Linda (42) en Vilja (4, bijna 5) wonen in Kiruna, in Zweeds Lapland. In de winter werken ze allebei in het hoge noorden: Vilja als sledehond en Linda als hondensledegids voor toeristische tours: “Bijna elke dag trekken we erop uit met de honden, en sleeën we door de arctische toendra in de hoop rendieren of elanden te mogen spotten.”
In de serie ‘Avonturiers aan het woord’ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!

Vilja’s achtergrond
Vilja is een Alaskaanse husky, ofwel een Siberische husky mix. Ze is bijna drie jaar geleden bij mij gekomen. In de kennel waar ik werk kwam ze niet goed tot haar recht en was ze erg onzeker, met als gevolg dat ze naar de andere honden uitviel. Een hond die dat doet kunnen we eigenlijk niet in de kennel houden, zonder daar extra aandacht aan te besteden. Daarom heeft mijn baas toen gevraagd of ik haar niet wilde hebben. Een zomer in Nederland met extra aandacht van mij en socialiseren met andere honden heeft haar erg goed gedaan en toen we de winter erop terugkwamen ging het veel beter met de andere honden.
Nieuwe trails door verse sneeuw
Hoewel Vilja een vrij kleine husky is, zet ik haar altijd vooraan in het team als er gespoord moet worden. Sporen is het maken van nieuwe trails in diepe sneeuw. Vilja is hier heel goed in. En dit komt erg goed van pas als we in de bergen tochten maken. Deze bergtochten zijn de mooiste tochten die ik hier doe. Dagenlang door de soms verlaten taiga sleeën met alleen de honden is voor mij het mooiste wat er bestaat. En zo fijn dat ik dat samen met mijn eigen hond kan doen.
De eerste meerdaagse bergtocht
De eerste keer dat ik met Vilja in de bergen was, was drie jaar geleden. We hebben een zesdaagse tocht gemaakt over de Kungsleden (Koningsweg), een zeer bekende lange afstand trail in het noorden van Zweden. We hebben de hele tocht prachtig weer gehad, veel rendieren gezien en zelfs sporen van een veelvraat (wolverine). En tijdens een rustige middag bij een van de hutten kwam er ineens een eland voorbijgelopen. Wat een prachtige tocht was dat!

Acht dagen de bergen in
Het mooiste avontuur dat ik met Vilja heb gemaakt, is er eentje waarbij niet alles liep zoals gepland. We vertrokken voor een 8-daagse tocht naar Treriksröset, het noordelijkste punt van Zweden en tevens het drielandenpunt van Zweden, Finland en Noorwegen. Met een team van 8 honden en een volle slede met alles wat we nodig hebben voor de toer (eten, bepakking en eten voor de honden) zijn we de bergen ingesleed. We hebben overnacht in cabins van de STF (Svenska Turistföreningen) en een cabin van een Sami-vriend.
Je moet kunnen improviseren
De eerste twee dagen waren prachtig, daarna begon de wind flink op te spelen. Soms waaide het zelfs zo hard, dat we de hele dag aan een zijde van de slede hingen. Op de dag dat we naar het drielandenpunt zouden gaan, waaide het zo hard dat we de beslissing hebben moeten nemen om niet te gaan. De activiteiten van die dag waren niet veel anders dan dijken graven voor de honden om de wind tegen te houden en de honden voeren. De meeste honden weten wel hoe ze zich in moeten graven tegen de barre omstandigheden, maar sommigen niet. Vilja is daar gelukkig wel erg goed in.

De volgende dag was de wind gaan liggen en zijn we verder gegaan met onze tocht. Het was een onvergetelijke ervaring. In deze tocht heb ik extra waardering gekregen voor de kracht en het doorzettingsvermogen van de honden.
De training wordt langzaam opgebouwd
Voordat we de bergtouren maken, hebben de honden er al een lange training op zitten. Eind augustus, begin september, als de temperaturen laag genoeg zijn, beginnen we met het trainen van de honden. Eerst korte afstanden, die we langzaam uitbreiden. We trainen eerst op uithoudingsvermogen, daarna steeds meer op kracht.
Eind november begint het toeristenseizoen en dan gaan de honden tours lopen. Ieder tour is een training. We houden van alle honden nauwkeurig bij welke tocht ze gelopen hebben en hoe zwaar de tocht was. Zo voorkomen we dat honden te weinig lopen, of juist overtraind raken. En op deze manier hebben we een goed voorbereiding voor de zware bergtouren die begin maart aanvangen.
Goed materiaal is belangrijk
Sinds dit jaar heb ik mijn eigen slede gekocht en dat is zo’n fijne investering geweest. Ik kan al mijn materiaal in de slede laten en ik heb altijd een slede die goed is. Voor de honden gebruiken we X-back harnassen van Non-stop dogwear of Manmat. Voor sommige honden hebben we H-back harnassen, omdat zij vaak achteraan lopen in de slede en met deze harnassen minder druk op de onderrug hebben. Dit loopt wat comfortabeler. Voor de honden die niet zo’n goede vacht hebben, hebben we jasjes om ze warm te houden. In de taigatours slapen de honden buiten in geïsoleerde hondenhuizen of in een enkel geval buiten op een flinke laag stro. Tijdens de bergtoeren slapen de honden buiten in de sneeuw.

Plannen voor de toekomst
Ik hoop ooit mijn eigen team te hebben en misschien wel mijn eigen kennel, zodat ik door kan blijven gaan met doen wat ik het liefste doe: samen met de honden de bergen in sleeën. Mijn grootste droom is om een wekenlange expeditie met de hondenslee en mijn eigen team te mogen doen. Elke dag ben ik weer zo dankbaar dat ik er met de honden op uit mag en dat dit mijn werk is. Het werken met deze krachtige, trouwe viervoeters en het enthousiasme van de mensen die mee gaan op tour, zorgen ervoor dat ik altijd met een grote lach naar mijn werk ga. En het mooiste is dat ik dit met mijn eigen hond kan doen! Hej då en misschien tot ziens in Zweden!
Wil je meer weten over Linda’s en Vilja’s werk en leven? Je kunt hen volgen via Instagram en Facebook.
Meer informatie over de sledehondentochten die Linda begeleidt vind je op de website van White Trail Adventures.
Lees hier de andere verhalen uit de serie ‘Avonturiers aan het woord’.
3 reacties
Trudy Rockx · 6 maart 2021 op 19:12
Aan onze vakantie in zweden en een middagtocht op de slede met linda en de honden. Het was geweldig, zo mooi!! De hele week was mooi wat linda ons allemaal heeft laten zien en wat Zweden ons heeft laten ontdekken. Het IJshotel, 2x het noorderlicht de sauna in de sneeuw, en de ijzerertzen mijn, en de bevolking de Sami’s hoe ze vroeger en sommige nu nog leven.
Een vakantie om nooit te vergeten!!
Dank je wel linda, liefs Rolf en Trudy
Hans Robijn · 3 januari 2022 op 20:08
Kan het zijn dat wij elkaar afgelopen augustus hebben getroffen op vliegveld Kiruna. Ik was daar met 40 deelnemers die meededen aan de Fjallraven classic. Ik kom eind maart weer naar Kiruna voor een sneeuwschoen trektocht. Mogelijk eens kijken of we iets voor elkaar betekenen. eind juni ga ik met een hele groep de Kungsleden lopen en in augustus alweer voor de 9e keer de classic
Linda · 21 november 2022 op 20:08
Hoi Hans,
Ja dat kan inderdaad goed kloppen. Ik werkte toen in de zomer voor Arctic Heli en stond inderdaad mensen op te halen van het vliegveld 😉