Ik ga in 2022 van Nederland naar Frankrijk wandelen. Een maand geleden schreef ik mijn eerste blog over de voorbereiding van dit avontuur en nu is het tijd voor de tweede: wat neem ik mee?

Toen ik aan dit blog begon dacht ik: ik maak even een concept-paklijst en die perfectioneer ik dan later wel. Maar na uren prutsen met lijstjes en tabelletjes was ik nog steeds niet tevreden.

Ik gebruikte eerst mijn paklijst voor de Vogezen als voorbeeld, maar de weersomstandigheden zijn in april/mei/juni heel anders en ik kan mijn bepakking niet delen met mijn vriend, dus ik zal véél meer op gewicht moeten letten. Ik twijfel daardoor over de basis-items op mijn paklijst.

Dus ik pak dit blog even anders aan. Ik schrijf hier op wat de grootste twijfelpunten op mijn paklijst zijn en daar ga ik de komende maand(en) een besluit over nemen. Daarna maak ik mijn volledige paklijst en die deel ik dan uiteraard hier.

Lamina Mountain Hardwear slaapzak

Twijfel 1: Mijn backpack

Ik hou van mijn grote, lelijke, oranje backpack. Ik schreef er ooit zelfs een post over. Hij past perfect, ik kan al mijn spullen erin kwijt en dan nog zit hij comfortabel. Hij is oud, maar de stof is nog heel en de ritsen doen het allemaal nog. Maar: hij is zwaar. Mijn backpack weegt leeg 2.600 gram: 2,6 kilo. Als je bedenkt dat de meeste langeafstandwandelaars een totaal basisgewicht hebben (tas+alle benodigdheden, zonder water en eten) van zo’n 8-10 kilo, dan is een tas van 2,6 kilo echt belachelijk. Ik twijfel dus of ik hem ga inruilen voor een lichte(re) backpack.

Maarrrr… lichte tassen zijn niet gemaakt voor zware last. Met andere woorden: als ik voor een lichtere backpack ga, zal ik mijn hele bepakking lichter moeten maken. Dat wíl ik wel, maar de vraag is of dat kan, omdat ik waarschijnlijk met alle soorten weersomstandigheden te maken krijg, dus relatief veel kleding mee moet nemen, en omdat ik ook alle spullen van Tinus draag. Bovendien wil ik gaan proberen om steeds voor een week aan eten mee te dragen, wat óók een flink gewicht is.

De meeste lichtgewicht backpacks zitten vanaf 12 kilo bepakking niet meer zo mooi en comfortabel. Ik vrees dat ik zelfs met heel minimalistisch inpakken nog wel boven die 12 kilo uitkom. En dan zou mijn oranje joekel toch gewoon de beste optie zijn.

Twijfel 2: Mijn slaapmat

Ik heb een hele fijne slaapmat, de Therm-a-rest Prolite Apex. Het is deels zelfopblazende mat die comfortabel ligt en goed isoleert, dus ik lig altijd lekker warm. Maar hij weegt 630 gram en het pakvolume is ook best flink. Als ik lichtgewicht op pad wil, dan moet ik deze misschien vervangen door bijvoorbeeld de Therm-a-rest NeoAir Xlite. Die weegt 300 gram minder en rolt veel kleiner op (want er zit geen schuim in). Nadeel: die mat maakt een krakend geluid als je je beweegt en ik weet niet of ik daar blij van word.

Een andere optie die ik serieus overweeg is om een extra brede mat te kopen waar Tinus ook op kan liggen. Hij heeft dan geen eigen matje meer nodig, dus dat scheelt gewicht, en hij ligt toch het liefst tegen mij aan (en ik tegen hem). De Exped Synmat Duo M zou dan een optie zijn. Die weegt 790 gram en is qua pakvolume vergelijkbaar met mijn huidige mat. Ik moet dan alleen nog even ergens een geldboom vinden.

Tinus speelt met slaapmat Prolite Apex

Twijfel 3: Mijn slaapzak

Ik heb een lichte, maar (te) koude zomerslaapzak. Die ga ik niet meenemen, want de nachten kunnen in het voorjaar nog fris zijn en ik heb het snel koud ’s nachts. Ik heb ook een hele fijne winterslaapzak, die me zelfs warm houdt als het buiten vriest, maar die weegt 1.350 gram. Dus eigenlijk zoek ik een tussenvariant.

Mijn huidige slaapzakken zijn allemaal gevuld met synthetisch materiaal. Donzen slaapzakken wegen over het algemeen veel minder dan synthetische slaapzakken en ook het pakvolume is veel kleiner, maar ik zou alleen een donzen slaapzak van Patagonia willen kopen en dat is een flinke investering. Qua gewicht, warmte en duurzaamheid vind ik op dit moment de Lamina Eco van Mountain Hardwear de beste optie. Dat zou me 500 gram besparen. De vraag is: vind ik dat de investering waard?

Laurie en Tinus met Jetboil

Twijfel 4: Mijn kookset

Met mijn Jetboil Minimo kan ik heel snel water koken, ook in winderige omstandigheden. Ik bespaar zo gas (en tijd, maar dat is niet zo relevant). De Jetboil weegt 415 gram (exclusief gas). Ik heb ook een MSR PocketRocket 2, een klein brandertje van 73 gram, dat ik in combinatie met een lichtgewicht pannetje kan gebruiken. Ik ben een groot fan van de Jetboil, maar voor deze langere tocht neig ik toch naar de lichtgewicht brander. Vanwege het gewicht, maar ook omdat ik in een pannetje makkelijker maaltijden kan klaarmaken en de pan kan gebruiken als eetbakje. Een Jetboil is moeilijker schoon te maken, dus die gebruik ik liever alleen om water in te koken.

Er zijn ook een paar dingen waar ik niet (meer) over twijfel:

Zekerheid 1: Mijn tent

Ik heb besloten om mijn MSR Hubba Hubba NX mee te nemen. Ik heb getwijfeld om mijn Vaude Power Lizard mee te nemen, want dat scheelt 600 gram in gewicht, maar die is een stuk kleiner. Ik kan er net niet rechtop in zitten en mijn backpack en overige spullen passen niet meer in de tent als Tinus en ik erin liggen, dus die zullen dan altijd buiten moeten liggen.

Lichtgewicht tent boven hoofd

Ik vind het fijner als we een tent hebben die voelt als een mini-huisje, zodat we comfortabel zitten als het regent en waait en zodat Tinus een beschut ‘holletje’ heeft waar hij kan ontspannen en kan slapen. Ik vind dat het extra gewicht meer dan waard.

Zekerheid 2: Geen rugzak voor Tinus

Tinus heeft een mooie rugzak van Ruffwear, die goed en comfortabel zit en waar hij graag mee rondloopt. Het punt is dat ik hem niet onnodig wil belasten, want het wordt een lange tocht en hij is tijdens de tocht al 9 jaar. Ik zou het al fantastisch vinden als hij het zonder bagage helemaal volhoudt. Bovendien zou het mij maar weinig schelen qua gewicht, want Tinus draagt in zijn rugzak maximaal 2 kilo. Ik heb dus besloten om Tinus zonder rugzak te laten lopen.

Waar maak ik me zorgen over?

De terugkerende rubriek 🙂

Ik maak me eigenlijk nergens zorgen over op dit moment! Ik vind de voorbereiding tot nu toe heel leuk en de tocht zelf voelt nog te ver weg om zenuwachtig voor te zijn. Door het opschrijven van mijn twijfelpunten over mijn bepakking heb ik die zorg ‘concreet gemaakt’, waardoor ik nu het gevoel heb dat het wel goed gaat komen. Ik hoef alleen maar wat keuzes te maken.

Hoe staat het met jouw voorbereiding?

Wil jij volgend jaar ook een trektocht gaan maken met je hond? Ben je al begonnen met de voorbereiding? Is jouw paklijst al compleet?

Als het je leuk lijkt om je paklijst (en de rest va je voorbereiding) te bespreken in een groep gelijkgestemde mensen, laat dan even je e-mailadres achter in het formulier hieronder. Ik kom zeer binnenkort namelijk met iets heel leuks, en ik informeer de mensen op deze lijst als eerst 🙂


2 reacties

Cynthia · 3 december 2021 op 18:20

Super herkenbare twijfels! Qua slaapzak ben ik fan van de Rab Neutrino Pro – dons (maar RDS gecertificeerd!). Die zit qua gewicht tussen je slaapzakken in, en heeft een waterafstotende tijk (super handig met dauw etc) maar heeft helaas ook een prijskaartje :/ Anyway, ik heb er geen spijt van gehad 🙂 Ben benieuwd naar je uiteindelijke keuzes!

    Laurie · 5 december 2021 op 13:17

    Ah ja, dat model van Rab staat ook op mijn long-list! Dat waterafstotende laagje is wel echt handig ook, met dons.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *