Als je een trektocht wilt gaan maken met je hond, en niet afhankelijk wilt zijn van berghutten en B&B’s, dan heb je een tent nodig. Een tent is een flinke uitgave, en er is zoveel keuze dat je gemakkelijk verdwaalt in het aanbod. Ik geef je in dit blog daarom vijf tips en overwegingen, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.

Als voorbeeld gebruik ik mijn eigen favoriete tent: de MSR Hubba Hubba NX. Ik adviseer je niet om deze tent te kopen, want iedereen heeft andere wensen, maar ik leg je uit wat ik er fijn aan vindt. Daarna kun je bedenken waar jij behoefte aan hebt, wat bij je hond en jou past en wat jij belangrijk vindt.

1. De MSR Hubba Hubba NX is een tweepersoonstent

Bij tenten staat altijd aangegeven voor hoeveel personen de tent is gemaakt. Hierbij gaan ze uit van een slaapbreedte van ongeveer 60 cm per persoon, omdat de meeste slaapmatjes zo breed zijn. Of zo smal, eigenlijk. Een tweepersoonstent is dus meestal rond de 120 cm breed. De lengte van de binnentent bij de MSR is 213 cm, dat is vrij standaard.

Als je lekker wilt slapen met je hond in je tent, dan kun je het beste een tweepersoonstent aanschaffen. Dan hebben jullie allebei genoeg ruimte, en heb je ook genoeg plek voor je spullen. Ik heb in deze tent ook met twee mensen (inclusief mijzelf) en twee middelgrote honden geslapen. Dat is krap/gezellig, maar voor 1 of 2 nachtjes goed te doen.

Ik ga ervan uit dat je samen met je hond in een tent slaapt. Slaapt je hond liever buiten? Helemaal prima, dan heb je een minder grote tent nodig.

2a. Er zijn twee ingangen

Zo hoef je niet over elkaar heen te kruipen bij het in- en uitgaan van de tent. Met een hond is dit heel handig.

2b. De ingangen zitten aan de zijkant

Bij sommige tenten zit de ingang aan de voorzijde, waardoor je altijd je tent moet inkruipen. Dit is onhandiger als je even iets uit je tent wilt pakken dat toevallig helemaal achterin ligt. De MSR Hubba Hubba NX heeft twee brede zij-ingangen, waardoor je makkelijk je tent instapt, maar ook zonder je tent in te gaan overal bij kunt.

3. De tent bestaat uit een binnen- en een buitentent

Hierdoor kun je in warme, droge nachten de buitentent weglaten en genieten van de sterrenhemel terwijl je in de tent ligt. Is het juist een regenachtige nacht, dan kun je de volgende ochtend makkelijk de buitentent apart van de binnentent opbergen. Je binnentent blijft dan droog.

Bij de MSR Hubba Hubba NX zet je eerst de binnentent op en span je daarna de buitentent eroverheen. Dit is niet ideaal als het regent. Er zijn ook tenten te koop waarbij je eerst de buitentent opzet en daarna de binnentent er in hangt.

4. Hij kan ook zonder haringen worden opgezet

Je zet de binnentent van deze tent op door het tentstokgeraamte in de vier hoekpunten vast te zetten. Daarna hang je de binnentent met haakjes aan het geraamte. Door dit ontwerp is het een vrijstaande tent. Je kunt de tent nog vastzetten met haringen, maar het hoeft niet per sé. Handig als je haast hebt, of als je een mini-plekje hebt gevonden waar je tent nét past, of als de ondergrond zo hard is dat je er met geen mogelijkheid haringen in krijgt.

5. Hij weegt 1750 gram

Er bestaan tentjes van 500 gram, en dat is natuurlijk fantastisch, maar daar zit wel een fiks prijskaartje aan. Heel simpel gezegd geldt bij backpackerstentjes: hoe lichter, hoe duurder. Bedenk wat voor budget jij beschikbaar hebt voor een tent, en kijk dan naar de beste optie die je voor dat geld kunt krijgen. De MSR heeft een hele goede prijs/kwaliteit/gewicht-verhouding.

Je hebt dus zeker niet meteen het allerlichtste tentje nodig, maar besef wel dat een tent een groot deel van je totale gewicht inneemt. Ik zou altijd kiezen voor een tentje van maximaal 2 kg. Je moet namelijk ook nog flink wat andere spullen meenemen, en anders wordt het totale gewicht in je backpack te groot. Let erop dat bij het totale gewicht van de tent ook de haringen, de tentstokken en het eventuele grondzeil zijn opgeteld.

Tot slot nog een paar losse overwegingen:

  • Bedenk in welk(e) seizoen(en) je wilt kamperen. De meeste tenten zijn geschikt voor lente, zomer en herfst, maar voor de winter heb je meestal iets stevigers nodig.
  • Let op het pakvolume. Hoe kleiner, hoe beter.
  • Let op de waterdichtheid van het tentdoek. Dit staat vaak als ‘waterkolom’ bij de specificaties. De waterkolom geeft aan hoeveel millimeter waterdruk een tentdoek per vierkante centimeter kan hebben voordat deze water doorlaat. Koop een tent met een waterkolom van ten minste 1500 mm. Bedenk wel dat zo’n tentdoek toch kan doorlekken als je hond er tegenaan gaat liggen. Ga je naar een zeer regenachtig gebied? Kijk dan naar tenten met een waterkolom van 5000 mm of meer.
  • Koop een tent met goede ventilatiemogelijkheden. Dit is extra belangrijk met een warme, hijgende hond in je tent 🙂

In mijn Handboek Backpacken met je hond geef ik je nog meer tips & overwegingen om tot de perfecte tent-keuze te komen (en nog heel veel meer tips voor een backpacktocht met je hond!)

Categorieën: Alle blogsMateriaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *