Het is de angst van elke hondeneigenaar: je hond schrikt ergens van, of ziet iets heel interessants, en zet het op een lopen. Je moet er niet aan denken, maar toch raken er jaarlijks heel veel honden op deze manier vermist. In 2018 waren het er bijna 10.000 (bron: Amivedi), en die waren gemiddeld 3 dagen vermist. 6% van de honden is nooit teruggevonden. Dat is een horrorscenario waar je liever helemaal niet aan denkt.

Gelukkig is zo’n situatie relatief eenvoudig te voorkomen. En dan hebben we het niet over oplossingen als ‘aan de lijn houden’ of ‘alleen in een omheind gebied wandelen’, want dan beperk je de vrijheid van je hond en van jezelf wel heel erg. We hebben het over het gebruik van een GPS-tracker. Hoe dat werkt en welke opties er zijn lees je hieronder.

Wat is een GPS-tracker voor honden?

GPS staat voor Global Positioning System. Een GPS-tracker voor honden is een klein kastje dat je aan de halsband of aan het tuigje bevestigt. Het kastje bepaalt aan de hand van GPS-signalen van satellieten de huidige locatie en stuurt die gegevens naar een server. Met een smartphone (en een telefoonnetwerk) kun je vervolgens precies zien waar het kastje, en dus je hond, zich bevindt. Er is geen beperking qua afstand. Heel handig als je hond is weggelopen, gevlucht, of gewoon uit enthousiasme veel te ver weg is gerend.

Wat is het verschil met een bluetooth-tracker?

Een bluetooth-tracker is veel goedkoper dan een GPS-tracker en je hoeft ook geen maandelijkste abonnementskosten te betalen. Maar een bluetooth-tracker heeft een belangrijk nadeel: een tracker die gebruikt maakt van bluetooth werkt alleen als de tracker via bluetooth verbinding kan maken met je telefoon. De afstand waarbinnen zo’n tracker werkt is dus heel beperkt. Als je hond wegrent is hij al snel buiten bereik, en heb je dus niks meer aan je bluetooth-tracker.

Onze ervaring met een GPS-tracker

Tinus heeft standaard de Tractive aan zijn tuigje

Wij gebruiken nu ruim een jaar een GPS-tracker van het merk Tractive voor onze honden en zijn er héél blij mee. We lopen veel ontspannener door ‘risico’-gebieden, zoals bergen en dichtbegroeide bossen. Ook zijn onze honden veel vrijer tijdens wandelingen, omdat we ze sneller los durven te laten lopen. En we roepen ze minder snel weer bij ons, omdat we kunnen zien dat ze weliswaar uit zicht zijn, maar daar gewoon rustig rondsnuffelen.

We merken dat veel mensen nog niet bekend zijn met GPS-trackers voor honden, of denken dat ze niet goed werken of heel duur zijn. Tijdens wandelingen geven we iedereen die geïnteresseerd is altijd graag uitleg, want hoe meer mensen een GPS-tracker voor hun hond gebruiken, hoe minder honden er vermist raken.

Welke GPS-trackers voor honden zijn er?

Er zijn verschillende GPS-trackers voor honden te koop. Deze zijn speciaal ontworpen om honden mee te tracken. Natuurlijk kun je ook een ‘normale’ GPS-tracker gebruiken voor je hond, maar die kan dan vaak niet makkelijk bevestigd worden aan de halsband of het tuigje van je hond. We hebben drie GPS-trackers geselecteerd die in Nederland te koop zijn en die geschikt zijn om in Nederland en omringende landen te gebruiken.

Tractive

De Tractive GPS-tracker (nieuw model)

Tractive is een van oorsprong Oostenrijks bedrijf dat gespecialiseerd is in GPS-trackers voor honden en katten. Je koopt een Tractive GPS-tracker naar keuze en kiest vervolgens een abonnement voor het gebruik van de tracker. Deze maandelijkse kosten zijn voor het gebruik van het telefoonnetwerk. Vervolgens installeer je de gratis Tractive-app, waarmee je de bewegingen van je hond kunt volgen.

Met een Tractive GPS-tracker kun je live (elke 2-3 seconden een signaal) zien waar je hond is, met onbeperkt bereik. Je kunt een ‘virtual fence’ instellen, dan krijg je een seintje als je hond zich buiten een bepaald gebied begeeft. Ook kun je er sinds dit jaar de activiteit van je hond mee monitoren. Je ziet in de Tractive-app hoeveel en hoe intensief je hond heeft bewogen per dag.

Weenect

De Weenect GPS-tracker

Weenect is een van oorsprong Frans bedrijf dat begonnen is met GPS-trackers voor kinderen, maar zich nu ook richt op GPS-trackers voor honden en katten. Ook hier koop je het apparaat en sluit je daarbij een abonnement af. Via de mobiele app kun je de locatie van je hond zien. De app monitort ook de bewegingsactiviteit van je hond.

De Weenect geeft elke 10 seconden een signaal af, je ziet dus niet helemaal live waar je hond is. Je kunt een veilige zone instellen, je krijgt dan een signaal als je hond die zone verlaat. De Weenect GPS-tracker beschikt over een rinkelfunctie. Als je je hond traint om naar je toe te komen bij dat geluid, dan kun je hem via de GPS-tracker altijd bij je roepen door het rinkelgeluid te activeren.

Spotter

De Spotter GPS-tracker

Spotter is een Nederlands bedrijf dat GPS-apparaten maakt voor consumenten. Niet alleen voor honden dus, maar ook voor kinderen, auto’s en bagage. Ze werken met prepaid gebruik, dus je hoeft geen abonnement af te sluiten. Als je de GPS-tracker alleen tijdens vakanties wilt gebruiken is dat handig, je betaalt dat niet voor de maanden waarin je de tracker niet gebruikt. Na aankoop installeer je de gratis Spotter-app, waarin je de locatie van de Spotter GPS-tracker kunt zien.

De Spotter geeft elke 60 seconden een signaal af, je kunt dus niet live volgen waar je hond naartoe rent. Net als bij de andere twee GPS-trackers kun je een veiligheidszone instellen, waarbij je een melding krijgt zodra je hond zich buiten die zone begeeft. Op de Spotter GPS-tracker zit een S.O.S.-knop, waarmee je een ‘noodsignaal’ kunt uitsturen. Dit kan handig zijn als je hond verdwaald is en hij door mensen wordt gevonden. Als de knop wordt ingedrukt krijg je een noodmelding met de exacte locatie van de Spotter op dat moment. Met je telefoon kun je bellen naar de Spotter en zo met de mensen praten die je hond hebben gevonden. Deze telefoonkosten vallen buiten het prepaid-gebruik.

Overzicht van GPS-trackers voor honden

Moeilijk kiezen? Hieronder zie je de overeenkomsten en verschillen in eigenschappen en functionaliteiten van de drie beschreven GPS-trackers overzichtelijk in een tabel.

TractiveWeenectSpotter
Gewicht30 gram25 gram35 gram
Afmetingen72 x 29 x 16 mm58 x 23 x 10 mm61 x 44 x 16 mm
Waterdicht?jajanee
Kosten GPS-tracker50 euro70 euro89,95 euro
Kosten abonnementVanaf 4 euro p.m.Vanaf 3,50 euro p.m.Prepaid vanaf
5 euro p.m.
Werkt in150 landen
(o.a. in heel Europa)
100 landen
(o.a. in heel Europa)
heel Europa
Bezorgkosten
(voor Nederland)
gratis5 eurogratis
In meerdere kleuren
beschikbaar?
ja, en sleeves
verkrijgbaar
neenee

GPS-tracker voor honden kopen

Wil je een GPS-tracker kopen voor je hond of wil je meer informatie over één van de trackers? Via de websites van de verschillende bedrijven vind je meer info en je kunt daar ook direct bestellen.

Heb jij al GPS-tracker voor je hond? Zo ja, welke, en ben je tevreden? Laat hieronder je reactie achter!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *