Backpacken met je hond is fantastisch, maar het betekent wel dat je met een iets zwaardere backpack op pad moet. Je hond heeft namelijk ook wat spullen nodig onderweg. Gelukkig wel veel minder dan jijzelf, want hij wast z’n haren gewoon met z’n tong, eet z’n eten zonder bestek, en toiletpapier gebruikt hij ook niet.

In dit blog vertel ik je welke spullen je voor je hond mee moet nemen, met een korte uitleg. Wil je weten wat je voor jezelf moet inpakken? Download dan de gratis paklijst.

Goed, daar gaan we.

De basis

Vaccinatieboekje/paspoort

Ga je in het buitenland backpacken? Neem dan altijd de officiële documenten van je hond mee. Dat is verplicht. Maar ook als je in Nederland blijft is het verstandig om het vaccinatieboekje/paspoort van je hond in te pakken. Als er onderweg iets gebeurt en je moet naar een dierenarts, dan is het heel fijn als je deze documenten bij je hebt.

Matje, kleed of slaapzak

Hiermee kun je een eigen, veilige plek voor je hond creëren. Handig voor tijdens pauzes, voor op de camping en voor ‘s nachts in jullie tent. Of het een matje moet zijn, of een slaapzak, en of je hond een isolatiematje nodig heeft of niet hangt af van het soort tocht dat je loopt, de weersomstandigheden en natuurlijk van de voorkeur van je hond.

Y-tuig met penning

Het is belangrijk dat je een goed passend tuigje gebruikt voor je hond. Eentje die nergens schuurt of pijn doet, of zijn bewegingen belemmert. Een Y-tuigje is het meest geschikt. Dat is een tuigje waarbij er een band tussen de voorpoten van je hond zit en waarbij zijn schouders vrij kunnen bewegen. Een sporttuig kan ook, zoals deze. Sporttuigen geven nog meer bewegingsvrijheid ten opzichte van een normaal Y-tuig. Tuigen met een horizontale borstband zijn niet geschikt, want zo’n tuigje belemmert de beweging van de schouders.

Halsband met penning

Ik raad aan om naast een tuig ook een halsband mee te nemen, zodat je hond niet de hele dag het tuig aan hoeft te houden. Dat kan schuurplekken veroorzaken en het kan benauwend aanvoelen voor je hond. Vergelijk het met je wandelschoenen: zodra de wandeldag erop zit vind je het ook fijn om ze uit te trekken en iets luchtigers aan te doen. 

Loopt jouw hond nooit met tuigje? Sommige honden vinden het verschrikkelijk om een tuigje aan te hebben. Je kunt dan besluiten om met een halsband te lopen. Het is dan wel belangrijk dat je hond niet trekt, anders komt er teveel spanning op zijn nek.

Riem, flexlijn of canicrosslijn

Een normale riem is prima geschikt voor een backpacktocht. Met een flexlijn heeft je hond wat meer bewegingsruimte en kun je zelf gewoon rechtdoor blijven lopen. Een canicrosslijn heeft een elastieken deel, dat de ‘klappen’ opvangt als je hond ineens een voorwaartse beweging maakt.

Twee tips hierover:

  1. Wil je de riem makkelijk kunnen vastmaken aan je heupband? Kies dan voor een riem waarbij je het handvat kunt openen met een gesp. Je kunt zo’n riem ook makkelijk vastmaken aan een paaltje of bankje.
  2. Loop je in een groep met andere mensen en honden? Kies dan niet voor een flexlijn. Door de lengte van zo’n riem, vaak zo’n 8 meter, raken de lijnen snel in elkaar verstrikt. Je hebt ook minder controle over de afstand tussen de honden, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Poepzakjes

Ruim altijd de poep van je hond op. Zeker in gebieden waar veel andere dieren leven. Op die manier zorgen we ervoor dat honden overal welkom blijven. Loop je in een gebied zonder prullenbakken? Neem dan ook een hersluitbaar plastic zakje mee, om het poepzakje in te bewaren. Je kunt het daarna gewoon in een van de buitenste zakken van je rugzak bewaren. Klinkt misschien een beetje vies, maar het is wel zo netjes richting andere natuurliefhebbers.

Eten en drinken

Opvouwbaar drink- en eetbakje

Je kunt ervoor kiezen om maar één bakje mee te nemen, waar je hond dan uit moet eten én drinken. Ik heb dat lang zo gedaan voor Tinus. Ik gebruikte de bak twee keer per dag voor zijn maaltijd, en verder vulde ik hem met water.

Het nadeel hiervan is dat je soms water moet weggooien als het etenstijd is, en dat is vooral vervelend als je niet veel water (meer) bij je hebt. Tegenwoordig heb ik daarom twee lichtgewicht bakken die weinig ruimte innemen, zodat ik Tinus’ water gewoon kan laten staan als ik hem eten geef.

Twee verschillende bakjes, maar Tinus drinkt alsnog liever uit mijn hand.

Water

De hoeveelheid water die je mee moet dragen voor je hond is afhankelijk van hoe dorstig je hond normaal gesproken is, hoeveel natuurlijke bronnen je onderweg tegenkomt en wat de weersvoorspelling is.

Voer & snacks

Hier heb ik aparte blogs over geschreven. Kijk hier voor het blog over voer en hier voor het blog over snacks.

Verzorging

Telefoonnummer dierenarts

Weegt niks, maar is heel belangrijk als er iets misgaat. Zet het telefoonnummer niet alleen in je telefoon, maar ook op een papiertje of in je notitieboekje.

Vaseline/potenwax

Met vaseline of speciale potenzalf bescherm je de kussentjes van hondenpoten tegen de ondergrond. Hierdoor verklein je de kans op wondjes en kloven. Het beschermt in de winter tegen sneeuw(klontjes) en pekel, en in de zomer tegen heet zand en asfalt.

Lichtgewicht handdoekje

Hiermee kun je je hond afdrogen voordat jullie de tent inkruipen. Daar gebruik je echt liever niet je eigen handdoek voor. En een natte hond in je tent is ook niet fijn.

Anti-insecten spray

Afhankelijk van het seizoen en je wandellocatie kan anti-insecten spray een goede toevoeging zijn aan je bepakking. Deze variant van Ice Paw is speciaal voor honden, maar je kunt hem ook voor jezelf gebruiken.

Medicijnen

Gebruikt je hond medicijnen? Dagelijks, of bij situaties die je zou kunnen tegenkomen onderweg? Dan mogen die medicijnen niet ontbreken op je paklijst.

EHBO

Over EHBO komt binnenkort een apart blog online, want dat is teveel informatie voor nu. Ik noem hier alleen even de basisinhoud van een EHBO-kit voor je hond:

  • Een pincet
  • Een tekentang
  • Ontsmettingsmiddel
  • Betadinezalf
  • Steriel gaas
  • Een isolatiedeken
  • Een thermometer
  • Een snuitje
  • Petflex

Kleding (optioneel)

Rugzak

Het is niet noodzakelijk om je hond met een rugzak te laten lopen, maar sommige honden vinden het leuk. Reken er niet op dat het jou heel veel gewicht scheelt, want de meeste honden kunnen niet veel gewicht dragen. Hier lees je waar je op moet letten als je een hondenrugzak wilt aanschaffen en je hond eraan wilt laten wennen.

Regenjas

Verwacht je regenachtig weer en is jouw hond daar geen fan van? Neem dan een regenjas voor hem mee. Voor jezelf heeft een hondenregenjas ook een voordeel: je hebt ‘s avonds een iets minder natte hond in je tent. 

Warme jas

Als je in koude weersomstandigheden gaat backpacken, of als je verwacht dat de nachten koud zullen zijn, dan vinden veel honden het fijn om iets warms om zich heen te hebben. Dit is heel erg afhankelijk van het soort hond. Sommige honden kunnen zichzelf ‘s nachts prima warmhouden, andere hebben een kleedje en/of een warme jas nodig. De echte koukleumen en slimmeriken kruipen natuurlijk gewoon bij jou in de slaapzak 😊

Schoentjes en sokken

Om de poten van je hond te beschermen tegen de ondergrond kun je schoentjes en sokken meenemen. Zorg wel dat je hond daaraan gewend is voordat je vertrekt. Deze booties zijn ook heel handig. Ze zijn lichtgewicht en je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als je hond een wondje heeft aan zijn voetzool.

Knuffel of speeltje

Met iets vertrouwds van thuis, zoals een knuffel of het favoriete speeltje van je hond, creëer je een veilige omgeving voor je hond.

En nu: op avontuur!

Met deze spullen in je backpack kun je met een gerust hart op avontuur met je hond. Ben je benieuwd wat je voor jezelf allemaal moet inpakken? Download dan de gratis paklijst. Hierop vind je alles wat je nodig hebt voor een mini-avontuur met je hond. Voor jezelf én voor je hond.

Paklijst Backpacken met je hond

Dit blog is onderdeel van een serie van 5 blogs over de basis van backpacken met je hond:

Wil je al deze informatie in één document ontvangen? Download dan het e-book De basis van backpacken met je hond.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *