Trainen? Voor een backpacktocht? Dat is toch gewoon een kwestie van kilometers maken, je rugzak inpakken en gáán?
Ja en nee.
Je hoeft geen uitgebreid trainingsschema te volgen voor je aan je backpacktocht begint (pfiew!), maar het is wel slim om het een en ander voor te bereiden en te oefenen. Samen met je hond. In dit blog vertel ik over vier onderdelen van een backpacktocht die je van tevoren kunt (en zou moeten) oefenen: wandelen, slapen, eten en materiaal. Al deze vier onderdelen zijn belangrijk voor het slagen van je trektocht; met alleen een goede conditie ben je er niet. En met alleen slapen of eten ook niet 😉 .
Wandelen: kilometers en bepakking
Een groot deel van je dag tijdens een backpacktocht bestaat uit wandelen. En niet gewoon wandelen zoals op woensdagmiddag in het stadspark, nee, je wandelt met volle bepakking. Een volle rugzak, met water, eten, al je slaap- en kookspullen en je kleren, weegt zo’n 15 tot 18 kilo. Dat is niet niks. Het is dus belangrijk dat je oefent met dat gewicht.
Bouw het langzaam op: loop eerst eens je standaard uitlaatrondje met een grote backpack op je rug. Misschien krijg je wat vreemde blikken, maar dan kun je enthousiast vertellen over je plannen 😃 . Later kun je langere wandelingen maken en ergens picknicken. Je moet oefenen met gewicht, dus maak er een uitgebreide, feestelijke picknick van. Uiteindelijk kun je dagtochten lopen met volle bepakking, en dan ben je klaar om aan meerdaagse tochten te beginnen.
Loop steeds samen met je hond, zo bouwen jullie samen wandelconditie op. Gaat je hond tijdens de backpacktocht ook met een rugzak lopen? Dan kunnen jullie dit onderdeel fijn samen trainen: elke keer als jij met bepakking loopt, wandelt je hond ook met zijn rugzak. Je kunt, net als bij jezelf, het gewicht in zijn rugzak langzaam opbouwen.
Hoeveel tijd kost dit?
Dat hangt helemaal van je startsituatie af. Heb je al wandelconditie, en hoef je alleen de rugzak nog maar te trainen, dan heb je aan een paar flinke wandelingen misschien genoeg. Maar als je ook de kilometers nog moet oefenen ben je wel wat langer bezig. Trek er ruim de tijd voor uit: een paar weken tot een paar maanden. Bouw rustig op. Het gaat er niet om dat je een bepaald wandeltempo haalt, maar dat je het aantal kilometers makkelijk volhoudt. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de backpacktocht niet helemaal uitgeput op de camping aankomt en dan nog je tent moet opzetten en moet koken. Je hond heeft het wat dat betreft trouwens makkelijker, die kan gewoon crashen zodra jullie op de overnachtingsplek zijn.
Slapen in een tentje
Met je hond samen in een tentje slapen is geweldig, maar het is ook heel anders dan thuis. Sommige mensen en honden kunnen daar goed mee omgaan en slapen eigenlijk overal wel lekker, andere mensen en honden moeten hieraan wennen. Ga dus proefslapen, samen met je hond. Zet je tentje ergens op (kan gewoon in de tuin of in het weiland van de buren) en laat je hond eraan wennen. Laat hem eerst rustig overdag in en uit de tent gaan wanneer hij wil. Beloon je hond met snackjes, zodat hij de tent als een leuke plek gaat zien. Zodra hij in de tent op zijn gemak is, brengen jullie er een keer samen een nacht door. In de ideale situatie slapen jullie allebei rustig de hele nacht door en worden jullie wakker van zingende vogels en de zon op je tent. Verloopt de nacht toch een beetje anders? Probeer het gewoon nog een nachtje.
Voordat je gaat piekeren na een slechte nacht: het is vaak zo dat de eerste nacht in een tent een beetje vreemd voelt, dat heb ik ook nog steeds. Meestal slaap ik de tweede nacht al veel beter. Voor je hond kan dat ook zo zijn. Denk na één slechte nacht dus niet dat het nooit goed komt. Die lange, vredige nachten komen vanzelf.
Eten
Ook héél belangrijk. Zonder goed eten houden je hond en jij de backpacktocht niet vol. Tijdens een trektocht eet je anders dan thuis. Minder vers fruit en verse groente, meer kant-en-klare zakjes en voorverpakte snacks. Lekker en makkelijk, maar soms ook belastend voor je maag. De een kan daar beter tegen dan de ander. Dat geldt ook voor je hond. Oefen dus een keer hoe je reageert op het eten dat je wilt meenemen. Dat kan goed tijdens jullie proefnachtje in de tuin. Eet zelf bijvoorbeeld een gevriesdroogde maaltijd en geef je hond het voer dat hij tijdens de tocht gaat eten. Misschien ontdek je wel dat je het eten echt niet lekker vindt, of dat je er flinke buikpijn van krijgt. Gelukkig heb je dan nog genoeg tijd om iets anders te zoeken.
Materiaal
Veel van het materiaal dat je meeneemt op je backpacktocht zul je thuis niet vaak gebruiken. De kans is dus groot dat je er pas na vertrek achterkomt dat je brander niet op je gastankje past, dat je spork eigenlijk te slap is om mee in een pan te roeren, dat je eigenlijk een extra zakje op je schouderbanden mist voor je telefoon en dat je shirt steeds irritant omhoog kruipt. Probeer dus álles wat je meeneemt voor vertrek een keer uit.
Dit geldt ook voor de spullen van je hond. Zijn rugzak natuurlijk, maar ook zijn slaapzak, drinkbak, en tuigje. Alles wat je normaal niet gebruikt, en speciaal hebt aangeschaft voor de trektocht, moet je even testen.
Wanneer zijn jullie goed genoeg voorbereid?
Als je bovenstaande onderdelen hebt getraind en geoefend, dan zijn je hond en jij helemaal klaar voor jullie (eerste?) backpacktocht. Vergeet niet te genieten van het proces: al deze onderdelen samen oefenen is al heel leuk! Om de trainingsfase nóg leuker te maken heb ik een checklist gemaakt voor je hond, met de onderdelen uit dit blog. Print ‘m uit, hang ‘m op je koelkast en vink de onderdelen af die jullie succesvol hebben geoefend. Tot je overal vinkjes hebt staan, en jullie op-en-top voorbereid op pad kunnen!

Dit blog is onderdeel van een serie van 5 blogs over de basis van backpacken met je hond:
- Deel 1: Is jouw hond geschikt om mee te gaan op een backpacktocht?
- Deel 2: Ben jij geschikt om te backpacken met je hond?
- Deel 3: Hoe plan je een leuke backpacktocht met je hond?
- Deel 4: Wat neem je mee op een backpacktocht met je hond?
- Deel 5: Hoe train je met je hond voor een backpacktocht?
Wil je al deze informatie in één document ontvangen? Download dan het e-book De basis van backpacken met je hond.
0 reacties