Wij zijn fan van Frankrijk. Vooral van de relatief lege en rustige gebieden in het midden en noorden. Glooiende heuvels, een prettig klimaat en overal wandelpaden. Kortom, heel geschikt om met je hond naartoe te gaan. Eén van de gebieden waar je echt eens heen moet is de Morvan. Wij waren er vorig jaar met onze honden en hebben ons er een week lang prima vermaakt. In dit blog lees je meer over deze mooie regio.

Foto: Nievre-tourisme

De Morvan is een heuvelachtige streek ten zuidoosten van Parijs. Sinds 1970 is het gebied een officieel regionaal park: Parc Naturel Régional du Morvan. In dit regionale park vind je uitgestrekte bossen, oude dorpjes, kleine beekjes en een aantal grote (stuw)meren. Er wonen relatief weinig mensen in de Morvan, en buiten de dorpjes vind je vooral boeren. De kans is groot dat je overdag meer dieren ziet dan mensen: koeien, paarden en ezels lopen een groot deel van het jaar lekker in de wei.

De beste tijd om naar de Morvan te gaan is in de lente of de herfst. De natuur is dan op z’n mooist en er zijn weinig toeristen. Als je rond april/mei of september/oktober gaat, dan is er wel genoeg horeca open om te overnachten of te eten.

Wat kun je doen in de Morvan?

Zowel qua natuur als cultuur valt er genoeg te beleven in de Morvan. Je kunt kastelen bezoeken, door dorpjes slenteren en lekker eten in een echt Frans restaurant. Maar daar maak je je hond misschien niet zo gelukkig mee. Daarom focussen we in dit artikel op activiteiten waarmee je je hond een plezier doet.

Wandelen

In de Morvan kun je uuuren wandelen over veelal goed bewegwijzerde paden. Er ligt maar liefst 1.500 kilometer aan wandelpad. Door het gebied loopt één grote rondwandeling: de Grande Randonnée de Pays (GRP) Tour du Morvan. Dit is een route door het hele natuurpark waar je in totaal ongeveer 12 dagen mee bezig bent. Je ziet tijdens deze tocht alle mooie plekjes in de Morvan. Overnachten kan in één van de B&B’s of gîtes d’étappes langs de route. In veel van deze accommodaties zijn honden welkom, maar controleer dat wel altijd even van te voren. Mocht je deze route willen lopen, dan is het handig om een gids aan te schaffen en/of een kaart van het gebied (IGN-kaarten 2722 ET, 2822 OT, 2723 ET, 2823 ET en 2824 OT).

Foto: Nievre-tourisme

Een IGN-kaart van het gebied is sowieso handig als je wilt gaan wandelen, want op de ET/OT-kaarten staan alle gemarkeerde paden aangegeven. Zo kun je makkelijk een rondwandeling maken over paadjes tussen weilanden en boerderijen door, zonder dat je verdwaalt of dezelfde weg terug moet lopen.

Op en rond het water

In de Morvan vind je talloze beekjes, meren, rivieren en zelfs watervallen. Mocht je willen zwemmen, kanoën, SUPpen of in een bootje willen varen, dan zit je hier goed. Van alle (stuw)meren zijn Lac des Settons en Réservoir de Pannecière-Chaumard het grootst en bekendst. Je kunt om de meren heen wandelen, langs de kant picknicken, of met een bootje of kano het water op. Ook leuk is het Canal du Nivernais, waarlangs je kilometers kunt lopen of fietsen. Je hond kan los, tenzij je bang bent dat hij in het kanaal gaat zwemmen. Het is ook leuk om bij een sluisje te gaan zitten en de langskomende bootjes en bedrijvigheid te bekijken.

Le Saut de Gouloux
Foto: Bourgogne Tourisme

De bekendste waterval van de Morvan is Le Saut de Gouloux. Je kunt deze waterval bereiken door een klein stukje te wandelen vanaf de weg of vanaf Lac des Settons. De waterval is qua hoogte niet heel indrukwekkend, maar het is wel een mooi plekje.

Ook benieuwd?

Wil je de Morvan wel eens met eigen ogen bekijken en ontdekken? We vertelden je al dat wij heel enthousiast zijn over deze streek, en daarom hebben we er een reis voor samengesteld! We gaan 6 dagen op allerlei actieve manieren de omgeving verkennen en overnachten in een ruim en comfortabel vakantiehuis. En natuurlijk is alles helemaal afgestemd op je hond.

Categorieën: Alle blogsInspiratie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *