Vorig weekend was ik aan het backpacken in het Drents Friese Wold, samen met mijn hond Tinus. We sliepen ’s nachts in een tentje. De nachten worden nu wel wat kouder, dus het werd tijd om mijn winterslaapzak uit de kast te halen en om voor Tinus ook iets lekker warms mee te nemen voor ’s nachts. Daarom was ik heel blij dat ik de hondenslaapzak ‘Ly’ van Non-stop Dogwear mocht uitproberen!

Dit is geen gesponsord blog. Ik heb de slaapzak niet gratis gekregen van Non-stop Dogwear.

Hondenslaapzak ‘Ly’

Ly betekent ‘schuilplaats’ in het Noors. Deze slaapzak is speciaal ontworpen voor honden. De Ly bestaat uit twee delen die je helemaal van elkaar los kunt ritsen. Het bovenste deel heeft ook een rits waarmee je een opening kunt maken bovenop de slaapzak, waarmee je een soort mummymodel-slaapzak maakt.

De onderkant van de slaapzak is gemaakt van stevige, gladde stof, die niet snel beschadigt. Je veegt gras, zand en ander ‘vuil’ er zo van af. Het materiaal is niet helemaal waterdicht, maar wel in hoge mate waterbestendig. De bovenkant is gemaakt van lichtgewicht ripstop nylon. Mocht er een beschadiging ontstaan, dan zorgt dit materiaal ervoor dat het niet verder scheurt. Erg handig voor scherpe hondennagels. De binnenkant van de slaapzak is van een wat ruwere stof, lekker zacht en warm.

De Ly slaapzak is beschikbaar in drie maten:

  • Maat S weegt 375 gram. Afmetingen: 72 x 45 cm.
  • Maat M weegt 450 gram. Afmetingen: 100 x 60 cm.
  • Maat L weegt 800 gram. Afmetingen: 125 x 80 cm.

Mijn mening

Maat en gewicht

Ik heb maat M getest. Daar zou Tinus comfortabel in kunnen liggen, zonder dat het te krap wordt. Ik vind het een goeie maat, hij past ook goed op een standaard isolatiematje (die zijn vaak tussen de 50 en 60 cm breed). Met 450 gram is het een zwaardere optie dan bijvoorbeeld een fleecedekentje of alleen een isolatiematje. Ik vind het dan ook echt een winter-item, in de zomer kunnen de meeste honden prima warm blijven zonder slaapzak. Wat ik echt handig vind is dat je de boven- en onderkant van elkaar los kunt ritsen en bijvoorbeeld alleen de onderkant mee kunt nemen. Dan heb je een zacht en waterbestendig ligmatje voor je hond dat slechts 250 gram weegt.

Kwaliteit

Het materiaal voelt heel stevig en kwalitatief hoogwaardig aan, en de slaapzak is netjes afgewerkt. Ook de ritsen zijn van goede kwaliteit. De slaapzak wordt geleverd met een opbergzak met compressiebanden, waardoor je er makkelijk een klein pakketje van kunt maken. Erg handig voor onderweg in je rugzak. De compressiebanden vind ik kwalitatief wat minder, ze zijn stroef, waardoor je ze niet makkelijk aantrekt, en ook de bevestiging aan de opbergzak ziet eruit alsof het snel zou kunnen scheuren, waardoor ik niet heel hard durf te trekken.

Kleur

De kleur is erg blauw :-). Persoonlijk vind ik het een erg mooi ontwerp met de twee tinten blauw en de feloranje rits. Maar als je verder alleen maar spullen in natuurtinten hebt valt de slaapzak nogal op.

Prijs

De Ly slaapzak kost € 89,95 (geen verschil per maat). Dat is natuurlijk niet goedkoop, maar je moet dit product zien als een kwalitatief outdoorproduct, en die spullen zijn gewoon meestal prijzig. In vergelijking met andere hondenslaapzakken valt de prijs overigens nog mee: de Ruffwear Highlands slaapzak kost € 119,95 en de Hurtta Outback Dreamer kost € 97,25 (in maat M). Ik vind de prijs acceptabel voor een goed product en voor een warme en comfortabele nacht voor mijn hond.

Testen maar!

Mijn hond Tinus is niet de makkelijkste qua ligplek. Hij vindt nieuwe (lig)plekken vaak een beetje eng en heeft veel tijd nodig om te wennen. Maar voor een eerste keer leek hij de slaapzak best fijn te vinden. Ik heb hem op de bovenkant en op de onderkant laten zitten en liggen, maar ik heb nog niet de hele slaapzak om hem heen geritst. Dat was echt nog een paar stapjes te ver :-). Overigens wordt dat ook op de website van Non-stop Dogwear geadviseerd: train je hond met koekjes en laat hem rustig wennen aan de slaapzak.

Voor ’s nachts had ik echt een koningsplek voor Tinus gemaakt, direct naast mijn eigen slaapplek in de tent: een isolatiematje van Therm-a-Rest, daarop de slaapzak van Non-stop Dogwear en hij droeg ook nog een warme jas van Ruffwear. Er zijn hondjes die het met minder moeten doen.. De eerste uurtjes in de tent lag hij op de slaapzak, maar daarna verplaatste hij toch naar een comfortabelere plek. Voor hem dan 🙂

Dit is hoe we de tweede helft van de nacht doorbrachten..

Ik ga de slaapzak zeker vaker meenemen op kampeertripjes! Dan kan Tinus in de winter ook lekker warm slapen in de tent. Maar ik ga wel eerst thuis uitgebreid met de slaapzak trainen.

Non-stop Dogwear is een Noors bedrijf dat outdoorproducten maakt voor honden. Je vindt alle producten op hun website.

Meer weten over backpacken met je hond? Bestel het Handboek Backpacken met je hond.


3 reacties

Arjan · 18 april 2021 op 12:04

Heeee aan welke temperaturen moet ik denken (s’nachts) dat er voor zorgde dat je over ging op de slaapzak? Ik ben me aan het oriénteren voor een matje/slaapzak (april)

    Laurie · 2 mei 2021 op 20:19

    Hai! Mijn hond vindt een nacht met 10 graden al best koud, dan neem ik altijd een extra jasje en/of een slaapzak of kleedje mee. Maar het verschilt natuurlijk erg per hond of en wanneer hij iets extra’s nodig heeft om warm te blijven..

Veronica · 24 mei 2021 op 16:34

Maar L (voor grote honden) is qua afmetingen vergelijkbaar met kinder slaapzakken. Wel grote prijsverschil 🙃

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *