Hester en Lady zijn de afgelopen maand in Zuid-Frankrijk geweest. Er moest gewoon gewerkt worden, maar dat gaat toch een stuk prettiger met een warm zonnetje erbij. Voor zowel Hester als Lady was het een fijn weerzien met oude bekenden, want tot kort geleden woonde en werkte Hester in Frankrijk.

Lady in Zuid-Frankrijk

Dit was de eerste keer dat ze samen met het vliegtuig gingen. Hester als gewone passagier, en Lady als odd sized luggage in een bench in het ruim. Zowel Hester als Lady vonden het héél spannend, maar alles is goed gegaan en ze zijn weer veilig in Nederland.

Omdat het de eerste keer was dat Lady vloog, hebben we tot in detail uitgezocht wat je moet regelen en waar je op moet letten als je gaat vliegen met je hond. Die kennis delen we graag met je in dit blog.

Is je hond fit genoeg?

Voordat je je verder gaat verdiepen in vliegen met je hond is het belangrijk om jezelf af te vragen: is mijn hond mentaal en fysiek fit genoeg om te vliegen? Je vliegt het liefst met een gezonde en stabiele hond. Jij kent je hond het beste, dus je kunt waarschijnlijk zelf het beste inschatten of je hond een reis met het vliegtuig aankan. Is je hond oud genoeg om te vliegen (volgens de regels minimaal 15 weken in verband met de rabiës-vaccinatie, maar liever natuurlijk pas als hij wat ouder is), maar ook weer niet té oud?

Met sommige honden vlieg je liever helemaal niet. Honden met een korte snuit bijvoorbeeld, zoals mopshonden, boxers en bulldogs, kunnen in een vliegtuig door stress in ademnood komen. Om deze reden staan veel vliegmaatschappijen dit soort rassen sowieso niet toe op hun vluchten. Honden die snel in paniek raken of stressgevoelig zijn, kun je ook beter niet meenemen in het vliegtuig.

Het is verstandig om met een dierenarts te overleggen voordat je een vlucht boekt. Sommige landen vereisen een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Het is voor jezelf ook fijn om die te hebben, want dan weet je zeker dat je hond qua gezondheid helemaal in orde is.

Welke luchtvaartmaatschappij?

Als je hond fit genoeg is om te vliegen, dan kun je beginnen met de voorbereidingen. Allereerst zoek je een geschikte vlucht. Niet alle vliegtuigmaatschappijen nemen zomaar een hond mee aan boord. Vaak zijn er ook restricties voor het aantal honden per vlucht. Kies altijd de kortste vlucht, het liefst rechtstreeks. Overstappen is stressvol voor je hond, maar ook voor jezelf (tenzij je 100% vertrouwen hebt in de afhandeling van bagage bij je overstap…).

Op de website van Skyscanner vind je een overzicht van de regels rondom het vervoer van honden per vliegtuigmaatschappij (het overzicht is van juli 2018). Blindengeleidehonden en andere hulp- en assistentiehonden zijn bij alle maatschappijen toegestaan, in de cabine, zonder extra kosten.

Aan welke regels moet mijn hond voldoen?

Bij alle maatschappijen geldt dat je hond:

  • in het bezit moet zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • gechipt moet zijn
  • minstens 21 dagen voor de vlucht moet zijn ingeënt tegen rabiës.

De vlucht voorbereiden

Hester en Lady vlogen met Transavia. Je kunt bij deze maatschappij bij de boeking meteen aangeven dat je een hond meeneemt. Omdat er bij Transavia maximaal twee benches per vlucht zijn toegestaan is het wel zaak om van te voren te controleren of er nog plek is.
Omdat het voor Lady de eerste keer zou zijn, had Hester voorafgaand aan de boeking al contact opgenomen met Transavia. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je van tevoren terecht met al je vragen over vliegen met je hond, zodat je precies weet hoe dat in z’n werk gaat bij die maatschappij.

Bench
Je hond moet vanaf het inchecken tot aankomst in een bench. Als je hond niet gewend is aan een bench, dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met hem te laten wennen. Je wilt graag dat je hond zich zo rustig en comfortabel mogelijk voelt tijdens de vlucht. Het vliegen is al spannend genoeg, je wilt niet dat het opgesloten zitten in een bench ook nog eens voor extra stress zorgt.

Je kunt niet zomaar elke bench meenemen in het vliegtuig, hij moet voldoen aan de regels van de International Air Transport Association (IATA). Bij Zooplus vind je een aantal benches dat hieraan voldoet. Ook Bol.com verkoopt geschikte benches.

Per vliegtuigmaatschappij kunnen de regels voor de afmetingen van de bench verschillen. Let daar goed op voordat je een ticket boekt. In het algemeen geldt dat hij groot genoeg moet zijn voor je hond om rechtop in te staan. Als je bench niet voldoet aan de eisen kunnen ze je hond bij het inchecken weigeren.

Kleine hond
Heb je een kleine hond? Dan mag hij – in een reistas – met je mee in de cabine. Er gelden regels voor de maximale afmetingen van die reistas en het maximale gewicht van de reistas samen met je hond. Bij elke luchtvaartmaatschappij zijn die afmetingen en gewichten anders, dus check dat van tevoren goed.

Kort voor de vlucht

Als je met je hond reist, moet je meestal minstens twee uur van te voren aanwezig zijn op de luchthaven. Je hond wordt dan al ingecheckt en je mag hem zelf wegbrengen naar het punt waar odd sized luggage wordt verzameld. Vanaf daar neemt het luchthavenpersoneel je hond van je over.

Rustig wachten op het vliegveld

Neem je hond voor de vlucht mee op een lekkere lange wandeling, zodat hij zijn energie kwijt kan. Geef je hond niet te kort van tevoren eten of drinken, want daar kan hij misselijk van worden en je wilt ook voorkomen dat je hond onderweg moet poepen of plassen.

Probeer je hond op de luchthaven zich zoveel mogelijk te laten ontspannen. De meeste honden zullen echter wel een beetje nerveus zijn, want een luchthaven is een drukke, vreemde omgeving. Zorg dus dat je echt op tijd op de luchthaven bent, want rennen om je vlucht te halen heeft als resultaat dat je hond zenuwachtig de bench in moet.

Als je hond een favoriet speeltje heeft, geef dat dan mee in de bench. Je kunt ook iets meegeven met jouw geur eraan. De meeste honden vinden dat geruststellend. Lady kreeg een t-shirt mee dat Hester had gedragen.

Let op: geef nooit kalmerende middelen voor een vlucht. Je hond kan er suf en/of angstig van worden. Bij sommige honden wordt het evenwichtsorgaan beïnvloed, waardoor ze zich in de bench niet meer goed schrap kunnen zetten. Veel vliegtuigmaatschappijen verbieden dit (gelukkig) ook.

Na aankomst op je bestemming

De bench met je hond komt op een andere plek aan dan je normale bagage, zorg dus dat je weet waar dat is. Laat je hond zo snel mogelijk uit de bench en stel hem op z’n gemak. Controleer meteen even of de bench nog schoon is.

Tip: De deur van Lady’s bench was voor de zekerheid extra dichtgemaakt met tie wraps, dit is vast beleid op Schiphol. Een heel veilig idee, maar dan moet je bij aankomst wel een schaar of mes bij de hand hebben. Als je alleen met handbagage reist, zoals Hester, is dat niet mogelijk. Regel na aankomst dus zo snel mogelijk een medewerker die je kan helpen bij het openen van de tie wraps. Als je met ruimbagage reist kun je zelf een schaartje meenemen.

Koekjes in de bench vlak na aankomst!

Zorg er kort na aankomst voor dat je hond de bench als een veilige plek blijft zien, hij moet er immers nog een keer in voor de terugvlucht. Geef je hond lekkere koekjes en leg er ook een paar in de bench. Als je hond die uit zichzelf pakt is dat een goed teken.

Het was het waard

Het was even wat uitzoekwerk en het leverde wel wat stress op, maar Lady heeft het super gedaan in het vliegtuig. Ook de terugvlucht verliep uitstekend. Hester en Lady hebben hierdoor een hele fijne vakantie gehad samen!

Heb jij weleens met je hond gevlogen? Hoe ging dat?

Categorieën: BlogVervoer

2 reacties

Annemieke · 29 maart 2019 op 18:08

Hey, ik heb nooit met een eigen hond gevlogen, wel honden mee terug gevlogen uit Spanje. Ipv Tie wraps gebruikten zij Ducktape (helemaal rond) om de deur te zekeren zeg maar, dat kun je zonder schaar los scheuren.

    Laurie · 29 maart 2019 op 21:13

    Goeie tip! Op Schiphol kwam de medewerker zelf met tie wraps aan, maar ik neem aan dat je ook ducttape mag gebruiken als je het zelf meeneemt. In Frankrijk werd er trouwens veel minder goed op gelet of het deurtje wel goed dicht zat en daar werden ook geen tie wraps aangeboden, dus het is handig als je zelf materiaal meeneemt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *