Marileen (34), haar vriend Winant (38) en hond Alma (bijna 3) wonen in Harlingen en zijn in het dagelijks leven werkzaam in de ICT. In september vertrokken ze met z’n drieën naar Albanië voor een groot avontuur: met hun omgebouwde 4×4 Jeep Grand Cherokee WJ reden ze dwars door het land en kampeerden ze in het wild.

“Water en takken: twee van Alma’s favoriete dingen en dat op élke wildkampeerplek in Albanië. We sliepen op negen van dit soort plekken, afgewisseld met campings.

We speelden al wat langer met het idee om een busje om te bouwen tot camper en zijn uiteindelijk uitgekomen bij een 4×4 met daktent. Het idee van de mogelijkheid en vrijheid om ook op offroad wegen te kunnen rijden en het feit dat we de daktent al hadden zorgden voor deze keuze.”


In de serie ‘Avonturiers aan het woord‘ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren en beginnende avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!


Jeep met daktent en hond

De aanschaf van de Jeep

In april van dit jaar hebben we onze Jeep gekocht en zijn begonnen met het ombouwen van de binnenkant. Allereerst hebben we de plek voor Alma gemaakt met behulp van planken en een hondenrek. Daarna hebben we zaken als de koelbox, huishoudaccu, kookgerei en gereedschap een plek gegeven. In de periode tussen april en september zijn we een aantal keer in Nederland een weekendje weg gegaan met de Jeep/daktent en zo konden we op zoek naar verbeterpunten. 

Het idee om naar Albanië te gaan is in die periode ook ontstaan. In Albanië mag je wildkamperen en het land is nog niet heel toeristisch. Daarnaast stikt het er van de mogelijkheden om offroad te rijden en moet de natuur prachtig zijn. Met behulp van Google maps en Wikiloc hebben we een route gemaakt zodat we een leidraad zouden hebben.

Alma in de Jeep

Even terug naar Alma: het was voor ons voor het eerst dat we met haar zo lang in en rond een auto zouden leven. Ook het wildkamperen was nieuw en we wisten nog niet zo goed wat we ervan moesten verwachten: zouden we vaak alleen staan? Zouden we bezoek krijgen van vreemden? Of wilde dieren? Alma is een waakse hond en zal dat ook zeker rondom de auto doen. We hadden al wel wat camping-ervaring met haar en daar weet ze haar rust wel te pakken.

Dat is direct ook een puntje wat belangrijk is: rust voor Alma. Ze is gewend om mee te rijden in de auto en daar ook te slapen. Alleen het rijden op offroad wegen zorgt ervoor dat slapen geen optie is. We hebben van te voren een aantal rustdagen in onze route ingebouwd: dat betekent dat we niet rijden. En op de dagen dat we wel rijden stoppen we eind van de middag om onze slaapplek te zoeken. Op zo’n moment is Alma eerst even druk en moet ontladen van een dag rijden, maar na zwemmen, stokje bijten en het avondeten wil ze het liefst de auto in om te slapen.

Albanië: een offroad-paradijs

Onze reis door Albanië heeft ons op allerlei plekken gebracht: natuurparken Theth en Valbonë, het meer van Ohrid, de rivieren de zwarte Drin en de Vjosë en natuurlijk de Adriatische kust. Albanië is qua oppervlakte niet zo groot; het is kleiner dan Nederland. Maar het land doorkruisen kost tijd: door de bergen en rivieren en de kwaliteit van het wegennetwerk gaat het rijden niet zo snel. Voor ons geen punt, het offroad rijden is onderdeel van ons avontuur, maar als je alleen op asfaltwegen rijdt is dit wel iets om rekening mee te houden.

Op de meeste wildkampeerplekken stonden we alleen, met af en toe bezoek van een hond uit de buurt. Deze kwam al blaffend in etappes naar onze auto toe, maar na een check (en een antwoord van Alma) vond-ie het wel goed en ging zijn eigen weg weer. Zoals we al verwacht hadden was Alma wel waaks, maar eigenlijk gaf dat ook wel een veilig gevoel.

De mensen in Albanië waren overigens erg vriendelijk en gastvrij. Op een wildkampeerplek ontmoetten we bijvoorbeeld een vader, zoon en buurman en hebben we een gesprek gevoerd met behulp van Google translate en alle foto’s op onze smartphones. We kwamen met onze auto ook in dorpjes waarvan wij het gevoel hadden dat er amper toeristen komen, laat staan met een Nederlands kenteken. Het gaf vaak leuke situaties met zwaaien, duimen omhoog en enthousiast getoeter.

Avontuur afgestemd op Alma

Zoals gezegd hebben we in de hele planning van de route en de (rust)dagen rekening gehouden met Alma. Daarnaast hadden we speciaal (hypoallergeen) voer mee voor de hele vakantie, iets waar we met de inrichting van de auto rekening mee hadden gehouden. 

We wisten verder dat het in Albanië warm zou worden. Hier hebben we op verschillende manieren rekening mee gehouden:

  • Met behulp van een afvoerslang hebben we één van de airco uitgangen van de auto naar haar plekje omgeleid
  • We hebben een kleine ventilator meegenomen
  • We hadden een speciaal kleed mee van aluminium dat we over de auto heen konden leggen om te voorkomen dat de auto erg opwarmt in de zon
  • Ook hadden we de ventlock mee, waarmee we Alma haar deur op 10 cm open konden laten en de auto wel konden afsluiten
  • Ze had altijd beschikking over water op haar plekje

Verder hadden we in haar krat nog een honden EHBO-set, schoentjes, verschillende lijnen en, last but not least, speeltjes. Uiteindelijk zijn die de krat bijna niet uitgekomen: de Albanese takken hebben haar hart veroverd.

Alma in het water

Plannen voor de toekomst

In Albanië is nog zoveel meer te rijden en ontdekken in de natuurparken en uithoeken waar we met onze 4×4 nu maar kort doorheen zijn gereden. Maar ook de omliggende landen bieden nog genoeg (toekomstig) avontuur: Montenegro, Kosovo en Noord Macedonië. Ons avontuur krijgt zeker een vervolg!


Benieuwd naar de route die Marileen, Winant en Alma hebben afgelegd? Je vindt ‘m hier.

Volg verdere avonturen via Instagram: @alma.offroad.wj

Lees ook de andere verhalen uit de serie ‘Avonturiers aan het woord‘.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *