Marloes, 34 jaar, is het trotse baasje van Saga, een kruising tussen een Labradoodle en een Cane Corso. “De naam Saga komt van de Netflix-serie the Bridge. Ik keek deze serie op het moment dat ik me aan het oriënteren was op het aanschaffen van een hond. Hierdoor was de naam er al voordat ik Saga zelf had gevonden.” Naast kamperen met haar camper, waarover eerder al een blog verscheen, gaat Marloes ook regelmatig suppen met haar hond.

Marloes: “Als ik kampeer ga ik er graag op uit, je zult mij niet snel een hele dag voor de camper zien zitten. Meestal wandelen we, maar als het te warm is, is dat voor de hond natuurlijk niet prettig. Op zoek naar alternatieve activiteiten ontdekte ik suppen met je hond: echt ideaal voor op warme dagen. De hond blijft lekker koel door het water, er is genoeg te drinken en het kost weinig inspanning.”

Wat is suppen? Suppen komt van SUP, en dat staat voor Stand Up Paddling. Tijdens het suppen sta je rechtop op een brede surfplank, en beweeg je je voort met een peddel.

“Mijn SUP-board is opblaasbaar. Hij past opgeblazen precies in mijn bus. Ideaal, want daardoor is hij makkelijk overal mee naartoe te nemen. In de wintermaanden ligt hij thuis op zolder, en het is altijd weer een feest als ik hem in het voorjaar weer kan opblazen en het water op kan.”


In de serie ‘Avonturiers aan het woord‘ vertellen mensen over de avonturen die zij met hun hond hebben beleefd. Van hiken en kamperen tot kanoën en camperen: ervaren avonturiers vertellen hoe zij de voorbereiding hebben aangepakt, wat er goed/niet goed ging en wat ze de volgende keer anders zouden doen. Laat je inspireren en begin met dromen over het volgende avontuur met je hond!


Marloes en Saga_suppen met hond_1
Marloes en hond Saga op hun SUP-board

Langzaam wennen en opbouwen

Ik had zelf al een paar keer gesupt, zonder Saga, maar toen ik mij bedacht dat ik dit met mijn hond wilde gaan doen heb ik eerst een speciale workshop voor suppen met je hond gevolgd. Tijdens de workshop heb ik Saga heel voorzichtig aan de sup kunnen laten wennen.

De eerste weken hebben we op een kleine recreatieplas in de buurt van mijn huis geoefend. Ik leerde Saga op en af stappen vanaf de kant. We maakten kleine rondjes waarna ze weer even kon uitrazen, en langzaam bouwden we zo de kilometers op. We zijn nog nooit gevallen en na een aantal weken was het tijd om andere gebieden te leren kennen.

Een bezienswaardigheid op het water

We suppen door natuurgebieden, maar ook door de grachten van een stad. Zo leren we plekken in het land op een hele andere manier kennen. Ik besef goed dat we een hele bezienswaardigheid zijn, zeker in de steden. Als mensen ons zien aankomen hebben ze de camera vaak al in de aanslag. Over het algemeen is iedereen heel enthousiast en zijn ze helemaal verliefd op Saga, die heerlijk languit voorop de sup ligt te relaxen. 

Afgelopen zomer stond ik op een camping aan het water, zo’n twee kilometer van Giethoorn. In de vroege ochtend zijn we op de sup gestapt en op weg gegaan naar Giethoorn. Het was wel even spannend om over de grote vaart te suppen. Er was redelijk wat golfslag en we werden ingehaald door grote boten. Maar Saga lag heerlijk languit voorop waardoor de sup stabiel in het water lag. Na twee kilometer suppen gingen we Giethoorn binnen. Alle toeristen sliepen nog, waardoor we Giethoorn helemaal voor onszelf hadden. Dit was echt fantastisch! Door de grachten, onder de kleine bruggetjes door. Voor Saga had ik brokken mee en voor mezelf koffie. Daar zaten we dan. In Giethoorn, op het water.

Rond het middaguur werd het plots druk in Giethoorn. Dit maakte het ook gevaarlijk want alle toeristen huurden een bootje zonder fatsoenlijk te kunnen varen. Binnen de kortste keren knalde er een fluisterbootje tegen de sup aan! Veel te gevaarlijk. Met een bocht naar links supten we Giethoorn weer uit. Veilig de grote vaart weer op. 

Marloes en Saga_suppen met hond_4

Wat neem je mee als je gaat suppen met je hond?

Als we op de sup zitten heeft Saga altijd haar tuigje om met daaraan een korte lijn. Mochten we een keer in het water vallen dan kan ik haar altijd uit het water ‘graaien’ en weer op de sup tillen. Mochten we echt op open water gaan suppen dan wil ik voor Saga en mijzelf een reddingsvest aanschaffen. 

Ik neem altijd een waterdichte tas mee met daarin water en hondenbrokken. Het water drink ik vaak zelf op want Saga drinkt vanaf de sup gewoon van het water om zich heen. 

Op de plek waar Saga ligt heb ik een handdoek liggen. Dit is ter bescherming van mijn sup en ter bescherming van Saga’s pootjes. Ik maak de handdoek nat, waardoor ze ook nog eens extra afkoelt met warm weer. 


Benieuwd naar de SUP-avonturen van Marloes en Saga deze zomer? Je kunt hen volgen en contacten via Happy Hippie Campervan op Instagram en op Facebook.

Lees ook de andere verhalen uit de serie ‘Avonturiers aan het woord‘.


Wil je ook een keer suppen met je hond?

Zoals Marloes al aangeeft: als je nog nooit met je hond hebt gesupt, is het slim om eerst een workshop te volgen. Dat kan bijvoorbeeld bij hondensup.nl, zij zijn gespecialiseerd in suppen met je hond en bieden onder andere privélessen en beginnersworkshops aan.
Wil je dit een keer proberen? Je krijgt op 5% korting op alle boekingen ná 15 juli met de code ‘Reizenmetjehond5%’! Kijk hier voor een overzicht van alle lessen en workshops.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *