Vorige week werd ik wakker, deed de gordijnen open en zag een compleet witte wereld. Dit was het moment waar ik al weken naar uitkeek! Ik kleedde me snel aan, pakte m’n tas en m’n sneeuwschoenen en stapte met Tinus de sneeuw in.
We wandelden samen door 40 centimeter verse poedersneeuw de berg op. Het pad was nog maagdelijk wit: we waren de eerste wandelaars die dag. Terwijl Tinus gelukssprongetjes maakte en zich de blubber snuffelde, genoot ik met volle teugen en voelde me de koning te rijk.
In de sneeuw wandelen met je hond is fantastisch, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. In dit blog som ik ze voor je op, zodat jij ook onbezorgd naar buiten kunt met je hond zodra er sneeuw valt.
Vinden honden sneeuw leuk?
De meeste vragen en antwoorden die ik in dit blog behandel, gelden zowel voor mensen als honden. Zo ook deze vraag. Niet alle mensen vinden sneeuw leuk, en ook niet alle honden doe je een plezier met sneeuw. Kijk goed naar de reactie van je hond: springt hij blij rondjes door de poedersneeuw en ‘helpt’ hij met het maken van een sneeuwpop? Dan zit het wel goed. Wil hij liever meteen weer naar binnen, dan doe je hem waarschijnlijk geen plezier met die lange wandeling die je in gedachten had.
Is sneeuw gevaarlijk voor honden?

Sneeuw an sich is niet gevaarlijk. Het is gewoon koud water. Sneeuw kan wel gevaarlijk worden door de omstandigheden. Zo kan poedersneeuw gevaarlijk zijn als je niet weet wat de ondergrond is. Zit er misschien water onder de sneeuw? Een afgrond? Een diepe kuil? Rotsen? Laat je hond dus niet te wild spelen op plekken die je niet kent zonder sneeuw.
Sneeuw kan ook gevaarlijk worden in combinatie met zout. Het zout kan pijn doen aan hondenpootjes (kom ik zo op terug) en je hond kan onbedoeld teveel zout binnenkrijgen als hij sneeuw eet of drinkt. Het beste en veiligste is om te wandelen in een gebied waar niet is gestrooid.
Als er sneeuw in de vacht van je hond vast komt te zitten en daar bevriest, dan kan dat ook problemen geven. Dit is vooral een aandachtspunt voor honden met een lange vacht. Klontjes sneeuw in de vacht kunnen pijnlijk zijn, zeker als die tussen de voetzooltjes zitten, en kunnen het lopen bemoeilijken. Je kunt dit voorkomen door overtollig haar vooraf weg te knippen. Knip niet teveel weg, want die vacht zit daar natuurlijk niet voor niets. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het wandelen goed op te letten en eventuele sneeuwklontjes meteen kapot te knijpen en te verwijderen. Trek er niet aan, want dan trek je misschien de vacht mee.
Waar sneeuw is, is vaak ook ijs, en dat kan ook gevaarlijk zijn voor je hond. IJs is glad, dus honden moeten meer spieren aanspannen om overeind te blijven. Dat is zeker voor pups, oudere honden en honden met lichamelijke problemen lastig. Als ze vallen kunnen ze zich bezeren. IJs kan ook gevaarlijk zijn omdat je nooit weet hoe dik het precies is en waar eventuele wakken zich bevinden.
En tot slot: in winterse omstandigheden kan de zichtbaarheid slechter zijn. Als je in de sneeuw gaat wandelen met je hond is een extra lampje of een felgekleurde halsband of hondenjas daarom aan te raden.
Hoe bescherm je hondenpootjes tegen de sneeuw?

Allereerst de vraag: is het noodzakelijk om hondenpootjes extra te beschermen tegen sneeuw? Niet altijd. Sommige hondenrassen kunnen prima tegen kou en sneeuw, maar anderen zijn wel gebaat bij wat extra bescherming. Bijvoorbeeld als je hond veel vacht heeft tussen zijn kussentjes, zoals ik hierboven noemde. Als er veel met zout gestrooid is in jouw omgeving, dan is extra bescherming sowieso wel aan te raden, want zout kan irritatie veroorzaken aan de pootjes.
Je kunt de kussentjes dan insmeren met speciale potenwax, bijvoorbeeld van IcePaw. Als je dat niet hebt, kun je ook gewone vaseline gebruiken. Let er wel op dat je de vettige laag na het wandelen verwijdert met een beetje lauw water.
Een wat meer ‘robuuste’ oplossing is schoentjes of booties aan te trekken bij je hond. Op die manier zijn de hele poten goed beschermd en komen ze niet in contact met de sneeuw, waardoor ze droog en relatief warm blijven. Dit is wel iets dat je moet trainen.
Hoe houd je je hond warm in de sneeuw?
Hoe snel je hond het koud krijgt in sneeuwomstandigheden hangt heel erg af van het ras en van de bouw van je hond. Je hebt denk ik wel een idee of je hond een koukleum is, of dat hij zelfs in de winter het liefst de hele dag buiten is.
Als je in de sneeuw gaat wandelen met je hond, geldt in het algemeen: blijven bewegen is key. Als je gaat stilstaan in de sneeuw, dan koel je snel af, dan merk je zelf ook goed. Lekker blijven wandelen dus, en geen lange stops onderweg. Droog je hond na de wandeling goed af, zodat hij snel kan opwarmen als jullie thuis zijn.
Voor koukleumhonden is een hondenjas een heel goed idee. Je hebt speciale winterjassen voor honden, die de belangrijkste spiergroepen warm houden tijdens jullie sneeuwavontuur.
Let tijdens het wandelen altijd goed op onderkoelingsverschijnselen en neem het zekere voor het onzekere: denk je dat je hond het te koud heeft, ga dan terug naar huis of naar de auto. Meerdere korte wandelingen in plaats van één grote wandeling is ook een goed plan, zeker als je nog niet goed weet hoe je hond reageert op sneeuw.

Is het erg als je hond sneeuw eet?
Tinus heeft soms ineens een gekke bui tijdens een wandeling en gaat dan happen in sneeuwballen. Doet jouw hond dat ook? Het hoeft geen probleem te zijn, maar let wel even op dat je hond dat niet doet in een gebied waar veel zout is gestrooid. Teveel zout is niet goed voor een hond (en het is al heel snel teveel). In sneeuw kan natuurlijk ook allerlei andere ’troep’ zitten, dus als de sneeuw er niet fris uitziet, laat je hond er dan geen grote hoeveelheden van eten.
Een ander risico van teveel sneeuw eten is dat je hond ervan afkoelt, dat kan gevaarlijk zijn. Sowieso zijn grote hoeveelheden koude sneeuw in zijn maag niet prettig. En sneeuw is natuurlijk gewoon water, dus als je hond veel sneeuw eet, zal hij ook veel moeten plassen. Dat is op zich niet meteen een probleem, maar het kan extra belastend zijn voor de nieren van je hond, of heel praktisch: als je na de wandeling nog een uur in de auto moet is het ook niet fijn als hond heel nodig moet plassen.
Hoe lang kan je in de sneeuw wandelen met je hond?
Zolang je rekening houdt met bovenstaande zaken en in beweging blijft, kun je best een flinke wandeling maken in de sneeuw. Hoelang precies hangt af van jullie fitheid, want wandelen in de sneeuw kan best zwaar zijn. Is het voor jou en/of je hond de eerste keer in de sneeuw? Maak dan niet meteen een enorme wandeling. Een uurtje is dan ook genoeg voor een toffe ervaring en veel nieuwe indrukken voor jullie beiden.
Nog een laatste tip: ga niet op pad zonder een EHBO-kit (met in ieder geval een nooddeken en een thermometer), de gegevens van een dierenarts in de omgeving, een thermosfles met warm water en een extra laagje kleding voor zowel je hond als jezelf. En zorg dat er bij terugkomst een droge handdoek voor jullie klaarligt! En vergeet de snacks niet 🙂
Veel plezier!
Van droom naar avontuur
Vandaag (woensdag 22 december 2021) is de allerlaatste dag dat je je kunt aanmelden voor het jaarprogramma Van droom naar avontuur. Wil jij in 2022 een backpacktocht maken met je hond en wil je die tocht samen met anderen voorbereiden en plannen? Meld je dan nu aan!
0 reacties