Als je gaat backpacken met je hond wil je natuurlijk zo weinig mogelijk spullen meenemen. Want veel spullen betekent een zware rugzak, en met een zware rugzak op je rug wordt je backpacktocht al snel vermoeiend en vervelend. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet thuis kunt laten. We geven je hier een lijst van vijf van deze items.

1. Penning met correct telefoonnummer

Penning - Reizen met je hond

Als je in vreemde gebieden gaat wandelen, zorg dan altijd dat je hond een halsband of tuigje draagt met een penning. Zorg dat er op die penning een telefoonnummer staat dat bereikbaar is. Liefst van jezelf, maar soms is een ander telefoonnummer handiger. Ga je bijvoorbeeld in een afgelegen gebied wandelen waar je waarschijnlijk weinig bereik hebt met je telefoon, zet op de penning dan liever een telefoonnummer van iemand thuis. Mocht je hond dan verdwalen en worden gevonden door mensen uit de omgeving, dan kunnen ze in ieder geval snel iemand bereiken. In de tussentijd zorg jij natuurlijk dat je zo snel mogelijk in bewoond gebied met bereik komt en contact opneemt met de persoon thuis.

2. Water

Water is onmisbaar als je gaat backpacken met je hond - Reizen met je hond

Tijdens een lange wandeltocht heeft je hond genoeg water nodig (jijzelf natuurlijk ook, maar we focussen hier even op je hond). Dit klinkt als een open deur en je eerste reactie is misschien: ‘dat vergeet ik echt niet’. Maar het gaat erom dat je genoeg water meeneemt. Vertrouw er niet zomaar op dat je onderweg wel genoeg goede waterbronnen tegenkomt, zoek dat van tevoren goed uit. Loop je in een gebied waar weinig meertjes en rivieren zijn? En/of is het een warme dag? Neem dan extra water mee voor je hond. Dit betekent (veel) extra gewicht, maar het is niet slim om hierop te bezuinigen.

Als je een aparte fles meeneemt voor je hond, dan kun je restjes water altijd teruggooien in de fles. Zo ga je zuinig om met de watervoorraad. Ook kun je de fles dan vullen bij rivieren en andere waterbronnen waar je zelf niet uit zou drinken. Wij vinden een Dopper heel handig, omdat je de bovenkant als drinkbakje kunt gebruiken en het restje water gewoon weer terug kunt gieten. Er zijn ook speciale hondenwaterflessen te koop.

3. Tekentang

Een tekentang is onmisbaar als je gaat backpacken met je hond - Reizen met je hond

Je kunt je hond nog zo goed beschermen tegen teken (bijvoorbeeld met een Serestoband of met Advantix), de bescherming is nooit 100%. Er is altijd een kans dat zo’n nare teek zich vastbijt in je hond. Op een backpacktocht, zeker als je grote delen door bosachtige natuur loopt, is die kans vrij groot.

Het is daarom slim om altijd een tekentang bij je te hebben, zodat je de teek meteen kunt verwijderen als je hem ziet (en hij niet de kans krijgt om zo groot te worden als op deze foto..). Voor het gewicht hoef je het niet te laten. Je koopt een tekentang bij een apotheek of een dierenwinkel en er zijn verschillende modellen, bijvoorbeeld deze of deze.

4. Hersluitbare zakjes

Hersluitbare zakjes zijn onmisbaar als je gaat backpacken met je hond - Reizen met je hond

We proberen niet teveel plastic te gebruiken, maar voor hersluitbare zakjes maken we een uitzondering. Onmisbaar als je gaat backpacken, met of zonder hond. Wij gebruiken de zakjes bijvoorbeeld om eten in te bewaren, om afval in mee te nemen en om electronica en paspoorten te beschermen tegen vocht. Als je gaat backpacken met je hond kun je ze gebruiken om snacks in te bewaren, om voer in porties mee te nemen en… om volle poepzakjes in te bewaren tot je een prullenbak tegenkomt.

Ga wel bewust met de zakjes om, zodat je niet een berg plastic afval produceert tijdens je backpacktripje. In de meeste gevallen kun je de plastic zakjes gelukkig heel vaak hergebruiken.

5. Een flink stuk sterk touw

Foto: Etsy

Touw of koord kun je voor 100 dingen gebruiken. Je kunt er spullen mee bij elkaar binden, of aan je rugzak vastmaken. Je kunt de scheerlijnen van je tent vervangen, of de veters van je schoenen. Je kunt het touw ook gebruiken als waslijn. Als je gaat backpacken met je hond kan touw op nog meer manieren van pas komen. Bijvoorbeeld als de halsband van je hond kapot gaat, of de hondenriem. Of als je je hond aan een lange lijn bij de tent wilt laten liggen ’s avonds.

Paracord is hiervoor erg handig. Het is erg sterk koord en je kunt het in allerlei kleuren en diktes krijgen. Een leuke en makkelijke manier om het touw mee te nemen is door er een riem of armband van te knopen (overal op internet kun je vinden hoe dat moet). Zo gaat er geen ruimte verloren in je rugzak, en als er een (nood)situatie ontstaat waarin je het koord nodig hebt, dan haal je de armband uit elkaar.
’s Avonds bij het kampvuur knoop je er dan gewoon weer iets nieuws van 🙂

Wat vind jij?

Neem jij deze vijf dingen standaard mee als je gaat backpacken met je hond? Zijn er nog andere dingen die jij onmisbaar vindt? Laat het ons weten!

Lees meer over backpacken met je hond in het Handboek Backpacken met je hond.


1 reactie

Jorrit · 27 juni 2019 op 11:35

Dehydrated food. Lichtgewicht eten voor mens en hond. Ik denk eraan zelf een machine te kopen. Scheelt veel gewicht en kosten uiteindelijk 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *