Stel, je kunt kaartlezen.
Je ene vinger wijst de plek aan waar je nu bent, de andere je slaapplek. Je volgt de weggetjes en paadjes op de kaart. Je weet dat 1 centimeter op de kaart in werkelijkheid 25.000 centimeter is en berekent zo dat je nog ongeveer 10 kilometer moet lopen vandaag.
Maar: hoe lang ga je daar over doen? Daar gaat dit blog over.
Misschien denk je nu: ik wandel meestal 5 kilometer per uur, dus ik heb in dit voorbeeld nog 2 uur te gaan. Maar wat nou als je niet in Nederland loopt, maar in de bergen? En wat als je voor 5 dagen eten in je rugzak hebt zitten? Of heel slecht hebt geslapen vannacht? Hoe lang zou je dán over die 10 kilometer doen?
Als je in je eentje wandelt zijn er al veel factoren die invloed hebben op je wandeltempo. Als je met je hond én met een backpack op je rug loopt komen daar nog wat dingen bij. Hieronder zie je 10 factoren die invloed hebben op je gemiddelde wandeltempo als je gaat backpacken met je hond.
–> Gemiddeld wandeltempo = de gemiddelde afstand die je aflegt per uur, inclusief pauzes voor eten, plassen, fotograferen, de route zoeken enzovoort.
1. Fitheid
De eerste paar factoren hebben te maken met jullie lichamelijke conditie. We beginnen met algemene fitheid. Zijn je hond en jij fit? Hebben jullie genoeg getraind voor deze tocht? Zijn jullie gewend om lange afstanden te lopen, met bepakking?
Hoe fit je bent heeft veel invloed op je wandeltempo. Het bepaalt je basiswandeltempo, en hoeveel kilometer je op een dag ontspannen kunt afleggen. Hoe fitter je bent, hoe minder je de noodzaak voelt om te pauzeren, dus hoe hoger je gemiddelde afgelegde afstand per uur. Overigens moet je pauzes nooit helemaal overslaan, ook niet als je denkt dat je nog wel even door kunt. Een mooie richtlijn is minimaal 1 keer pauzeren per 2 uur wandelen.
2. Vermoeidheid
Hoe moe je hond en jij zijn heeft ook veel invloed op het looptempo. Vermoeidheid hangt samen met hoeveel dagen jullie al onderweg zijn, of hoeveel uur je al hebt gewandeld die dag. Vermoeidheid kan ook komen door te weinig pauzes (zie hierboven) of door slechte nachtrust. Hoe vermoeider je bent, hoe zwaarder het wandelen wordt, dus hoe lager je tempo zal liggen.
Zorg dus dat je weet waaraan je kunt zien of je hond vermoeid is en houd je hond tijdens het backpacken goed in de gaten. Lijkt hij moe? Neem dan een extra pauze, ook als je zelf nog wel even zou kunnen doorwandelen.
3. Voeding
Heb je goed gegeten en vooral: genoeg? En je hond? Backpacken kost veel energie. Niet alleen als je wandelt verbrand je veel calorieën. Je verbruikt ook energie als je je tent opzet en afbreekt, hout zoekt voor een vuurtje en op-en-neer loopt om water te halen. Die energie moet je met voeding weer aanvullen. Het kan even duren voordat je lichaam zich aanpast aan je nieuwe ritme en genoeg hongersignalen afgeeft. Let er dus vooral de eerste dagen op dat je niet te weinig eet, en geef je hond ook meteen ruime porties (en snacks).
4. Blessures
Als je een ernstige blessure hebt, dan kun je beter niet gaan backpacken natuurlijk. Met sommige lichte blessures kun je prima op pad, maar je loopt dan waarschijnlijk wat minder snel en minder ver op een dag.
Alles wat niet optimaal functioneert in je lijf heeft invloed op je wandeltempo. Misschien heb je een pijntje in je knie dat altijd na 5 kilometer wandelen opspeelt. Of je hebt je enkel een paar maanden geleden verstuikt en bent nog niet helemaal hersteld. Ook pijntjes in je schouder en in je rug kunnen flinke invloed hebben op je wandeltempo, omdat je dan je backpack niet lekker draagt.
Dit alles geldt ook voor je hond. Ga niet op pad als je hond nog aan het herstellen is van een blessure. Als je twijfelt, laat dan voor vertrek nog even een dierenarts naar je hond kijken.
5. Mentale gesteldheid
Soms is er lichamelijk helemaal niets mis, maar ben je toch niet vooruit te branden. Misschien zijn jullie vandaag al een paar keer verkeerd gelopen, of is de etappe véél langer dan gedacht en begin je je motivatie te verliezen. Of misschien had je er überhaupt al niet veel zin in vandaag, dat kan ook best een keer. Weersomstandigheden kunnen ook veel invloed hebben op je mentale gesteldheid. (Hoe je in de zeikende regen toch opgewekt blijft lees je hier.)
Deze factor geldt iets minder voor je hond, omdat de meeste honden niet weten dat jullie verkeerd zijn gelopen, of dat de etappe langer is dan gedacht. En áls ze dat wisten, dan zouden ze de situatie niet gaan overdenken en analyseren totdat ze er chagrijnig van werden. Ze kunnen hun tijd wel beter gebr…heeeey wat ruikt hier zo lekker en zag ik daar nou een haas??
6. Gewicht van je backpack
Dan komen we nu bij de factoren buiten je eigen lijf. Hoe zwaar je backpack weegt heeft heel veel invloed op je wandeltempo. Hoe zwaarder je backpack, hoe langzamer je loopt. Als je net inkopen hebt gedaan voor een week in de onbewoonde wereld, dan is je backpack zwaar. Plan voor die dag dus niet de langste etappe.

Kritisch kijken naar de inhoud van je backpack is altijd verstandig. Ik zeg niet: hoe lichter je rugzak, hoe beter, want soms heb je bepaalde spullen gewoon nodig. Of je wilt een klein beetje luxe en bent bereid extra te tillen. Maar neem geen onnodige ballast mee. Weet dat je na een paar dagen wandelen blij bent met elke gram die je niet hoeft mee te dragen.
Loopt je hond met een rugzak? Dan geldt bovenstaande ook voor hem. De meeste honden zullen hun tempo overigens niet snel verlagen, maar ze worden wel eerder moe met een (zware) rugzak op hun rug. Hoeveel gewicht je hond maximaal kan dragen, en hoe je je hond laat wennen aan een rugzak lees je hier.
7. Landschap & paden
Wandel je over brede paden door de polder? Of loop je berg op, berg af over een geitenpaadje? In het eerste geval kun je lekker doorstampen zonder naar de grond te kijken, terwijl je in de bergen bij elke stap goed moet kijken waar je je voet neerzet. Een wereld van verschil voor je gemiddelde wandeltempo.
Naast de breedte van een pad maakt de ondergrond ook een groot verschil. Loop je op asfalt? Op zand? Is het pad misschien modderig na een regenbui, of liggen er takken op het pad door de storm van gisteravond? Je hond zal ook sneller of langzamer lopen, afhankelijk van de ondergrond. Kijk maar eens hoe hij beweegt in mul zand op het strand. Dat gaat allemaal net wat trager dan op een droog bospad.
8. Omgeving
In een onbekende omgeving is meer te zien en meer te snuffelen. Je staat vaker stil bij een bijzonder plantje, loopt een stukje van het pad voor een foto, en je hond is intussen druk bezig om alle nieuwe geuren in zich op te nemen. Reken er dus op dat je in een onbekende omgeving altijd langzamer loopt dan je gewend bent.
9. Routemarkering
Als je een paaltjesroute in Nederland volgt is de kans op verkeerd lopen vrij klein. Om de paar meter staan gekleurde paaltjes om je de weg te wijzen. Je kunt dus lekker doorwandelen.
Het wordt lastiger als je een route volgt met markering op andere dingen dan paaltjes, bijvoorbeeld op bomen en rotsen. Je moet dan al beter opletten om geen markering te missen.
Helemaal uitdagend wordt het als de route slecht of helemaal niet is gemarkeerd, en je dus met een kaart of GPS moet navigeren. Heel leuk om te doen, vind ik, maar je tempo daalt enorm. Houd dat in gedachte bij het plannen van je etappes.
Deze factor heeft geen invloed op het wandeltempo van je hond. Tenzij je hem hebt geleerd een paaltjesroute te volgen 🙂
10. Weersomstandigheden
Wat is ideaal backpackweer? Dat verschilt voor iedereen, maar over het algemeen zijn extreme weersomstandigheden niet fijn. Felle zon, harde wind, kletterregen en onweer: het heeft allemaal een negatieve invloed op je wandeltempo. Misschien moet je schuilen, of vaker stoppen om te drinken, of je besluit een stukje te rennen om de bui voor te blijven. Sommige honden vinden regen verschrikkelijk en blijven onder een boom staan schuilen. Andere honden functioneren in de felle zon juist weer heel slecht. Je kent je eigen hond het beste, dus anticipeer op zijn gedrag.
Het weer kan snel veranderen, en kan daardoor flinke invloed hebben op je dag. Ineens kom je door een hoosbui een uur later op de camping, of moet je bij felle zon een stuk omlopen zodat je je watervoorraad kunt aanvullen. Check tijdens je backpacktocht dus regelmatig de weersvoorspelling.
Terug naar de vraag in het begin
Om terug te komen op de vraag in het begin van dit blog: weet je nu hoe lang je over die 10 kilometer zou doen? Als het goed is, is je antwoord nee. Ik heb je niet genoeg context gegeven.
Het kan nog alle kanten op: van ongeveer 2 uur tot ongeveer 8 uur:
- 2 uur: in een Nederlands bos, met een graad of 16, af en toe een wolk voor de zon, met een fitte hond en een lichte rugzak. Jullie zijn vanmorgen na een voedzaam ontbijt vertrokken vanuit huis en kennen deze omgeving al een beetje. Jullie leggen gemiddeld 5 kilometer per uur af.
- 8 uur: in een bergachtig landschap, met rotsige paden en matige markering. Jullie zijn fit, maar hebben slecht geslapen door een onweersbui. Je backpack is best zwaar, want je draagt voor de zekerheid 3,5 liter water mee. Het is warm vandaag. Jullie leggen gemiddeld 2 kilometer per uur af, en nemen om de anderhalf uur een pauze. Tussendoor sta je ook nog vaak stil voor foto’s, want het is hier mooi!
Waar gaat jullie eerstvolgende avontuur naartoe? Kun je op basis van de informatie in dit blog al een beetje voorspellen hoeveel kilometer jullie per dag gaan afleggen?
1 reactie
Frank Vanrusselt · 7 november 2021 op 20:03
Bedankt voor de zeer handige tips, dingen waar ik geen idee van had als je gaat backpack.