Marleen (32) & Flatcoated Retriever Kaylo (2) wonen in Groningen. Ik ontmoette hen voor het eerst in 2020, toen ze meegingen met een backpackweekend van Reizen met je hond in Drenthe. Hoewel de weersomstandigheden dat weekend verre van ideaal waren, bleek dit het begin van een nieuwe hobby. Marleen en Kaylo waren er in 2021 op de Veluwe weer bij en hebben in de tussentijd ook met z’n tweetjes al een flink aantal meerdaagse tochten gemaakt.

Ik vind het echt fantastisch om te zien dat mensen en honden uit hun comfortzone stappen en voor avontuur kiezen. Doordat Marleen alles stap-voor-stap rustig heeft opgebouwd, vindt Kaylo hiken en kamperen nu ook geweldig. En dat niet alleen, ze doen samen ook aan kanoën, suppen en behendigheid. In dit blog lees je hoe ze zover zijn gekomen, welke tochten ze hebben gelopen en wat er nog op de verlanglijst staat!


In de serie ‘Avonturiers aan het woord‘ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren en beginnende avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!


Marleen en Kaylo trektocht met hond
Kaylo en Marleen

Kaylo’s eerste vakantie was met drie maanden naar de Eifel in Duitsland. Korte stukjes rijden en veel pauzes onderweg. Omdat hij op dat moment natuurlijk nog geen lange wandelingen mocht maken heb ik een hondenkar voor hem gekocht. Hier kon Kaylo in tijdens de langere wandelingen. De kar kan ook achter de fiets, waardoor we ook samen op de fiets op pad kunnen. 

Toen Kaylo een jaar oud was zijn we voor het eerst samen gaan kamperen. De eerste keer vond Kaylo het spannend. Tegenwoordig als ik mijn backpack en tent pak staat hij al kwispelend bij de voordeur.

Meerdaagse wandelingen met hond voorbereiden

Het afgelopen jaar hebben we vooral meerdaagse wandelingen in Nederland gemaakt. Van de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug tot in onze ‘achtertuin’ Drenthe. 

Het voorbereiden van een meerdaagse wandeling zorgt altijd al voor een boel voorpret. Vaak begin ik met een bepaald gebied of een regio waar ik graag wil wandelen. Zodra ik een globale locatie heb ga ik zoeken naar mooie campings in de omgeving. Zelf vind ik de campings van Staatsbosbeheer erg fijn, deze liggen vaak midden in de natuur. Daarna ga ik de route bepalen. Soms kies ik voor een bestaande route, maar vaak teken ik zelf de routes op de kaart. We lopen vaak twee/drie dagen en ongeveer 15-20 kilometer per dag. 

Het Hondsrugpad met hond

Zo ontdekten we afgelopen zomer het Hondsrugpad dwars door Drenthe. We liepen in twee dagen van Gieten naar Exloo. Omdat dit een bestaande route is hoefden we ons niet druk te maken over de route. Ik zocht campings langs de route en vond een mooie camping van Staatsbosbeheer in de buurt van Borger

Met de auto naar Exloo en daar begon het eerste avontuur al. We moesten met de bus van Exloo naar Gieten. Kaylo had wel eens in de trein gezeten, maar had weinig ervaring met de bus. Door corona hebben we dit niet veel kunnen oefenen. Later dat weekend moesten we nog een tweede keer in de bus en toen ging het al een stuk beter. 

Materiaal voor meerdaagse wandelingen met hond

Kaylo draagt (nog) geen rugzak. Hij draagt een tuigje van Ruffwear en ik heb hem aan een 3-meter-lijn van K9. Met deze lijn heeft hij genoeg ruimte tijdens het wandelen op stukken waar hij niet los kan. Voor op de camping neem ik vaak een langere lijn mee, zodat ik Kaylo altijd ergens aan vast kan maken. 

Ik ben ondertussen gewend aan het lopen met een volle backpack op mijn rug. In de zomer weegt mijn tas ongeveer 15 kilo. Daarin zit dan onder andere mijn MSR tent, matje, slaapzak, eten voor mij en Kaylo en minimaal 2 liter water in. Op dit moment neem ik voor Kaylo nog zijn eigen brokken mee wanneer we gaan backpacken. Als we in de toekomst nog langere tochten gaan lopen denk ik dat ik ga zoeken naar lichtgewicht eten voor hem. Voor mijzelf neem ik op deze tochten gevriesdroogd eten mee. De zakjes van bijvoorbeeld Adventure Food wegen weinig en er zitten lekkere varianten tussen. De ontbijtzakjes vind ik niet zo lekker, dus voor in de ochtend maak ik zelf iets. Dat wisselt van een boterham met pindakaas tot zelfgebakken bananenbrood. 

Voor Kaylo neem ik naast zijn brokken alleen een kleedje mee waarop hij slaapt in de tent. Niet omdat hij het koud heeft, maar omdat ik daarmee de tent bescherm tegen zijn scherpe nagels. Bij kouder weer neem ik soms een fleecekleedje voor hem mee, maar dan moet het wel echt flink afkoelen ’s nachts. Hij heeft het niet snel koud, dus een slaapzak of jas zijn niet nodig. 

Kamperen met hond Kaylo

Oefenen met pauzeren

We wandelen samen veel, dus we hebben een goede basisconditie. De meerdaagse wandelingen vragen wel veel van Kaylo en het is dus ook belangrijk dat hij kan rusten op de momenten dat we niet lopen. In het begin vond Kaylo pauzes erg moeilijk. Hij bleef onrustig en begon soms zelfs te blaffen. Gelukkig gaat dit na veel oefenen beter. Kaylo gaat nu tijdens de pauzes lekker liggen en soms hoor ik hem dan zelfs even snurken. 

Plannen voor de toekomst

We hebben de afgelopen 1,5 jaar vooral gekampeerd in Nederland. Afgelopen zomer hebben we een roadtrip door Oostenrijk gemaakt. Daar hebben wel vooral dagwandelingen in de bergen gemaakt. Ik zou graag met Kaylo een huttentocht door de Oostenrijkse bergen willen lopen. Of met backpack en tent een meerdaagse hike door Scandinavië maken, zoals bijvoorbeeld de Kungsleden. Er zijn zoveel prachtige gebieden in Europa dat we nog genoeg dromen hebben. 


Droom jij ook van een meerdaagse trektocht met je hond? In de ruige natuur van Scandinavië, langs de glooiende kust van Frankrijk, of dwars door ons eigen vlakke landje? Je kunt je nog super-last-minute opgeven voor Van droom naar avontuur, editie 2022. We beginnen woensdag 12 januari! Bekijk hier alle info over dit programma.


1 reactie

Els le Duc · 8 juni 2022 op 23:36

Ik denk dat jullie allebei genieten!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *