Joachim Erkelens (28) en Diede Bolsius (30) wonen samen met hun Australische Herder Joep (4), parttime in hun camperbus. Diede staat voor de klas in het voortgezet onderwijs op een mavo en Joachim combineert zijn beroep het liefst met het buitenleven: hij is video- en fotograaf.
“We hebben een Renault Master uit 2005, die we zelf helemaal hebben omgebouwd tot een huisje op wielen. Zodra het kan reizen we hiermee door heel Europa. Met Joep zijn we al naar diverse landen geweest zoals: Zweden, Noorwegen, Denemarken, Zuid-Frankrijk, Spanje, Slovenië en bijvoorbeeld Kroatië.”
In de serie ‘Avonturiers aan het woord‘ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren en beginnende avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!

Tijdens deze reizen gaat Joep overal mee naar toe. Waar honden niet zijn toegestaan komen we niet. Hij gaat mee als we gaan hiken, zwemmen, longboarden en hij klimt tegenwoordig zelf op het SUPboard. Behalve met de outdoor-activiteiten gaat hij ook mee naar marktjes, winkeltjes en natuurlijk het terras. Laatst waren we in Ljubljana (hoofdstad van Slovenië) tijdens een drukke foodmarket. Joep was heel chill en liep overal mee naar toe.
Bijna alles samen met Joep
Joep is de perfecte reispartner in een busje! Het is heel leuk om te merken hoe flexibel hij eigenlijk is. Natuurlijk hebben we hem eerst laten wennen aan bijvoorbeeld het autorijden en het SUPboard, maar als we hem de tijd geven, het hem leren en hem op zijn gemak stellen (met heel veel brokjes haha) dan sta je er van te kijken wat hij eigenlijk allemaal kan.
We zijn er achter gekomen dat er weinig plekken zijn waar een hond niet mee mag. Een enkele hike of activiteit kunnen we niet doen, maar die momenten hebben we maar weinig. Het enige wat wij niet samen kunnen doen zijn de boodschappen. Een supermarkt is een van de weinig plekken waar hij niet naar binnen mag. We laten Joep nooit alleen in de bus. Een van ons blijft altijd bij hem.
Zorgen voor Joep onderweg
We passen onze route en activiteiten aan op Joep. Voor of na een lange dag rijden zorgen we dat Joep een ‘uitlaat-moment’ heeft. Tijdens deze uitlaat spelen we met hem en zorgen we dat hij zijn energie kwijt kan, zodat hij bij kan komen. We rijden nooit meerdere lange dagen achterelkaar. Zo zorgen we ervoor dat hij het bus-rijden leuk blijft vinden.
Natuurlijk heeft Joep alle vaccinaties die hij nodig heeft voor de diverse landen in Europa. We zorgen ook dat we goed zijn geïnformeerd in de betreffende landen.
Reizen met een hond in een camperbus
In de bus is Joep ook heel makkelijk, alleen de hondenharen zijn een drama haha! Het betekent heel veel vegen en soppen. In de zomer valt het gelukkig wel mee. Maar in de herfst, als hij natgeregend is en zich uitschudt in de bus..! Dat is soms wel even lastig, maar dat is echt het enige nadeel dat we kunnen bedenken van een hond meenemen in een camperbus.
In de bus heeft Joep zijn vaste plekje tussen onze stoelen in. ’s Nachts slaapt hij op de grond naast ons bed. We hebben speciaal voor Joep ook een bus aangeschaft met Airco. Het klinkt misschien wat overdreven, maar in de warme landen is de airco met Joep echt geen overbodige luxe. Tijdens de roadtrips kan hij heerlijk in de airco slapen, waardoor hij weer energie op doet en goed bij kan komen. Hij heeft overigens ook een eigen la in de bus, waar zijn spullen in liggen. We hebben in verhouding meer mee voor Joep dan voor onszelf, haha OOEPS!
Spannende (leer)momenten
Tot nu toe gaat het eigenlijk altijd heel erg goed. Maar we maken wel dingen mee natuurlijk. Zo waren we tijdens een van onze hikes een keer een slang tegen gekomen. Deze slang (wisten we) was giftig en Joa zag hem als eerst. We liepen op een heel smal pad. Rechts van ons de berg en links van ons een steile afgrond. Joa schrok zo erg en wilde Joep bij de slang weghouden. Hij deinsde achteruit. Joep schrok daar zo van, dat hij van het pad afviel. We konden hem gelukkig op tijd terug op het pad trekken… maar sindsdien heeft hij een tuig om, zodat we hem niet aan zijn halsband en dus nek hoeven te trekken als er nog eens zoiets gebeurt. Dit tuig heeft een goede pasvorm, waardoor het niet knelt achter zijn poten.

Hondenspullen voor onderweg
Naast dat tuig hebben we diverse riemen. Afhankelijk van de situatie wisselen we deze om. Een lange riem voor de wandelingen in het bos en een korte afstelbare riem wanneer we op de markt lopen of op steile smalle paden lopen. De vacht van Joep moeten we goed bijhouden. Zeker als hij regelmatig zwemt, heeft veel klitten. Daarom hebben we ook goede borstels en kammen mee. En we hebben ook altijd voer mee voor Joep. Dat zijn flinke zakken, want Joep is geen kleine hond. Maar deze ruimte hebben we daar graag voor over, omdat we weten dat hij het heel goed doet op deze brokken.
Joep draagt geen schoentjes. We zien dat sommige honden die veel hiken dat wel dragen. Tot op heden hebben wij dat nog niet nodig gehad. We houden zijn kussentjes en poten wel goed in de gaten.
Plannen voor de toekomst
We willen veel meer landen van Europa zien en we willen ook nog naar landen daarbuiten, Marokko bijvoorbeeld. En we willen heel graag fulltime met Joep in onze bus gaan wonen!
Benieuwd naar de avonturen van Joachim, Diede en Joep in hun bus? Ze zijn te volgen via joa.and.diede op Instagram.
Meer lezen over camperen met je hond? Lees hier het verhaal van Marloes en Saga.
Lees ook de andere verhalen uit de serie ‘Avonturiers aan het woord‘.
1 reactie
Annika · 27 februari 2023 op 00:23
Hallo, wat een leuk verhaal over jullie camperreis met hond Joep. Ik was op zoek naar een oplossing om boodschappen te kunnen gaan doen, omdat ik mijn Yorkie, Harley idd niet mee mag nemen naar een supermarkt. Ik woon in Z.Spanje, en wil naar Nederland reizen in mei/ eerste helft juni. Omdat ik alleen reis in een oud Renault Traficje uit ‘ 94 weet ik dus niet goed hoe ik boodschappen kan gaan doen. Hem thuis alleen laten gaat altijd prima, hij heeft in mijn bus een grote bench, daar laat ik hem soms ook een kwartiertje of hooguit half uurtje alleen in zitten, maar als het warm is, kan dat niet. Hebben jullie daar wellicht een oplossing voor? Ik heb geen airco, want geen zonnepanelen. Misschien wat vroeger in de ochtend als t nog niet zo warm is? Ik eet heel simpel onderweg, dus hoef hooguit 1x per week naar de supermarkt. En waterflessen kan ik ook snel ff halen bij een benzinepomp, denk ik. Ik hoop dat jullie er nog iets op kunnen bedenken.
Groets, Annika
Gesloten voor reacties.