Voor sommige mensen is het de ultieme ontspanning: dagenlang wandelen met alleen wat basisspullen in een rugzak. Genieten van de natuur en ‘s avonds moe van de inspanning lekker vroeg je tent in. Dit soort tochten zijn uitermate geschikt om samen met je hond te doen en de meeste honden vinden het ook fantastisch: lekker de hele dag buiten samen met de baas.

Voor dagwandelingen hoef je niks speciaals voor te bereiden, je pakt gewoon je rugzak en wat snacks voor jullie beiden en off you go. Maar voor meerdaagse wandeltochten moet je toch even wat beter nadenken van te voren. In dit artikel lees je hoe je een leuke wandeltocht uitkiest en waar je allemaal aan moet denken bij de voorbereiding.

Een wandeltocht kiezen

Hoe lang gaan jullie wandelen?

Bedenk hoeveel dagen (of weken..) jullie willen gaan wandelen. Zijn zowel jij als je hond gezond en goed genoeg getraind om zo veel te wandelen? Houd er rekening mee dat de meeste honden niet aangeven wanneer ze moe zijn en gewoon door blijven gaan zolang jij dat doet. Zorg dat je je hond stukken aanlijnt zodat hij niet oververmoeid raakt en overweeg ook om wat kortere dagetappes te lopen dan je misschien in je eentje zou doen. En als je hond na een paar dagen zichtbaar vermoeid is, neem dan gewoon een dagje rust.

Waar gaan jullie wandelen?

Blijven jullie in Nederland of ga je de grens over? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, maar niet elke wandeltocht is even geschikt voor honden. Paden waarvan delen niet toegankelijk zijn voor honden zijn al uitgesloten en tochten zonder losloopmogelijkheden zijn voor je hond misschien niet zo leuk. Verder zijn lange stukken langs drukke wegen niet fijn (ook niet voor mensen trouwens) en geldt voor jouw hond misschien wel dat hij/zij niet door gebieden met veel andere (wilde) dieren kan lopen in verband met een jachtinstinct.

Helaas staat er in de standaard routeboekjes vaak niet veel over de geschiktheid voor honden. Op internet is wel het een en ander te vinden. Op de website van Wim Edelman vind je bijvoorbeeld uitgebreide informatie over diverse langeafstandspaden in Nederland. Op Facebook vind je groepen rondom een bepaald Lange Afstand Wandelpad (LAW), de leden delen graag hun ervaringen. En verder vind je op diverse fora gesprekken over wandeltochten met je hond. Voel je overigens vrij om onder dit blog info over geschikte (lange) wandelroutes te delen!

Waar gaan jullie overnachten?

In je eentje kun je altijd wel ergens terecht, maar met een hond ben je helaas niet zomaar overal welkom. Gaan jullie kamperen? Kijk dan of honden zijn toegestaan op de campings waar je wil overnachten. Houd er rekening mee dat een hond op een camping een paar euro extra kost. Om een goede indruk achter te laten zorg je dat je je hond aangelijnd houdt, laat je hem uit buiten het terrein en ruim je eventuele poepincidentjes altijd op. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat steeds meer campings honden toestaan!

Wil je overnachten in een trekkershut, een appartement of in een hotel? Bekijk dan goed welke mogelijkheden er zijn en boek indien mogelijk vooraf. Dit voorkomt een zoektocht naar een slaapplek na een lange, vermoeiende dag wandelen. Op DogsIncluded vind je veel overnachtingsplekken waar honden welkom zijn, in heel Europa.

Wat neem je mee?

Bepakking

De spullen die je nodig hebt tijdens je meerdaagse wandeltocht moet je ergens in vervoeren. Zelf draag je waarschijnlijk een rugzak. Je kunt ervoor kiezen om je hond ook met een rugzak te laten lopen en hem bijvoorbeeld zijn eigen voer en snacks te laten dragen. Over hondenrugzakjes hebben we een apart blog geschreven.

Kleding

Je hond kan zonder kleren gelukkig prima functioneren, maar ‘s nachts wil hij/zij misschien wel een warm jasje. En als het regent is voor sommige honden een regenjas wel fijn. Ga je langdurig in bergachtig gebied lopen? Verdiep je dan eens in schoentjes voor je hond, want hondenpootjes hebben het zwaar te verduren op rotsachtige ondergrond. Kortom, het is goed om van tevoren na te denken over het gebied, de lengte van je tocht en de weersomstandigheden overdag en ‘s nachts. Voor kleding geldt ook: zorg dat je hond er aan gewend is voordat je aan je tocht begint.

Verzorging

Na een paar dagen wandelen is het helemaal niet gek als je last krijgt van blaren. Je voeten zijn, zelfs na een goede voorbereiding, niet gewend aan zoveel lopen. Dat geldt ook voor je hond. Controleer daarom meerdere keren per dag zijn kussentjes. Neem vaseline mee om de pootjes van je hond, indien nodig, extra te beschermen.

Ook belangrijk: controleer je hond aan het einde van elke dag op eventuele wondjes of blessures. Doe ook een tekencheck. Als je hond het lekker vindt, kun je zijn spieren licht masseren of samen wat rek- en strekoefeningen doen. Hiermee zorg je voor een ontspannen avond voor jullie beiden.

Voeding

Genoeg energie voor jullie allebei is noodzakelijk, dus denk er goed over na wat je meeneemt. Voeding voor jezelf is een verhaal apart, dus hier behandelen we alleen de voeding voor je hond.

Er zijn grofweg twee opties: je koopt onderweg eten voor je hond of je draagt alles mee. Als je hond een specifiek dieet heeft, dan zijn de mogelijkheden onderweg waarschijnlijk beperkt en is het verstandig om de maaltijden mee te nemen. Kan en mag je hond alles eten (en ga je winkels tegenkomen) dan kun je de gok wagen om onderweg hondenvoer te kopen. Op langere tochten laten sommige mensen hun hond gewoon mee eten met ‘de pot’. Als je hond dat lekker vindt en er genoeg energie mee binnenkrijgt, dan is dat natuurlijk het allermakkelijkst.

Een tip voor als je je hond vers vlees voert: er bestaat gevriesdroogd vlees, dat je kunt bewaren zonder koelkast. Doordat al het water uit het vlees is gehaald is het ook erg licht, dus heel geschikt om mee te nemen in je rugzak. Nadat je de brokjes een paar minuten in lauwwarm water hebt geweekt kan je hond genieten van “vers” vlees. Merken die dit verkopen zijn bijvoorbeeld K9Natural of Orijen.

Tot slot: door de inspanning verbrandt je hond extra calorieën. Neem dus altijd wat extra voer mee.

Geen zin om alles te regelen?

Lijkt het je heel leuk om samen met je hond een meerdaagse wandeltocht te maken, maar heb je geen zin in de ingewikkelde voorbereiding? Geef je dan op voor één van onze wandelreizen! Wij zorgen voor de planning, de route en de accommodatie. Ook ontvang je vooraf alle informatie die je nodig hebt, zoals routebeschrijvingen en een paklijst. Jij hoeft alleen nog maar je tas in te pakken, samen met je hond naar het beginpunt te rijden en te genieten van de wandeltocht 🙂

Categorieën: ActiviteitenBlogInspiratie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *