Niet alleen in de échte wereld loop je het risico te verdwalen. Thuis op de bank, tijdens het plannen van je backpacktocht, raak je ook makkelijk de weg kwijt. Er zijn eindeloos veel boekjes, websites, blogs, regels, tips, meningen en goedbedoelde adviezen. Aan informatie geen gebrek. Maar hoe kies je uit die berg informatie een geschikte backpacktocht voor jou en je hond?
Niet alle tochten zijn geschikt om met je hond te wandelen. Dat beperkt je keuze al, dat scheelt. Waar je op moet letten, en welke routes dus afvallen, vertel ik in dit blog. Ik geef je 6 criteria voor een leuke backpacktocht met je hond. Voldoet je tocht niet aan deze 6 criteria? Loop hem dan liever niet met je hond, of pas de route aan tot hij voldoet.
Honden zijn toegestaan op de hele route
Er zijn gebieden waar honden niet mogen komen. Sommige gebieden zijn het hele jaar door verboden voor honden, andere alleen tijdens het broedseizoen of het jachtseizoen. Zoek dit goed uit van tevoren. Wil je een uitgezette route lopen, maar loopt die route wel deels door een gebied waar honden niet zijn toegestaan? Kijk dan of je een stukje om kunt lopen, zodat je dat gebied vermijdt. Je kunt hiervoor Google Maps gebruiken, maar niet alle kleine paadjes staan daarin. En soms geeft Google Maps wegen weer die er in het echt niet zijn. Bekijk dus liever een topografische kaart van het gebied. Op ScoutingTools.nl kun je (gratis!) topografische kaarten maken van het gebied waar je gaat lopen. Heel handig.
Over losloopgebieden..
Ik hoor vaak dat mensen een route zoeken die door losloopgebieden voert. Natuurlijk is het leuk als je hond af en toe los kan lopen, maar het is zeker niet noodzakelijk. De backpacktocht zelf is vermoeiend genoeg voor bijna elke hond, de kans is klein dat je hond nog wat extra energie kwijt moet in een losloopgebied.
Kies je er wel voor om je hond regelmatig los te laten lopen? Houd dan goed in de gaten hoe actief hij is en lijn hem op tijd weer aan om oververmoeidheid te voorkomen. Veel honden laten niet zien dat ze moe zijn en gaan door tot ze niet meer kunnen.
Honden zijn toegestaan op de overnachtingsplekken
Let er goed op dat de campings waar je wilt overnachten hondvriendelijk zijn. Gelukkig zijn honden tegenwoordig op veel campings gewoon toegestaan. Soms helemaal gratis, soms tegen een kleine vergoeding, van 50 cent tot een paar euro per hond. Op sommige campings geldt een limiet voor het aantal honden per kampeerplek, of voor het totaal aantal honden per camping, dus kijk van tevoren altijd even op de website van de camping of bel ze op, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Je kunt dan ook meteen een plekje reserveren, mocht dat nodig zijn.
De etappes zijn niet te lang
Bij het plannen van de route ga je uit van etappes die je hond goed aankan. En jijzelf natuurlijk ook. Zorg dat je de afstanden vooraf hebt getraind en dat jullie voorbereid zijn op de inspanning. Wat ‘niet te lang’ is, verschilt natuurlijk erg per hond en per baas. Houd er wel rekening mee dat de afstanden optellen. Misschien kan je hond op één dag makkelijk 25 kilometer lopen, maar is 4 dagen achter elkaar 25 kilometer per dag te vermoeiend. Hoogteverschil maakt een etappe ook zwaarder, zeker als je alleen op vlakke paden in Nederland hebt getraind. Kijk daar dus ook naar bij de voorbereiding.
Kun je nog niet goed inschatten wat je hond en jij aankunnen? Plan dan korte etappes, of zoek thuis alvast alternatieve routes en overnachtingen voor als de etappe te lang blijkt, zodat je de tocht makkelijk kunt inkorten.
De ondergrond is geschikt voor hondenpootjes
Lang op asfalt lopen is niet goed voor hondenpoten, zeker niet met zonnig weer. Routes die grotendeels over wegen en fietspaden lopen vallen dus af. Rotsige paden vragen ook aandacht. Je loopt een groter risico op kleine sneetjes of wondjes in de kussentjes als je veel over stenen en rotsen loopt. In Nederland zal dat niet zo snel voorkomen, maar in de bergen is die kans wel aanwezig. Controleer in dit soort omgevingen de pootjes van je hond regelmatig op wondjes. Is je hond gevoelig voor scherpe ondergronden? Overweeg dan om schoentjes voor hem aan te schaffen.
Bosgrond, grasland en zand zijn prima ondergronden voor honden. Op mul zand wandelen is wel vermoeiend, ook voor jezelf, dus doe dat niet de hele dag.

Er is genoeg beschutting onderweg
Beschutting tegen de elementen is belangrijk: in de lente en zomer tegen de zon, in de herfst tegen wind en regen, in de winter tegen sneeuw en hagel. Voor jezelf geldt dat ook, maar wij mensen kunnen met kleding, zonnebrillen en mutsen onze eigen beschutting beter regelen dan honden. Voor je hond is beschutting tegen de zon het allerbelangrijkst, want oververhitting is gevaarlijk. Maar van regen worden veel honden ook niet blij, dus ook daar moet je rekening mee houden.
In de natuur biedt een bos goede beschutting tegen vrijwel alle elementen. Alleen ná een regenbui loop je daar niet fijn, omdat het nog lang nadruppelt. Hoewel het dan wel weer heel lekker ruikt in een bos 😊
Verwacht je veel slecht weer, dan is het prettig als je onderweg schuilplekken tegenkomt, zoals overkapte picknicktafels, bushokjes en terrassen. Dit is wel moeilijk te plannen, omdat hier op de meeste kaarten en in boekjes weinig over wordt gezegd.
Tip: met een tarp of kleedje kun je heel makkelijk zelf een beschutte plek maken. Misschien heb je een grondzeil bij je voor je tent, dat is hier heel geschikt voor. Neem voor dit soort gelegenheden altijd touw mee om je zeil mee te bevestigen.
Er is genoeg water onderweg
Je hond heeft water nodig om te drinken. Als je onderweg weinig of geen geschikt drinkwater tegenkomt, dan zul je extra water in je backpack moeten dragen. Onderschat dat niet: water is zwaar. Stel dat je tas 12 kilo weegt, maar je moet ook nog 3 liter water dragen, dan weegt hij toch ineens 25% meer. En die extra kilo’s voel je echt wel na een dag wandelen.
Op zonnige dagen is een sloot of een meertje onderweg heel fijn voor je hond om in af te koelen. Geef hem daar uitgebreid de tijd voor. Ik heb regelmatig lichtelijk oververhit naast een meertje staan kijken hoe Tinus heerlijk lag af te koelen.. Zelf spring ik er ook wel eens in, maar ik vind het vaak te veel gedoe om mijn hele uitrusting af en uit te doen. Dan ben ik toch wel een beetje jaloers op honden, die ongestoord zo’n meer in plonzen.

Meer hulp bij het plannen van je backpacktocht?
In mijn online cursus Op pad! leer ik je aan de hand van praktische video’s en opdrachten hoe je je eerste tweedaagse backpacktocht voorbereidt. De cursus komt binnenkort beschikbaar, je kunt je nog alvast inschrijven voor de wachtlijst.
2 reacties
Paulien · 26 mei 2020 op 18:51
Wat een superhandig en compleet overzicht, Laurie! Ik krijg helemaal de kriebels om weer met een hond op pad te gaan, en ik verheug me op de routegidsen die je uit gaat brengen!
Laurie · 27 mei 2020 op 19:50
Dank je! En jaaa die boekjes worden leuk!