoeveel is genoeg?

Net zoals jijzelf verbrandt je hond op een wandeldag meer energie dan thuis op de bank. En waar jij kunt besluiten om die voordeelverpakking M&M’s nog even leeg te eten omdat de pasta niet genoeg was, kan je hond dat niet.

Hij is afhankelijk van hoeveel eten jij hem geeft.

Tien procent extra is een goede richtlijn, en neem ook voor elke dag wat energierijke snacks mee. Dan kun je je hond wat extra’s geven als hij dat nodig heeft.

Let goed op je hond. Komt hij aan of valt hij juist af? Heeft hij minder eetlust dan normaal, verandert z’n ontlasting, begint hij ineens onderweg van alles te snaaien? Al die dingen zouden kunnen komen door de hoeveelheid voer die je hem geeft. 

En wat voor voer neem je mee?

Vers vlees in je backpack is niet handig. Maar welk voer neem je dan wél mee op een trektocht met je hond?

Bij het kiezen van voer voor onderweg zijn een paar dingen belangrijk:

  • of je hond het voer lust (anders sjouw je je een breuk en heeft je hond nog steeds honger);
  • hoeveel het hondenvoer weegt (elke gram telt in je backpack);
  • bederfelijkheid (na acht uur wandelen zit niemand te wachten op rottend vlees);
  • hoe lang je op pad bent.

Hieronder zie je alle opties in een tabel:

Tabel Hondenvoer tijdens een trektocht

Download de PDF

Staat jouw situatie niet in dit overzicht? Laat ‘t weten, dan vul ik de tabel aan.

Nog een laatste tip

Ben je van plan om je hond op jullie volgende trektocht ander voer geven dan hij normaal eet? Begin dan ruim op tijd met het wennen aan ander voer. Zie het als onderdeel van de training. Als je zeker weet dat je hond het trektochtvoer lust en er geen diarree van krijgt, dan kunnen jullie samen ontspannen op pad. 

En ben je benieuwd welke energierijke snacks je voor je hond mee kunt nemen voor onderweg? Daar heb ik een apart blog over geschreven: lees ‘m hier.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *