Het afgelopen weekend liep ik samen met mijn zus en onze honden twee dagen door de Drentse natuur. Het weer speelde een grote rol tijdens ons mini-avontuur, want de weersvoorspellingen waren nogal zorgwekkend. Hieronder lees je een chronologisch verslag van een fijn wandelweekend, met als rode draad de vraag: houden we het droog?

Tinus Drenthepad_Reizen met je hond

Vrijdag 12 juni

8:52 uur

“Goodmorning! Ik hoorde net Piet Paulusma op de radio zeggen dat er komend weekend een regenfront vanuit Duitsland komt, met vooral in het noordoosten heel heftig weer. Er komen hagelbuien en hagelstenen ter grootte van kersen en hij voorspelde windstoten en onweer. Plaatselijk kan er tot 40 mm regen vallen.”

Een voicebericht van mijn zus op vrijdagochtend. Niet per sé het bericht waarmee je wakker wilt worden als er een weekendje kamperen en wandelen op de planning staat. Ik bekijk meteen de website van het KNMI, die op dat moment alleen nog waarschuwingen geeft voor het zuiden van Nederland. Buienradar voorspelt dat het de komende 24 uur droog blijft in Dwingeloo, waar we onze tent gaan opzetten. We besluiten toch maar gewoon te gaan.

11:07 uur

“Veel plezier met wandelen en kijk uit met onweer.”

Een appje van onze toch-wel-een-beetje-bezorgde moeder.

15:42 uur

Een lange broek was géén goede kledingkeuze voor vandaag. Ik zweet me kapot in Lelystad, waar ik mijn vriend net heb afgezet. Het is nog anderhalf uur rijden naar mijn bestemming in Drenthe, ik zie erg op tegen zo’n lange autorit in een hete auto. Om het zo snel mogelijk achter de rug te hebben besluit ik snel door te rijden. Die korte broek trek ik op de camping dan wel aan. Alweer een slechte keuze, blijkt later.

16:08 uur

Google Maps stuurt me over een landweggetje, en er rijden verdacht veel auto’s achter me aan. Ik voel nattigheid. Twee minuten later sluit ik aan in de ergste file die ik in tijden heb gezien. Op alle wegen om mij heen zie ik auto’s stilstaan, mensen stappen uit, roken een sigaretje, fietsers halen ons in.

17:32 uur

Na anderhalf uur stil te hebben gestaan in de bloedhitte (ter info: mijn auto heeft geen airco) zie ik ein-de-lijk beweging komen in de auto’s voor mij.

18:43 uur

Na nog een uur over N-wegen en door dorpjes te hebben gereden (wel een hele mooie rit) rijd ik de parkeerplaats van de camping op. Ik ben kapot, terwijl ik alleen maar in de auto heb gezeten. We zetten snel de tentjes op en genieten van de heerlijke zwoele avond. Er is nog steeds geen druppel regen gevallen.

20:02 uur

Dreigende lucht_Reizen met je hond

Een app van mijn vriend met bovenstaande foto: “Dit lijkt jullie kant op te gaan”.

Wij hebben de wolk nooit gezien.

Zaterdag 13 juni

8:52 uur

“Goeie hoosbui hier vannacht; hoe was het bij jullie?”

Weer een app van mijn vriend. Bij ons is het de hele nacht droog gebleven. Zoveel geluk kan toch bijna niet?

9:15 uur

We beginnen aan dag 1 van onze wandeltocht. De weer-apps zeggen nog steeds dat het de komende 24 uur droog blijft in onze omgeving. We vinden het moeilijk te geloven, en hebben toch maar al onze regenspullen ingepakt. Voorlopig hebben we echter meer aan onze zonnebril, pet, zonnebrand en aan de 5 liter water die we meedragen.

We genieten van de mooie heide en de vennen, waar de honden lekker kunnen afkoelen.

Afkoelen in een ven

11:27 uur

“Kijk wel uit op de heide!”

We krijgen een nieuwsbericht van de NOS doorgestuurd waarin staat dat er code geel geldt voor het noordoosten van Nederland. Er wordt onweer voorspeld en veel regen. Wij lopen intussen in onze zomeroutfit te zweten.

12:51 uur

Buienradar zegt nu dat er rond 15 uur regen gaat vallen. Als we doorlopen, dan zijn we bij onze tentjes voordat de storm losbarst. We lopen verder in de bloedhitte.

13:34 uur

Doorlopen is een relatief begrip bij deze temperaturen. We staan veel stil om te drinken en nemen extra pauzes om de honden te laten afkoelen.

Extra pauzes voor de honden

16:12 uur

We zijn op de camping en er is nog steeds geen regen gevallen. Sterker nog, we zitten in de schaduw omdat het in de zon veel te heet is. We drinken liters water en doen verder heel rustig aan. We bekijken de weer-app maar weer eens: alle regen voor vanavond is gecanceld.

Chillen op de camping_Reizen met je hond

18:17 uur

“Droog gebleven?”

Tot nu toe wel.

19:28 uur

Er hangen ineens een paar donkere wolken in de lucht en het begint te waaien. Zou het nu dan eindelijk gaan regenen? Alle campinggenoten halen hun spullen binnen en rollen luifels op. Wij sluiten onze tentjes goed af en gaan onder een afdak zitten in afwachting van wat komen gaat.

20:04 uur

De lucht is weer opgeklaard, er is geen drupje regen gevallen. Van medekampeerders horen we dat er vlakbij wél hoosbuien zijn geweest. We hebben blijkbaar toch echt heel veel geluk dit weekend.

23:52 uur

“Die kersenhagel, is die eigenlijk nog gevallen?”

Weer een bezorgd appje. Wij liggen intussen droog en warm in onze tentjes, nadat we nog van een fijn kampvuur hebben genoten.

Zondag 14 juni

7:47 uur

Omdat er regen wordt voorspeld rond 10 uur, zijn we op tijd opgestaan. Zo kunnen we de tentjes nog droog inpakken voor we vertrekken. We lopen opnieuw met al onze regenspullen in de backpack. Zelfs voor Tinus heb ik een regenjas mee.

10:03 uur

We komen een schaapskudde tegen 😃

Schaapskudde_Reizen met je hond

10:30 uur

Na een uur wandelen zijn we alle vier lichtelijk oververhit en koelen even af in de schaduw. Er is nog steeds geen regenwolk te zien.

11:30 uur

“Geniet!”

Een app van een vriendin met daarbij een screenshot van de regensituatie bij haar: onafgebroken zware regen de komende 3 uur. Wij puffen en zweten verder.

14:56 uur

Het is nog een half uurtje naar ons eindpunt: station Hoogeveen. De weer-app voorspelt nog steeds geen regen op korte termijn. We hebben geen haast en besluiten om nog heel even te gaan zitten. De hondjes zijn allebei moe en kunnen ook nog wel een extra pauze gebruiken. De trein vertrekt om 15:51 uur, dus we vertrekken rond 15:15 uur voor het laatste kleine stukje.

15:20 uur, nog 700 meter naar de eindbestemming

Er vallen wat druppels. Mijn zus stopt om de regenhoes om haar rugzak te doen. Ik wil dat ook doen, maar als ik mijn rugzak afzet is de regen alweer gestopt. We lopen verder.

Een paar druppels regen_Reizen met je hond

15:23 uur, nog 500 meter naar de eindbestemming

Er vallen weer wat drupjes regen. Ik besluit toch maar even mijn regenhoes om mijn rugzak te doen, vooral omdat mijn camera en powerbank in het bovenste vak zitten.

15:28 uur, nog 450 meter naar de eindbestemming

Wolkbreuk! Binnen een paar seconden gaan de druppels over in de hoosbui die we het hele weekend al vreesden. We zijn alle vier in no-time tot op onze huid doorweekt. We rennen over een kaal bouwterrein naar de eerste overkapping die we zien: de ingang van de Basic-Fit. De honden zijn not amused en staren apathisch voor zich uit. Mijn zus en ik krijgen de slappe lach: dit hadden we, ondanks alles, niet zien aankomen.

15:36 uur

De weer-app zegt dat het pas over twee uur weer droog wordt. We willen de trein toch graag halen en besluiten het laatste stukje door de stortbui te rennen. Natter dan dit kunnen we niet worden. Tinus wil uit pure ellende na 100 meter onder een boom gaan schuilen, maar rent gelukkig verder als hij ons door ziet lopen.

15:51 uur

Trein gehaald! We zitten als verzopen katjes met mondkapjes op in de trein. We hebben nog steeds de slappe lach. De honden worden weer blij van wat lekkere snacks. Tien minuten later zijn we bij de auto. Met handdoeken en droge kleren is de ellende snel vergeten en moeten we eigenlijk nog steeds alleen maar heel hard lachen om wat ons is overkomen.

Terug in de auto_Reizen met je hond
Droog en warm in de auto ❤️

En we blijven ons afvragen: wat als we die laatste pauze nou hadden overgeslagen..?

Nog even iets over de tocht

We liepen dit weekend de route van het mini-avontuur in Drenthe. Het komende mini-avontuur zit helemaal volgeboekt, maar ik ga deze tocht vaker organiseren. Met droog weer en gemiddelde temperaturen 😄
Stuur me een berichtje als je interesse hebt om een keer mee te gaan, dan ga ik kijken wat ik kan plannen.

Categorieën: Alle blogsInspiratie

4 reacties

Mickey Van Gendt · 16 juni 2020 op 11:10

Leuk verhaal, wat een spanning!! 😉 .
Ik heb geboekt voor het augustus weekend, ik ben benieuwd welk weer wij krijgen!

    Laurie · 16 juni 2020 op 11:36

    Nou, het weer is altijd spannend! Als dit een georganiseerd weekend was geweest, dan had ik het geannuleerd op basis van de weersverwachtingen vrijdag. Maar dat zou dus uiteindelijk wel heel zonde zijn geweest! Hoop dat het in augustus gewoon rustig zomerweer is 🙂

Bertina · 16 juni 2020 op 20:14

Als je dat straatje bij de basic fit was ingelopen 20m dan had ik jullie droog naar de auto gebracht! Op dat moment was ik namelijk ook net terug van een wandeling met de honden. Maar qua weer hebben we in het noorden wel geluk gehad 🙂

    Laurie · 16 juni 2020 op 20:29

    Oh dan had je ons kunnen zien rennen denk ik haha! Bij de Basic Fit waren we wel al helemaal doorweekt. En inderdaad: verder heel veel geluk gehad met het weer.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *