Een paar weken geleden ging ik voor het eerst suppen met Tinus! En nee, we supten niet meteen een hele route, we dobberden gewoon wat rond op een klein plasje, om te wennen aan de activiteit. In de weken voorafgaand aan de SUP-middag hadden we ook al flink getraind met het SUP-board, dus op de middag zelf werd alleen het wiebelende water aan de ervaring toegevoegd. Wil jij ook een keer suppen met je hond? Misschien heb je dan wat aan mijn stappenplan voor de training.

Suppen met je hond: trainingsplan
Ik heb ongeveer drie weken de tijd voor genomen voor de training, omdat Tinus altijd vrij lang nodig heeft om aan nieuwe dingen te wennen. Voor sommige honden kan de periode misschien wat korter. Zo heb ik het aangepakt:
- Blaas het SUP-board op in de woonkamer en laat hem daar liggen. Je hond kan zo wennen aan dat gekke grote voorwerp. Het opblaasgeluid kan ook al best eng zijn, dus beloon je hond als hij naar je toe komt terwijl je het board opblaast.
- Geef de paar dagen erna regelmatig koekjes in de buurt van het SUP-board. Zo krijgt je hond positieve associaties met het board. Tinus liep eerst nog met een grote boog om het board heen (hij liep zelfs via de gang en kwam aan de andere kant van het board weer de woonkamer in), maar na een of twee dagen leek hij het board niet echt meer op te merken.
- Als je hond ontspannen genoeg is in de buurt van het board, kun je proberen of je hond op het board wil komen. Beloon uiteraard ruim met koekjes.
- Hierna kun je door met zitten op het board, liggen, blijven terwijl jij er zelf vanaf stapt, allemaal handig om je hond te leren.
- De laatste stap wordt vaak vergeten: introduceer de peddel. De peddel gaat tijdens het suppen over je hond heen, en dat kan best eng zijn. Oefen dus met het bewegen van de peddel in zijn buurt, over z’n hoofd, etc. Tinus vond de peddel doodeng en durfde niet meer bij het board te komen als de peddel er ook was (lag er gewoon naast), dus dat vond ik wel spannend toen we echt het water opgingen. Maar op het water vond hij de peddel totáál niet eng! Hij keek er niet eens naar. Ik had dat wel een klein beetje verwacht, want Tinus is buiten altijd veel meer ontspannen dan binnen. Maargoed: probeer het dus wel zo goed mogelijk te trainen.
- En dan: het water op! Tijd om écht te gaan suppen met je hond. Houd het kort en heel leuk. Lekker veel koekjes, eventjes los van de kant en na een mini-rondje weer terug. Zo houd je de ervaring positief voor je hond en zal hij de volgende keer weer mee willen. Daarna kun je de afstanden langzaam gaan uitbreiden. In het begin zou ik gewoon blijven zitten op het board, maar als je hond rustig zit kun je al snel oefenen met op je knieën zitten en daarna eens proberen om te gaan staan. Probeer dat wel pas als je je zeker voelt, je hond rustig is en je een goed gevoel hebt gekregen voor de balans op je SUP-board.

Welk materiaal heb je nodig?
Je hebt uiteraard een SUP-board nodig en een peddel. Wij hebben de Malibu van Fit Ocean (niet gesponsord, gewoon gekocht). Het is een degelijk beginnersboard en hij is relatief breed, wat fijn is als je er met een hond op wilt staan of zitten.
Als je je niet zeker voelt over je eigen zwemkunsten, dan is een zwemvest een goed idee. Dat geldt ook voor je hond. Als je niet zeker weet of hij goed kan zwemmen, of bang bent dat hij in paniek raakt als hij van het SUP-board in het water terecht komt, dan kun je hem een hondenzwemvest aandoen.
En verder: trek kleding aan die nat mag worden en neem een waterdichte zak mee voor al je spullen die níet nat mogen worden. Vergeet je pet en je zonnebrand niet, en genieten maar!
Ik hoop dat je hier wat aan hebt als je ook wilt beginnen met suppen met je hond. Meer avonturen van mij en Tinus vind je op Instagram en Facebook.
Tip: lees ook het SUP-verhaal van Marloes en haar hond Saga.
0 reacties