In een eerder blog vertelde ik al dat je het beste kunt kiezen voor een Y-tuigje. Maar hoe weet je welk Y-tuigje het beste is voor jouw hond? In dit blog vertel ik wat de opties zijn en hoe je kiest.
Een tuigje moet goed passen en comfortabel zitten. Als je een tuigje gaat aanschaffen kun je je daarom het beste laten adviseren bij een gespecialiseerde winkel.
Waar let je op bij het kiezen van een tuigje?
Bij het kiezen van een goed tuig houd je rekening met drie dingen:
1. De activiteit waarvoor je het tuigje aanschaft
Koop je het tuigje voor dagelijkse wandelingetjes, voor meerdaagse wandeltochten, voor tijdens het suppen of tijdens het canicrossen? Het hangt van de activiteit af wat voor soort tuig het beste en het handigst is.
2. De lichaamsbouw van je hond
Is je hond lang en slank, of juist compact en breed? Klein of groot? Staat hij hoog op de poten of laag? Afhankelijk van de bouw van je hond zijn er tuigjes die beter of juist minder goed passen.
3. Het gedrag van je hond
Loopt je hond altijd met een slappe lijn bij je in de buurt? Of trekt hij je het hele bos door? Of iets ertussenin 🙂 Loopt hij netjes recht voor je of zwenkt hij regelmatig van rechts naar links en weer terug? Voor sommige honden heb je echt een stevig tuig nodig, bij andere kan het licht en luchtig zijn.
Welke soort Y-tuigjes zijn er?
Je kunt tuigjes grofweg verdelen in vier categorieën:
- Wandeltuigjes, of tuigjes voor dagelijks gebruik
- Sporttuigjes
- Trektuigen
- Hybride tuigen
Afhankelijk van de drie punten die ik eerder noemde kies je een categorie, en binnen die categorie een merk en model.
Wandeltuigjes
Trekt je hond niet of nauwelijks, dan is een wandeltuigje voor dagelijks gebruik prima. Hier zie je een twee voorbeelden:


Sporttuigjes
Sporttuigjes zijn specifiek ontworpen om flink in te bewegen. Bij een sporttuig weet je dus zeker dat je hond genoeg bewegingsvrijheid heeft en dat het tuig ondersteunt op de juiste plekken. Zo’n tuig kun je gebruiken als je hond naast je loopt en niet trekt.


Trektuigen
Trektuigen zijn speciaal ontworpen voor trekkende hond en zitten niet goed qua pasvorm als je hond naast je loopt en niet trekt. Gebruik die dus niet zomaar tijdens dagelijkse wandelingen. Het is de bedoeling dat je hond continu (licht) trekt in zo’n tuig. Dit is iets dat je moet trainen, en daarom raad ik een trektuig alleen aan als je bekend bent met een treksport, zoals bijvoorbeeld canicross.


Hybride tuigen
Er bestaan ook tuigen die tussen een sport- en een trektuig in zitten:


Hoe beoordeel je de pasvorm van een tuigje?
Zoals gezegd is het extreem belangrijk dat de pasvorm van het tuigje goed is. Maar hoe weet je of een tuigje past en goed zit bij je hond? Volg daarvoor de volgende stappen:
- Doe het tuigje aan bij je hond.
- Heeft je hond een dikke vacht? Zorg er dan voor dat er niet teveel vacht meer onder de banden zit. Het tuigje moet dicht tegen het lijf zitten. In de nek moeten er twee vingers tussen lijf en tuigje passen.
- Verstel de banden aan de zijkant, zodat ze aansluiten op het lijf van je hond.
- Trek het tuigje licht naar achter. Het tuigje hoort met lichte spanning glad aan te sluiten op het lijf van je hond.
- De voorkant (het midden van de Y) hoort op het borstbeen te zitten of net erboven. Beoordeel dit terwijl je het tuigje licht naar achteren trekt.
- De schouders horen vrij te kunnen bewegen.
- Er moet voldoende vrije ruimte achter de voorpoten (de oksels) zitten.
- De banden aan de zijkant mogen niet voorbij de ribben komen, want dan wordt je hond ‘ingesnoerd’ als er spanning op het tuigje komt. Dit is vooral een aandachtspunt bij de trektuigen.
- Het tuigje moet niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Een te groot tuig gaat schuiven en schuren.
Droom je van een meerdaagse wandeltocht met je hond? Bestel het Handboek Backpacken met je hond.
Wil je liever leren canicrossen? Binnenkort start de online cursus ‘Canicross voor beginners’. Zet jezelf alvast op de wachtlijst!
0 reacties