Is het verstandig om je hond mee te nemen naar een druk evenement? Met Koningsdag, Bevrijdingsdag én Animal Event voor de deur lijkt het ons een goed moment om hier weer even bij stil te staan. Twijfel je of je je hond gaat meenemen naar Animal Event, naar de rommelmarkt op Koningsdag, of naar een ander druk evenement? Lees dan onderstaande aandachtspunten even goed door.

Met je hond naar een festival, doen of niet?

Heb je veel zin in de komende vakantiedagen en lijkt het je geweldig om je hond mee te nemen naar een evenement? Of dat een goed idee is, hangt af van je hond. Een hond beleeft een druk festival heel anders dan een mens.

Geluid

Op festivals en andere evenementen, zoals markten, is doorgaans veel geluid. Pratende en schreeuwende mensen(kinderen), muziek, fietsbellen etc. Honden hebben een beter gehoor dan mensen en zullen sneller vermoeid raken in een lawaaierige omgeving.

Geuren

Zeker op plekken waar eten wordt verkocht en waar veel andere honden aanwezig zijn wordt je hond gebombardeerd met geurtjes. Dat is natuurlijk leuk en interessant, maar te veel geurtjes zorgt voor overprikkeling.

Mensen

De meeste mensen hebben een natuurlijke neiging om je hond te willen aaien. Moet je je voorstellen dat je over een markt loopt en dat iedereen even een aai over je hoofd geeft. Zo komt het op je hond ook over, dat is dus heel vermoeiend en vervelend. Daarnaast kijken veel mensen over je hond heen en kunnen dus zomaar tegen hem aan lopen als je niet goed oplet.

Drukte

In een drukke omgeving heeft je hond weinig ruimte voor zichzelf en weinig ruimte om moeilijke situaties te vermijden. Als hij een andere hond tegenkomt waarmee hij eigenlijk niks wil en hij kan niet zomaar een andere kant op lopen, dan kan dat heel stressvol zijn voor je hond. Dit kan zelfs resulteren in agressief gedrag.

Waar moet je op letten als je je hond wél meeneemt naar een evenement?

Als je bovenstaand leest lijkt het alsof je je hond nooit mee moet nemen naar een evenement. Dat is niet zo. Als jouw hond stabiel en sociaal is en goed functioneert in een drukke omgeving, dan kun je hem best eens meenemen naar een evenement. Houd in de planning voor die dag dan wel rekening met je hond. De volgende dingen zijn belangrijk:

Niet te lang

Wil je je hond meenemen naar een evenement? Ga dan niet te lang. Een uur is lang genoeg voor je hond, dan heeft hij echt even rust nodig in een prikkelarme omgeving. Zorg er sowieso voor dat je niet te lang op extreem drukke of lawaaierige plekken blijft staan. Blijf op flinke afstand van muziekboxen en podia.

Zorg voor voldoende water

Neem voldoende water mee voor je hond, zeker als je naar een evenement gaat dat niet speciaal is gericht op honden. Bied je hond regelmatig schoon water aan om te drinken en let ook op of hij genoeg drinkt. Sommige honden drinken niet of te weinig als ze gestresst zijn.

Blijf uit de zon

Het is natuurlijk lekker om in de zon te zitten en misschien vind je hond dat ook wel fijn, maar verplaats op tijd naar de schaduw. Zodra je hond begint te hijgen is het eigenlijk al te laat. Warmte en drukte zijn geen goede combinatie voor je hond.

Herken stress en vermoeidheid

Een leuk gesprek op een marktje of een drankje halen op een festival is voor jou misschien een rustmoment, maar voor je hond gaan de prikkels door. Kijk dus regelmatig naar je hond, zodat je weet hoe het met hem gaat. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je stress- en vermoeidheidssignalen kunt herkennen. Op Doggo.nl vind je een artikel over het herkennen van stress bij honden en op de website van FitdogProgram staat informatie over het herkennen van (fysieke en mentale) vermoeidheid. Is je hond moe of gestresst? Verlaat het evenement dan, ook als je het zelf nog wel naar je zin hebt.

Conclusie: je hond thuis óf je hond centraal

Denk je dat je je hond geen plezier gaat doen met een dagje festival? Laat hem dan lekker thuis, of breng hem naar een oppas. Neem je je hond wel mee, plan dan je dag om je hond heen en zorg dat hij een hele leuke dag heeft!

Wij laten onze honden thuis

Wij gaan volgende week zonder onze honden naar Animal Event. En ook op Koningsdag blijven ze gewoon thuis, in hun vertrouwde omgeving. Onze honden houden namelijk niet zo van drukke plekken en harde geluiden. Wat doen jullie, honden mee of laten jullie ze thuis?

Misschien tot ziens op Animal Event volgende week!

Categorieën: Alle blogsKennisbank

1 reactie

Sarah · 18 december 2019 op 09:59

Mijn hond kan ik echt niet naar een festival meenemen. Wij hebben binnenkort een straatfeest in de sfeer van Kerstmis. Ik laat mijn hond thuis en regel wellicht een opvang of oppas. Inderdaad moet je als baasje goed weten wat je hond leuk vindt.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *