In mijn backpack zitten altijd lekkere en energierijke snacks voor Tinus. Zo weet ik zeker dat hij genoeg calorieën en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt op lange wandeldagen. Hoef ik me daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Eerder vertelde ik je al welk voer je het beste kunt meenemen op een trektocht met je hond. En hoeveel precies. Ik raadde je toen ook aan om voor elke dag wat snacks mee te nemen voor je hond.

In dit blog vertel ik je waarom. En welke snacks geschikt zijn.

Reden #1: energie

De belangrijkste reden om goede snacks mee te nemen voor je hond: een snack geeft meteen energie. Jij bent blij met die Snickers als je slaapplek veel verder blijkt dan berekend; je hond kan op zo’n moment ook wel iets extra’s gebruiken. Een goede snack geeft niet alleen fysieke energie, ook mentaal krijg je een boost. Jullie kunnen er weer tegenaan tot het avondeten.

Reden #2: snel herstel

Aan het einde van de dag, als jullie klaar zijn met wandelen, kan een goede snack helpen bij het herstel van je hond. Hij heeft immers flinke inspanning geleverd en morgen wacht er weer een pittige etappe.

Reden #3: backpacken = feest

Nog een reden om snacks mee te nemen: je hond zal de snacks in verband gaan brengen met backpacken. En andersom. Neem snacks mee die je hond héél lekker vindt, dan maak je het backpacken extra leuk. De snacks zijn een feest en de backpacktocht dus ook.

Reden #4: verwennerij

Last but zeker not least: je mag je hond best verwennen tijdens het backpacken. Het is een hele belevenis en je hond is misschien dolgelukkig, maar het is ook zwaar voor hem en misschien een beetje spannend. Geef hem dus z’n favoriete snacks. ‘s Avonds bij jullie tentje. Geluksmomentje gegarandeerd.

Maar mijn hond wordt snel dik van snacks

Thuis op de bank misschien wel, ja. Maar bedenk dat je hond op een trektocht veel meer energie verbruikt dan normaal. Het is niet alleen fysiek inspannend, hij is ook de hele dag prikkels aan het verwerken. Dat vreet energie. 

Ben je echt bang dat je hond snel zal aankomen van de snacks? Let er dan op dat je lekkere maar kleine snacks geeft. En geef hem ‘s avonds eventueel een iets kleinere portie voer.

Alles leuk en aardig, maar wie draagt die snacks?

Jij. Omdat je van je hond houdt. Tenzij je hond een rugzak draagt, dan kan hij zijn eigen snacks meenemen. Ga uit van ongeveer 25-50 gram aan snacks per dag. Stel dat je een week gaat backpacken, dan is dat 175-350 gram. Bespaar dit gewicht ergens anders: neem bijvoorbeeld geen fancy waterflessen mee, maar gebruik lege colaflessen voor je water. 

En welke snacks zijn geschikt?

Wat voor jezelf geldt, geldt ook voor je hond: gezonde snacks zijn het beste. Voor je hond betekent dat: snacks met een gebalanceerde samenstelling, zonder veel toevoegingen. 

De snacks moeten het even kunnen uithouden in je backpack, dus let op de bederfelijkheid. En het is ook prettig als niet heel je backpack naar vis stinkt na twee dagen, dus zorg voor een goed afsluitbare verpakking.

Omdat je de snacks op je rug moet dragen is het gewicht ook belangrijk. Let er dus op dat de snacks niet veel vocht bevatten, want vocht is zwaar en bevat geen calorieën. Zonde van je energie om dat mee te tillen.

Heb je voorbeelden van goede snacks?

Jazeker. Houd je de voeding van je hond het liefst zo puur mogelijk? Dan zijn gedroogd vlees en gedroogde vis een goede optie. Ook verkrijgbaar in strips of blokjes.

Tabletten of bonbons van schapenvet zijn ook goed. Ze leveren veel energie en sommige bevorderen daarbij ook herstel, zoals deze van Icepaw.

Wil je gewicht besparen? Kies dan voor gevriesdroogde snacks, zoals deze.

Neem je voor jezelf graag Clif Bars of Nakd-repen mee, en gun je je hond ook zoiets? Dan zijn de energierepen van Edgard & Cooper een aanrader. Tinus vindt ze heel lekker en ik word zelf altijd heel vrolijk van de kleurtjes. Ja, marketing, I know.

Zelf neem ik vaak vegetarische snacks mee voor Tinus. Hij lust ze graag (hij lust alles) en ik vind het een fijn idee dat er geen dieren heb geleden voor zijn snacks.

Ik hoop dat je wat ideeën hebt opgedaan voor je volgende tocht. Laat je me weten wat de favoriete snacks van jouw hond zijn? Vind ik leuk 🙂


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *