Dit artikel is eerder verschenen op Pupclub.nl

Trektochten met je hond zijn geweldig! Je bent hele dagen in de buitenlucht, je beweegt lekker veel en verstevigt de band met je hond enorm door het vele samenzijn. Lijkt zo’n trektocht je wel wat, maar heb je geen idee hoe je zoiets aanpakt? Laurie, de oprichtster van Reizen met je hond, vertelt je er graag meer over.

In dit artikel lees je hoe je een leuke wandeltocht uitkiest en waar je allemaal aan moet denken bij de voorbereiding.

Een wandeltocht kiezen

Hoe lang gaan jullie wandelen?

Bedenk hoeveel dagen (of weken..) jullie willen gaan wandelen. Zijn zowel jij als je hond gezond en goed genoeg getraind om zo veel te wandelen? Houd er rekening mee dat de meeste honden niet aangeven wanneer ze moe zijn en gewoon door blijven gaan zolang jij dat doet. Zorg dat je je hond (delen van de tocht) aanlijnt, zodat hij niet oververmoeid raakt. Overweeg ook om wat kortere dagetappes te lopen dan je misschien in je eentje zou doen. En als je hond na een paar dagen zichtbaar vermoeid is, neem dan gewoon een dagje rust.

Waar gaan jullie wandelen?

Blijven jullie in Nederland of ga je de grens over? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden, maar niet elke wandeltocht is even geschikt voor honden. Paden waarvan delen niet toegankelijk zijn voor honden zijn al uitgesloten en tochten zonder losloopmogelijkheden zijn voor sommige honden misschien niet zo leuk. Verder zijn lange stukken langs drukke wegen niet fijn, ook niet voor mensen trouwens, en geldt voor jouw hond misschien wel dat hij/zij niet door gebieden met veel andere (wilde) dieren kan lopen in verband met een jachtinstinct. Helaas staat er in de standaard routeboekjes vaak niet veel over de geschiktheid voor honden. Op internet is wel het een en ander te vinden.

Waar gaan jullie overnachten?

In je eentje kun je altijd wel ergens terecht, maar met een hond ben je niet zomaar overal welkom. Gaan jullie kamperen? Kijk dan of honden zijn toegestaan op de campings waar je wilt overnachten. Houd er rekening mee dat een hond op een camping een paar euro extra kost. Om een goede indruk achter te laten zorg je dat je je hond aangelijnd houdt, laat je hem uit buiten het terrein en ruim je poep altijd op. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat steeds meer campings honden toestaan!

Wil je overnachten in een trekkershut, een appartement of in een hotel? Bekijk dan goed welke mogelijkheden er zijn en boek indien mogelijk vooraf. Dit voorkomt een zoektocht naar een slaapplek na een lange, vermoeiende dag wandelen. Op DogsIncluded vind je veel overnachtingsplekken waar honden welkom zijn, in heel Europa.

Wat neem je mee?

Bepakking

De spullen die je nodig hebt tijdens een trektocht draag je in een backpack. Je kunt ervoor kiezen om je hond ook met een rugzak te laten lopen en hem bijvoorbeeld zijn eigen voer en snacks te laten dragen. Doe dit nooit zonder dat je je hond hebt laten wennen aan de rugzak en laat hem niet teveel gewicht dragen.

Kleding

Je hond kan zonder kleren gelukkig prima functioneren, maar in koude nachten wil hij misschien wel een warme jas aan. En als het regent is voor sommige honden een regenjas wel fijn. Ga je langdurig in bergachtig gebied lopen? Verdiep je dan eens in schoentjes voor je hond, want hondenpootjes hebben het zwaar te verduren op rotsachtige ondergrond. Kortom, het is goed om van tevoren na te denken over het gebied, de lengte van je tocht en de weersomstandigheden overdag en ‘s nachts. Voor kleding geldt ook: zorg dat je hond er aan gewend is voordat je aan je tocht begint.

Voeding

Genoeg energie is noodzakelijk, dus denk er goed over na wat je meeneemt. Er zijn grofweg twee opties: je koopt onderweg eten voor je hond of je draagt alles mee. Als je hond een specifiek dieet heeft, dan zijn de mogelijkheden onderweg waarschijnlijk beperkt en is het verstandig om de maaltijden mee te nemen. Kan en mag je hond alles eten (en ga je winkels tegenkomen) dan kun je de gok wagen om onderweg hondenvoer te kopen. Op langere tochten laten sommige mensen hun hond gewoon mee eten met ‘de pot’. Als je hond dat lekker vindt en er genoeg energie mee binnenkrijgt, dan is dat natuurlijk het allermakkelijkst.

Tot slot: door de inspanning verbrandt je hond extra calorieën. Zorg dus altijd voor wat extra voer en voer ook ruime porties tijdens en kort na de trektocht.

De organisatie

Lijkt het je leuk om samen met je hond een meerdaagse wandeltocht te maken, maar heb je geen zin in de ingewikkelde voorbereiding? Geef je dan op voor één van de avonturen van Reizen met je hond! Reizen met je hond zorgt voor de planning, de route en de overnachting. Ook ontvang je vooraf alle informatie die je nodig hebt, zoals routebeschrijvingen en een paklijst. Jij hoeft alleen nog maar je tas in te pakken, samen met je hond naar het beginpunt te rijden en te genieten van de wandeltocht!

Meer weten over backpacken met je hond? Lees dan het Handboek Backpacken met je hond.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *