Gisteren is de zomer officieel begonnen, en we krijgen deze week naar verwachting meteen te maken met hoge temperaturen. Tijd om wat aandacht te besteden aan fysieke inspanning tijdens droge, hete dagen.
Intensief sporten met je hond is niet verstandig in de zomermaanden, maar matig intensieve activiteiten, zoals backpacken met je hond, kunnen nog wel. Er zijn wel wat aandachtspunten voor een backpacktocht met je hond in de zomer. In dit blog zet ik ze voor je op een rij.

Maar eerst even dit
Honden reguleren hun lichaamstemperatuur heel anders dan mensen. Ze raken warmte kwijt door te hijgen en ze kunnen een klein beetje zweten via hun voetzolen. Een natte buik/borst en natte pootjes helpen ook om af te koelen.
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Als ze meer warmte produceren dan ze kunnen kwijtraken, stijgt de lichaamstemperatuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze rennen en spelen, en is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Het lichaam zoekt een nieuw evenwicht en zorgt voor meer afvoer van warmte, tot de lichaamstemperatuur weer tussen de 38 en 39 graden ligt. Het wordt pas ernstig als een hondenlijf gedurende lange tijd meer warmte produceert dan er kan worden afgevoerd. De lichaamstemperatuur blijft dan stijgen. Hijgen helpt dan niet meer, dat maakt het eigenlijk alleen maar erger. Het bloed van honden wordt bij een te hoge lichaamstemperatuur stroperig en dik, en dat is levensgevaarlijk. Bij een lichaamstemperatuur van 42 graden treden er onherstelbare beschadigingen op en is het risico op overlijden groot.
Je herkent oververhitting, oftewel hyperthermie, aan overmatig hijgen, kwijlen, traag bewegen, en later ook braken. Uiteindelijk zal een hond in elkaar zakken en bewusteloos raken.
Je wilt dus te allen tijde voorkomen dat je hond oververhit raakt. Met onderstaande aandachtspunten zorg je voor een veilige zomerwandeltocht.
Maak je route zomerproof
- Kies een route met genoeg natuurlijke beschutting. Op een hete dag loop je fijner in een bos dan op de hei of door weilanden.
- Plan je route langs sloten, meertjes en rivieren, zodat je hond kan afkoelen onderweg.
- Loop kortere afstanden dan je normaal zou doen.
- Maak niet teveel hoogtemeters. Stijgen en dalen is extra inspannend, en dus zwaar voor op een zomerdag.
Pas je schema aan
- Zorg dat je geen tijdsdruk hebt
- Vertrek vroeg. ’s Morgens is het nog relatief koel. Je kunt bijvoorbeeld vroeg opstaan en meteen vertrekken, en tijdens je eerste pauze ontbijten. Dan heb je er al wat kilometers opzitten voor de echte hitte erin kickt.
- Pauzeer vaker en langer dan je normaal zou doen. In de schaduw 😊. Drink water, eet iets zouts en laat je lichaam even helemaal afkoelen en tot rust komen. Zorg ervoor dat je hond ook tot rust komt, en niet blijft spelen of alert blijft rondkijken.
- Zorg dat je genoeg drinkwater meeneemt voor jezelf en voor je hond. Maak je een dagtocht op een zomerse dag, dan is 3 liter water het minimum. Het liefst plan je je route langs een punt waar je je water kunt bijvullen, mocht je tekort komen.
Bescherm je hond
- Bewaak de activiteit van je hond. Zorg ervoor dat hij niet de hele wandeltocht enthousiast aan het rennen is, maar regelmatig een rustiger tempo aanhoudt. En bouw genoeg pauzes in waarin hij helemaal tot rust komt. Liefst bij water, zodat hij eerst kan afkoelen, bijdrinken en daarna even goed kan rusten.
- Vermijd hete ondergronden. Laat je hond niet op asfalt of tegels lopen, of op heet zand. Loop bij twijfel zelf even een stukje op blote voeten, dan merk je snel genoeg of het te doen is of niet. Kun je dit soort ondergronden echt niet vermijden, neem dan hondensokjes of booties mee om de poten van je hond te beschermen.
- Als extra afkoelmiddel kun je je hond met een koelvest laten lopen.
Waarschuwing
Heb je jezelf na een stranddag weleens in de spiegel bekeken en bij jezelf gedacht: hm, die zon was blijkbaar toch feller dan ik dacht? Zon en warmte zijn makkelijk te onderschatten. Houd je dus aan bovenstaande aandachtspunten, maar blijf kijken naar je hond om te zien of alles goed gaat en blijf je bewust van de gevaren van oververhitting. En als je het niet vertrouwt, breek dan je wandeltocht af.
Wil je meer weten over de basis van backpacken met je hond, voordat je deze zomer op pad gaat? Het staat allemaal in dit compacte e-book:
0 reacties